Dubai Mall este construit in apropierea turnului Burj Dubai, un zgarie-nori de 1.200 de metri inaltime, cea mai inalta cladire din lume. Minunile tehnologice din ultimele decenii au transformat Dubaiul dintr-o destinatie turistica exotica intr-o zona fierbinte a pietei imobiliare. Insula Palmier si cea a Continentelor, dar mai ales megaproiectele ce urmeaza sa fie inaugurate in urmatorii ani sunt deja embleme ale Orientului Mijlociu.
Programat sa fie deschis la sfarsitul lunii in curs, Dubai Mall va aduce Emiratelor inca un record. La inaugurare, centrul comercial va fi cel mai mare din lume. Cu o suprafata de 1,1 milioane de metri patrati si cu 1.200 de magazine, mallul va deveni, inca din primul an de functionare, destinatia de shopping a celor 30 de milioane de cumparatori care sunt asteptati sa ii treaca pragul.
Momentele de relaxare din timpul unei zile de cumparaturi vor putea fi petrecute in cele 120 de restaurante, la patinoarul functionabil tot timpul anului sau in preajma celui mai mare acvariu din lume. Pentru un proiect de o asemenea grandoare, amplasamentul este unul pe masura.
Dubai Mall este construit in apropierea unui alt colos imobiliar, Burj Dubai. Cel din urma este un zgarie-nori care va avea o inaltime de 1.200 de metri si care va fi cea mai inalta cladire din lume.
"Dubai Mall va completa initiativa de dezvoltare a turismului din metropola si va crea o noua destinatie de investitii in sectorul comercial", a spus intr-un comunicat Jim Badour, CEO Emaar Malls Group. Boomul din imobiliarul din Dubai nu s-a resimtit doar in retail, piata rezidentiala a explodat si ea. Insulele Palmierului si cele ale Continentelor vor aduce cateva mii de locuinte noi.
70% din proprietarii de locuinte sunt investitori
Cine vor fi insa cumparatorii si cat timp vor fi locuite aceste case? Potrivit publicatiei „Property Wire", Dubai se vinde inca foarte bine. Orice proiect scos spre vanzare se epuizeaza in timp-record. Cumparatorii nu sunt insa utilizatorii finali. Peste 70% din casele achizitionate se afla in proprietatea investitorilor care vaneaza randamentele obtinute in urma revanzarii.
In prezent, acestea se situeaza in jurul valorii de 20%. Expertii imobiliari estimeaza ca acest procent va scadea in anii urmatori si ca Dubai se apropie de o criza imobiliara. Costurile materialelor de constructii si ale fortei de munca sunt in crestere si unii dezvoltatori au renuntat sa mai construiasca proiecte anuntate anterior. Pe langa costurile mari, aglomerarea pietei este unul dintre motivele care stau la baza acestor predictii pesimiste.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.