on

Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile

19 august, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atat balcoanele, cat si terasele circulabile sunt structuri prezente aproape in orice proiect de constructie. Avand atat un rol arhitectural, decorativ, cat si de recreere si relaxare, aceste structuri necesita o protectie speciala pentru a rezista in conditii cat mai bune la agresiunea mediului exterior. Ne referim, in special, la urmatoarele situatii:

 

- in zilele calduroase, balcoanele si terasele orientate spre sud pot atinge temperaturi de pana la 70°C. Iar in sezonul rece temperaturile pot sa scada pana la -25/-30°C;
- ploaia, zapada acumulata si topita, precum si fluctuatiile mari de temperatura pot restrange utilizarea teraselor si chiar pot duce la inundatii.

 

Pentru ca in ultimul timp terasele circulabile sunt la mare cautare, din ce in ce mai multi dezvoltatori au inceput sa includa in proiectele lor terase exterioare pentru aproape toate apartamentele situate la ultimul etaj. Prin urmare, consideram ca este extrem de important sa discutam despre modul in care o terasa circulabila trebuie hidroizolata, astfel incat sa evitam toate problemele ce pot fi cauzate de factorii exteriori.

 

Hidroizolatii terase – Ce este hidroizolatia?

 

Hidroizolatia este reprezentata de o structura etansa, continua si omogena ce ofera protectie unei structuri impotriva infiltratiilor apei, dar si impotriva umiditatii naturale. Hidroizolatia este o lucrare ce poate fi realizata atat in spatiile circulabile, cat si in cele necirculabile. Insa cel mai des vom realiza lucrari de hidroizolare in locurile in care exista riscul contactului cu apa, precum:

 

  • Acoperisuri si terase circulabile sau necirculabile;
  • Balcoane si pereti exteriori;
  • Fundatii, beciuri si subsoluri;
  • Bai si bucatarii;
  • Piscine si bazine;
  • Constructii industriale;
  • Etc..

 

In cazul in care lucrarile de hidroizolare a unei cladiri nu sunt efectuate deloc ori intr-un mod necorespunzator, beneficiarul se poate confrunta cu o serie de probleme. Iata cateva dintre ele:

  • In zonele in care umiditatea si apa sunt prezente constant, aparitia mucegaiului si a igrasiei reprezinta doar o chestiune de timp. Iar din pacate problema nu este una de suprafata, astfel ca remedierea acestei situatii va fi una mult mai dificila.
  • In urma unor ploi puternice sau imediat dupa topirea zapezii, beneficiarul se poate confrunta cu infiltratii si chiar inundatii. Din cauza ca infiltratiile sunt de cele mai multe ori greu de depistat, in timp pot aparea alte probleme, precum: scaderea rezistentei betonului lucru care poate pune in pericol rezistenta intregii constructii.

 

Ai o terasa? Iata de ce este important ca lucrarile de hidroizolare sa fie efectuate in mod corespunzator:

  • Hidroizolatia protejeaza stratul suport de apa si umiditate; impiedicand deteriorarea materialelor ce il compun.
  • Hidroizolatia protejeaza integritatea structurala a intregii structuri;
  • Hidroizolatia impiedica infiltratiile si aparitia mucegaiului;
  • Hidroizolatia te scapa de reparatiile costisitoare si creste durata de viata a terasei exterioare;
  • O lucrare de termoizolatie efectuata in mod corect va creste si pretul proprietatii.

 

Orice terasa circulabila are nevoie de sisteme de hidroizolatie si de materiale de finisare adecvate atat pentru a putea fi utilizate, cat si pentru a obtine un maxim de durabilitate si mai ales pentru evitarea degradarii a altor structuri adiacente, interioare sau exterioare.

 

Atunci cand vorbim de lucrarile de hidroizolare a unei terase circulabile trebuie sa ai in vedere aplicarea unui sau a mai multor straturi de membrane realizate din diferite materiale: precum bitum, silicat, poliuretan, PVC, EPDM, s.a). Aceste membrane vor actiona ca o bariera, mai precis vor impiedica patrunderea apei in structura contructiei.

Iata cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti doresti o terasa circulabila de nota 10:

 

- aplica un sistem hidroizolator primar realizat cu membrane bituminoase. Acest sistem trebuie sa fie format atat dintr-o amorsa bituminoasa aplicata in minim 2 straturi, cat si din doua straturi de membrana bituminoasa;

- nu uita si de solutiile de termoizolare;

- scurgerea apei pluviale ce ajunge pe terasa se va face fie prin scurgeri clasice de la nivelul final al pardoselii, fie prin sifoane amplasate pe pardoseala, fie prin rigole, conectate sau nu la un sistem pluvial al acoperisului. Dimensionarea scurgerilor pluviale, diametru si numarul lor, se face corelat cu suprafata structurii;

- este recomandata aplicarea unui strat de hidroizolatie minerala inainte de aplicarea materialelor de finisare (gresie, palci naturale etc). Aceasta se realizeaza pentru a elimina riscul de umezire al sapei si desfacerea finisajului ca urmare a ciclurilor inghet – dezghet. Hidroizolatia minerala presupune aplicarea a doua straturi de material impermeabil, fie cu bidineaua, fie cu gletiera. Peste acest strat utilizeaza un adeziv flexibil, de exterior, pentru realizarea placarii;

- in cazul in care solutia de finisare are rosturi este recomandat ca acestea sa fie tratate cu un chit de rosturi impermeabil;

- pentru a evita formarea neplacutelor urme pe fatada, greu de curatat si total inestetice este necesar sa ai in vedere profile de picurare sau lacrimare pentru zonele unde apa se poate scurge pe fatada.

- prevede rosturi de dilatare pentru terasele cu o suprafata mai mare de 30mp.

- nu efectua niciodata lucrari de hidroizolatii pe burnita, inghet, zapada, ploi, sau vant intens. De asemenea, lucrarile trebuie finalizate intr-o singura zi – fara pauze lungi pentru a preveni deteriorarea lucrarii din cauza factorilor naturali.

 

Iata care sunt cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile

 

Cauzele infiltratiilor si a inuntadtiilor pot fi multiple, iata cateva dintre ele:

 

  • Existenta microfisurilor in structura membranelor ce acopera terasa. Aceste microfisuri sunt cauzate de ciclurile inghet-dezghet. Este important sa stii ca atat temperaturile extrem de scazute, cat si canicula duc la deteriorarea structurii acestor membrane;
  • Lipsa acoperirilor de pe aticurile exterioare;
  • Hornurile, antenele, gurile de aerisire, caile de acces la terasa si diverse alte obiecte sau lucrari care strapung acoperisul;
  • Termosudura intrerupta sau sudarea cu intreruperi la imbinarea capetelor si mansetelor benzilor izolante;
  • Perforari mecanice si membrane hidroizolante care nu sunt petrecute corespunzator.

 

Valy91, forumist Misiunea Casa, doreste sa realizeze lucrari de termohidroizolatie pentru o terasa circulabila. Iata situatia cu care se confrunta acesta: “As dori sa realizez o termohidroizolatie la o terasa 2 m/7 m, imi puteti da niste detalii pentru acest sistem. Finisajul as dori sa il fac din deck din pin, iar intre riglele pe care va fi pus deckul sa pun piatra alba marunta. Vreau sa folosesc copertine retractabile. Va multumesc!”

Tymotyman, un alt forumist Misiunea Casa, nu a ezitat sa ii raspunda: puteti sa folositi un polistiren extrudat ca prim strat, grosime in functie de cota finita a etajului, sapa de ciment apoi o membrana cauciucata solida, din ce in ce mai mult se folosesc aceste membrane in defavoarea bitumului, au o durata de viata mai mare si nu sunt influentate asa mult de ciclurile inghet-dezghet.` Citeste continuarea aici.

 

Iti doresti mai multe informatii, inclusiv despre hidroizolatie fundatie? Citeste si informatiile disponibile pe blogul MesteriLocali.ro.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Polistirenul cu striatii, mai sigur si mai eficient Polistirenul cu striatii, mai sigur si mai eficient
5 sfaturi pentru a preveni deteriorarea cauzata de umezeala 5 sfaturi pentru a preveni deteriorarea cauzata de umezeala
“S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?” “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”
Alegeti un acoperis ventilat! Alegeti un acoperis ventilat!
Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica
Izolarea mansardei si podului Izolarea mansardei si podului

Vezi mai multe articole