Cele mai importante unelte pentru gradinarit

Cele mai importante unelte pentru gradinarit

27 martie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca, odata cu venirea primaverii, simti nevoia sa iesi putin la soare si sa te ocupi de gradina, ar trebui sa te gandesti la un set de unelte potrivit pentru planurile tale. Ca sa nu iti transformi distractia intr-un chin, e mai bine sa iti pregatesti cateva ustensile indispensabile. Asta pentru ca foarfeca de croitorie si cate un cutit imprumutat din bucatarie pot parea suficiente si la indemana pentru taiat si sapat la radacina trandafirilor, dar peste putin timp isi vor atinge limitele.

Pentru inceput, cumpara-ti niste manusi de gradinarit. Desi nu par importante la prima vedere, te vor ajuta mult, pentru ca nu vei risca sa ajungi la birou cu zgarieturi pe maini, dupa un weekend petrecut printre buruieni si crengi uscate.
Pentru plantat rasaduri si afanat pamantul la radacina florilor, cumpara-ti in primul rand o scafa. Aceasta este un fel de lopatica de mana, care iti ofera precizia necesara atunci cand lucrezi in jurul plantelor mici si delicate. Impreuna cu scafa vei avea nevoie si de un aerator. Acest instrument, sub forma unei role cu tepi, e folosit la afanarea pamantului, astfel incat apa sa poata patrunde mai usor si radacinile plantelor sa se poata extinde.

Daca ai in gradina plante perene, arbusti sau copaci, va trebui sa tai ramurile uscate sau pe cele care au degerat peste iarna. Foarte utila in acest caz este o foarfeca de vie, care se foloseste cu o singura mana si iti permite accesul la ramurile mici, unde ai nevoie de precizie. La ramurile mai groase, foloseste o foarfeca cu manere lungi, a carei parghie iti va oferi forta necesara pentru taiere. Pentru ramurile greu de taiat, foloseste un fierastrau. Acesta iti va permite sa faci taieturi drepte si precise, fara a rani planta.

Daca ai un gard viu in jurul gradinii, iti trebuie o foarfeca speciala pentru tuns, actionata manual sau electric.

In cazul in are ai o portiune de teren pe vrei sa o plantezi cu gazon sau cu flori, cel mai bine e sa incepi prin a o sapa cu o cazma. Dupa ce ai terminat de sapat, niveleaza si marunteste pamantul cu o grebla. Aceasta din urma e utila si pentru a aduna frunzele si iarba uscata ramase de anul trecut. Pentru inlaturarea buruienilor din jurul trandafirilor sau al pomilor, e indicata o sapa sau, pentru locurile care necesita mai multa finete, o sapaliga.

In final, daca vrei sa te modelezi dupa imaginea tipica a gradinarului, poti achizitiona si un o pompa de stropit electrica. Pompa (Vermorel) cu acumulator are o capacitate de 18 litri, poate fi folosita pe toate tipurile de culturi, inclusiv in livezi si vie, si este perfecta pentru culturile aflate pe suprafete mici si medii. Mai multe detalii aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii
Pavele peste tot (I) Pavele peste tot (I)
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti
Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale
Begonia, una din cele mai indragite plante Begonia, una din cele mai indragite plante
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva

Vezi mai multe articole