on

Cele mai intalnite boli ale marului si tratamentele recomandate

13 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marul este unul dintre putinele alimente pe care natura le ofera gata pregatite sa sustina viata organismului cu un mix larg de substante esentiale. Un mar contine:

  • 84,5% apa;
  • 14,1% zaharuri;
  • 0,6% substante grase;
  • 0,1 mg% vitamina B1;
  • 0,02 mg% vitamina B2;
  • 7 mg% vitamina C;
  • 7 mg% calciu;
  • 10 mg% potasiu.
  • 0,2% substante pectice

Insa marul, atat pomul fructifer cat si fructul propriu-zis, este atacat de numeroase boli, ciuperci si viroze care fac ravagii in livezile si profiturile pomicultorilor, dar si in micile gradini particulare. Iata in continuare cele mai intalnite boli ale marului.

Fainarea marului - Este produsa de ciuperca Podosphaera leucotricha. Aceasta boala ataca mugurii, frunzele, lastarii si fructele. Se prezinta ca o pulbere fina, albastruie, care acopera organele afectate.

Mugurii atacati sunt mai ascutiti decat cei sanatosi, sunt uscati la varf si se usuca inainte de inflorire. Frunzele atacate de fainare se brunifica si cad incepand cu luna iunie. Lastarii sunt atacati de la varf spre baza, in timp ce florile atacate de aceasta boala se atrofiaza, petalele raman mici, inguste, verzui si sunt acoperite de miceliu. Fructele afectate sunt acoperite cu plasa constituita dintr-o retea de linii brune, care  marcheaza dezvoltarea hifelor miceliene.

Combaterea fainarii se face cu zeama sulfocaleica-20%. Primul tratament trebuie inceput la dezmugurire, prin folosirea de sulf muiabil, Kumulus, Thiovit, Microthiol – 0,7%. Urmatorul tratament se face in faza de buton rosu, cu aceleasi produse si concentratii. Un al treilea tratament trebuie executat la sfarsitul procesului de inflorire, cu fungicide carbendazimice precum Derasal, Benlate sau Bavistin.

Citeste si MONILIOZA – CUM SE MANIFESTA ACEASTA BOALA A POMILOR FRUCTIFERI SI CUM POATE FI COMBATUTA

Rapanul marului- Aceasta boala este cauzata de o ciuperca a carei tinta sunt frunzele, florile si fructele. Atacul asupra frunzelor incepe pe partea dorsala a acestora, sub forma unor mici pete cenusii, care apoi cresc in dimensiune pana cand afecteaza frunza in totalitate. Atacul asupra florilor are loc in special pe sepale si pe manifesta tot sub forma unor mici pete cenusii. Aceeasi manifestare are loc si in cazul atacului asupra fructelor, cand ranile produse de rapan pe fruct incep sa se cicatrizeze, iar pe mar apar crapaturi prin care pot patrunde diverse boli precum monilioza fructigena. Marul atacat de rapan se deformeaza, isi pierde aroma si devine fad.

Combaterea rapanului marului se face cu funcigide sistemice si de contact. Cele sistemice sunt cele mai eficiente, dar produsele folosite trebuie alternate, pentru ca ciuperca ajunge sa capete imunitate atunci cand este combatuta cu un singur tip de produs. Primul tratament trebuie facut in perioada cand marul infrunzeste. Se folosesc produse cuprice precum zeama bordeleza, Cobox, Cuprozir. Al doilea tratament trebuie facut la inflorire, in faza de buton rosu, iar al treilea tratament trebuie facut la sfarsitul perioadei de inflorire, folosind produse carbendozimice precum Topsin, Bavistin sau Derosal.

Rugina marului - Aceasta boala este produsa de ciuperca Gymnosporangium tremelloides Hart. Boala se manifesta pe ramuri, frunze si fructe prin aparitia unor hipertrofii (ca niste umflaturi). Atacul se prezinta sub forma unor pete circulare, cu diametrul de 1 centimetru si cu tesutul ingrosat.

Combaterea ruginei marului se face prin aplicarea tratamentelor cu zeama sulfocalcica. Primul tratament trebuie realizat inainte de inflorire, al doilea trebuie aplicat inainte sa cada petalele florilor, iar al treilea la trei saptamani dupa ce au cazut florile marului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I)
Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna
Din padurile tropicale in casa dumneavoastra Din padurile tropicale in casa dumneavoastra
Amenajarea locului de joaca Amenajarea locului de joaca
Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case
Importanta luminii din gradina Importanta luminii din gradina

Vezi mai multe articole