Solutii non-toxice de curatare a locuintei

Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I

03 iunie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pastrarea curata a casei nu necesita arme de distrugere in masa. Foarte multe solutii bactericide sunt adesea netrebuincioase, iar multe dintre ele ridica intrebari legate de sanatatea noastra si mediu.

Aceste produse nu functioneaza mai bine decat omologii lor naturali si non-toxici si pe langa asta, dauneaza enorm naturii si pun santatea noastra in pericol pe termen lung. Sa luam un exemplu. Sapunul antibacterian pe care il cumparam de la magazin nu ne curata mainile si nu indeparteaza bolile mai bine decat sapunul obisnuit. Putem tine locuinta curata cu mult mai putini bani, ne putem spori sanatatea si chiar proteja mediul prin intoarcerea la origini, la baze.

Clorul: Care sunt alternativele?
Clorul este unul dintre cele mai vechi „produse” de curatare. Este, de asemenea, unul dintre cele mai dure. Clorul ucide germenii prin contact si nu este deloc prietenos cu pielea, daca ne stropim accidental. Producatorii includ clor intr-o mare varietate de produse de curatare, dar si in anumiti detergenti pentru vase sau rufe.
Clorul este renumit si pentru capacitatea sa de distrugere a mucegaiului, insa nu este unica modalitate de distrugere a acestuia. Peroxidul de hidrogen sau otetul functioneaza, de asemenea, la fel de bine.
Fiind folosit atat de frecvent, clorul este cel mai comun produs de curatare pe care copiii il inghit accidental. Clorul mai poseda si un alt pericol special: atunci cand este amestecat cu amoniacul – un alt ingredient comun in produsele de curatare – si in agenti de curatare acizi, precum cei de toaleta, elibereaza gaze otravitoare. Din moment ce este greu de stiut ce este in fiecare produs, este cel mai bine sa nu le amestecam deloc.

Solutii non-toxice
• Foloseste inalbitor pe baza de peroxid de hidrogen in loc de cel pe baza de clor atunci cand speli rufele. Peroxidul de hidrogen omoara mucegaiul, igienizeaza si indeparteaza petele.
• Pentru produsele de curatare de uz casnic, opteaza pentru produse fara clor pentru a elimina riscurile. Cauta produse cu specificatia „Fara clor”. Foloseste un singur produs o data.
• Un sfat simplu: tine o periuta de dinti pe aproape pentru a curata chiuveta si colturile in care se patrunde greu.
 

Amoniacul – evitarea gazelor periculoase
Vrei un indiciu pentru proprietatile periculoase ale amoniacului? Ia in considerare mirosul aspru bine-cunoscut. Amoniacul nediluat este extrem de iritant pentru ochi si sistemul respirator. Pentru ca face totul, de la patrunderea puternica prin grasime, pana la curatarea ferestrelor, amoniacul se gaseste intr-o gama larga de produse de curatare conventionale. Exista si alte modalitati de curatare, care sunt la fel de eficiente.

Solutii non-toxice
• Cauta produse de curatare „verzi” si non-toxice care nu contin clor, alcool, triclosan, triclocarban, eteri de glicol sau amoniac. Alege-le pe cele pe care scrie „90% biodegradabil in 3 zile” sau „fara fosfati”
• Alege produse mai sigure care au inscriptionat faptul ca nu contin anumite ingrediente periculoase sau cu risc pentru sanatatea umana.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ceresit Stop Mucegaiului, eficient de la prima pulverizare Ceresit Stop Mucegaiului, eficient de la prima pulverizare
Cum sa evitam aparitia si raspandirea racelii Cum sa evitam aparitia si raspandirea racelii
Combaterea gandacilor de bucatarie Combaterea gandacilor de bucatarie
Pesticidele (Partea I): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea I): Ce optiuni alternative avem?
Sanatatea casei: cum depozitam pesticidele si cum le debarasam corect Sanatatea casei: cum depozitam pesticidele si cum le debarasam corect
Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor

Vezi mai multe articole