on

Centrala in condensatie ACV si boilerul din inox “tank in tank”

10 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asigurarea confortului interior este un aspect important pentru fiecare dintre noi, iar sistemele de incalzire si preparare apa calda menajera joaca rolul principal in orice locuinta, cu atat mai mult cu cat discutam de o locuinta individuala, o resedinta mult dorita de fiecare dintre noi. Este foarte important sa avem in vedere toate aspectele legate de instalarea unui sistem de incalzire si prepararea apei calde menajere inca de la faza de proiectare a casei, pentru ca de cele mai multe ori este necesara, daca nu obligatorie, prevederea unui spatiu dedicat pentru instalarea tuturor sistemelor ce conduc la asigurarea utilitatilor - ce duc in final la confortul interior.

Acest spatiu este cunoscut sub denumirea de camera tehnica si cum spuneam anterior, „piesa principala” este reprezentata de sistemul de incalzire si de prepararea apei calde. Spunem sistem pentru ca la o locuinta individuala discutam de cele mai multe ori de un necesar mai mare de apa calda menajera si de sisteme de preparare si distributie a energiei termice mai sofisticate si evident mai eficiente.

La momentul actual discutam de o prima optiune, cea care are un raport optim cost/beneficiu, reprezentata de o centrala termica in condensatie, pe gaz. Daca la un apartament nu este neaparat necesar sa avem un debit mare de apa calda menajera, putem opta pentru o centrala cu prepararea apei calde in modul instant, la o casa este cel putin recomandat sa dispunem de o rezerva de apa calda pentru a acoperi consumul de varf (atunci cand utilizam apa in mai multe spatii simultan). Pentru aceasta este necesara adaugarea la sistem a unui boiler care sa fie dimensionat corespunzator consumului din locuinta. Daca la o locuinta mica/medie putem avea un boiler de 200-300 litri, la case foarte mari sau pensiuni putem ajunge la capacitati de 600-800-1000 litri.

Pentru cele mai multe locuinte obisnuite, dincolo de modul precis de calcul absolut necesar prin care este obligatoriu sa alegem echipamentele, puterea unei centrale se situeaza in domeniu 24-35kW, iar boilerul cel mai utilizat este cel de 200 litri.

Piata ofera o paleta bogata de produse pentru incalzire si de prepararea apei calde, iar sistemele de instalare pot fi realizate in diverse configuratii, fiecare bine dimensionata si instalata de catre firme avizate. Astazi, dorim sa discutam despre doua produse recomandate de specialistii de la Unical Gaz SRL, si anume: centrala in condensatie si boilerul din inox ACV.

Brandul ACV proiecteaza, produce si distribuie solutii de inginerie pentru producerea apei calde si incalzire in domeniul comercial si rezidential inca din anul 1922, fiind un producator belgian. Activitatea ACV este ghidata de motto-ul „Excelenta in apa calda” si reflecta ambitia intregului personal si a partenerilor ACV de a-si indeplini misiunea in ceea ce priveste fiecare aspect al asteptarilor clientilor.

 

Centrala in condensatie ACV PRESTIGE pe gaz

Centrala termica in condensatie pe gaz ACV Prestige cu schimbator primar din otel inoxidabil, autocuratare si randament constant, este disponibila in gama de puteri cuprinsa intre 24 kW si 120kW. Este prevazuta cu arzator modulant, cu aer insuflat, ce asigura un randament ridicat de ardere, nivel redus de zgomot si emisii de noxe cu 30% mai mici de cat standardele.

Functioneaza cu tiraj fortat, iar schimbatorul primar, ce are un continut mare de apa - circa 8 litri, nu necesita protectie la supraincalzire, ceea ce contribuie la reducerea pierderilor de energie si consum redus pentru pompa de circulatie.

Inima cazanului Prestige este un schimbator de caldura inovator, exclusiv din otel inoxidabil, obtinut dupa indelungi studii si testari, care reflecta experienta de 80 de ani a firmei ACV in utilizarea otelului inoxidabil pentru echipamentele de incalzire si de producere a apei calde de consum.

Panou digital de automatizare, cu microprocesor MCBA - Micro-Controlled Boiler Automate  (regulator de control automat cu microprocesor), permite gestionarea centralei in functie de necesarul de incalzire si de modul de preparare a apei calde menajere.

Centrala in condensatie ACV PRESTIGE poate fi racordata la un sistem de incalzire multicircuit, sau in combinatie cu un boiler ACV Tank in Tank. Eficienta maxima a unui sistem de incalzire poate fi dat de racordarea in cascada a mai multor cazane Prestige, care permit modularea puterii termice de la valoarea minima a puterii unui singur cazan pana la puterea maxima instalata, ceea ce in cazul unei cascade de 8 cazane avem o modulare continua a puterii de la 30 pana la 960 kW.

Caracteristici:

  • Randament (eficienta energetice) foarte ridicat, 107%;
  • Emisii poluante mai reduse cu 30% fata de standardele internationale;
  • Schimbator din otel inoxidabil rezistent la coroziune;
  • Tablou de comanda cu interfata utilizator si regulator electronic MCBA;
  • Intretinere usoara;
  • Utilizabila cu gaz natural/propan, arzator cu preamestec modulant si silentios;
  • Rezistenta exceptionala la coroziune.

  1. Racord cos concentric 60/100mm cu element de masurare
  2. Tub de semineu
  3. Vas de expansiune de 12 litri (incalzire)
  4. Schimbator de caldura din otel inoxidabil
  5. Pompa circulatie de inalta eficienta
  6. Retur incalzire
  7. Panou de control cu afisaj si manometru
  8. Racord boiler exterior
  9. Tur incalzire
  10. Bloc multifunctional schimbator
  11. Panou electric
  12. Vana 3 cai
  13. Ansamblu supapa gaz
  14. Intrare aer
  15. Aerisire automata incalzire
  16. Vizor flacara
  17. Carcasa
  18. Ventilator arzator

 

Boilerul ACV in inox de tip „tank in tank” sau „rezervor in rezervor”

Sistemul ACV Tank-in-Tank este un schimbator de caldura cu acumulare, constituit din doua rezervoare concentrice. Primul rezervor, cel intern, contine apa menajera ce va fi incalzita si pe care o vom utiliza in locuinta, iar cel de-al doilea rezervor – rezervorul extern, contine agentul termic care circula intre cele doua rezervoare, si care va transfera energie pentru a incalzi apa menajera.

Asadar, inima boilerului este rezervorul intern si pentru ca este cel mai expus coroziunii (din cauza apei reci de alimentare ce poate fi agresiva din punct de vedere chimic, al variatiei presiunii si temperaturii) este realizat din inox. Capetele bombate ale rezervorului sunt decapate si pasivizate pentru a asigura o durata de viata corespunzatoare a rezervorului. Aceasta forma ii confera o mare rezistenta la presiune si limiteaza aderarea calcarului prin faptul ca permite expansiunea si contractia rezervorului. Datorita modului de constructie si materialului utilizat (inox) pentru realizarea rezervorului interior, boilerul nu necesita prevederea unui anod si nici intretinere pe toata durata de viata. Datorita faptului ca rezervorul exterior utilizeaza agentul primar pe care il recircula in circuit inchis, acesta este realizat din otel carbon si nu necesita vreun tip de protectie.

 

Modelul ACV Smart Line Multi Energy (SLME) este destinat prepararii apei calde si este prevazut cu o serpentina din otel carbon, ce este integrata in partea de jos a rezervorului. Suprafata mare de schimb termic, combinata cu rezistenta la presiune ridicata permite utilizarea echipamentului cu multiple surse de energie, cum ar fi sistemele de incalzire centrala, utilizarea energiei solare, dar si ca buffer-tank pentru cazane pe lemn sau peleti si pompe de caldura. Sunt disponibile modele cu capacitate cuprinsa intre 120 litri si 800 litri.

 

Izolatia termica a boilerului este realizata de un strat de spuma poliuretanica injectata, de inalta densitate. Husa de protectie este realizata din polipropilena, un material plastic care ofera o rezistenta ridicata la socuri si are si ea un aspect placut ochiului.

Boilerele SLME pot fi echipate cu o rezistenta electrica autonoma cu termostat de reglaj si securitate integrat. Termostatul de control al boilerului nu poate controla rezistenta electrica.

Caracteristicile boilerului ACV SLME:

  • Boiler pentru apa calda menajera din otel inoxidabil;
  • Schimbator de caldura „Tank in Tank”;
  • Boiler Multienergie: solara, geotermala, termica, electrica;
  • Serpentina din otel carbon;
  • Izolatie termica din spuma poliuretanica rigida de 50 mm;
  • Teaca pentru sonda de temperatura la nivelul serpentinei;
  • Termostat de comanda;
  • Produs original ACV Belgia;

  1. Ventila aerisire manual
  2. Izolatie spuma poliuretanica
  3. Manta polipropilena                                   
  4. Teava imersata
  5. Rezistenta electrica (optional)
  6. Capac superior din polipropilena
  7. Rezervor interior ACM, din inox
  8. Teaca
  9. Rezervor exterior circuit primar
  10. Serpentina otel carbon

 

Pentru aplicatiile rezidentiale, dar si pentru apartamente (acolo unde de regula spatiul este limitat) se preteaza foarte bine solutia de centrala cu boiler incorporat. De ce boiler incorporat? Raspunsul este simplu, pentru ca centralele de acest tip asigura o rezerva de apa calda menajera suficienta pentru a asigura confortul necesar. Prevederea unui boiler in centrala va elimina disconfortul centralelor cu incalzire apa calda in regim instant, centrale ce pot asigura un debit circa 10 l/min.

Cum discutam de produsele ACV, boilerul incorporat in centralele in condensatie pe gaz Prestige 24 Excellence si Prestige 32 Excellence sunt prevazute cu acelasi boiler tank-in-tank din inox, tip HL. Pentru varianta de 24 kW boilerul are o capacitate de 60L si se pastreaza caracteristicile autodetratante (nu permite depunerea calcarului) si nu necesita nor de protectie. Evident pentru ca avem un boiler incorporat, dimensiunile centralei vor fi putin mai mari dar se pastreaza in gama compacta cu latime si adancime de circa 60cm, pastrand aceeasi eficienta energetica de 107%.

  1. Racord cos concentric 60 / 100mm cu element de masurare.
  2. Tub de semineu.
  3. Ventilator de aer rezervor pentru apa calda (manual).
  4. Alimentare cu incalzire la rezervorul de apa.
  5. Vas de expansiune de 12 litri (circuit de incalzire).
  6. Rezervor de apa calda intern (54 L).
  7. Schimbator de caldura din otel inoxidabil.
  8. Pompa circulator de inalta eficienta.
  9. Intoarcere de incalzire de la rezervorul de apa.
  10. Intoarcere de incalzire.
  11. Panou de control cu afisaj si manometru.
  12. Alimentare cu incalzire.
  13. Schimbator schimbare bloc multifunctional de conexiune rapida (vezi detalii opuse).
  14. Panou electric (cu sigurante de rezerva in spate).
  15. Supapa cu 3 cai incorporata.
  16. Ansamblu supapa gaz.
  17. Amortizor zgomot.
  18. Aerisire automata (circuit de incalzire).
  19. Sticla cu flacari.
  20. Modularea arzatorului premix de aer / gaz cu ventilator.
  21. Carcasa izolata.

 

Articol realizat in colaborare cu specialistii UNICAL GAZ.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc! Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc!
Descopera atmosfera magica a semineului electric care consuma cat un singur bec! Descopera atmosfera magica a semineului electric care consuma cat un singur bec!
Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire
Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje
Subventii pentru caldura Subventii pentru caldura
Sisteme de incalzire Sisteme de incalzire

Vezi mai multe articole