Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

09 septembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In fiecare toamna revin in actualitate pretul caldurii si modul de calcul al acestuia. Modificarea tarifelor pentru gigacalorie va aduce cu sine cheltuieli mai mari la intretinere si tot mai multe solicitari de debransare de la sistemul centralizat de distributie a energiei termice. Este momentul sa vorbim despre conditiile si costurile
centrala termica
pe care le implica instalarea unei centrale termice, singura alternativa civilizata pentru a va putea bucura de un camin calduros in anotimpul rece.   
 
Mai intai de toate trebuie identificata oportunitatea unei astfel de investitii pentru ca, desi la prima vedere lucrurile par simple, montarea unei centrale termice presupune costuri la care poate nu v-ati gandit. Daca locuiti intr-un apartament de bloc aveti la dispozitie doar doua modele de centrale termice: cele electrice si cele murale cu functionare pe gaz metan, cu tiraj fortat (se monteaza pe perete si au un kit de evacuare gaze arse / admisie aer de aerdere, pe sistem tub in tub). Din pacate, spatiile limitate din apartamentele de bloc nu permit si chiar este interzisa montarea centralelor termice care functioneaza cu tiraj fortat pe gaz, lemne, carbuni, motorina, ulei, peleti sau GPL/butelie. Sistemul de functionare al acestor modele se bazeaza pe aerul de ardere preluat din incapere si necesita montarea unui cos de fum clasic.
 
In momentul in care ati decis instalarea unei centrale termice de apartament, luati in calcul din timp costurile de debransare de la sistemul centralizat pentru ca acestea nu se fac in perioada temperaturilor scazute, cand agentul termic se distribuie in retea. In functie de zona in care locuiti aceste taxe de debransare pot varia intre 400 si 1000 de lei, apoi va puteti gandi la costurile de proiectare a noului sistem de incalzire, executie si punere in functiune a centralei termice, acestea variind de la 1500 pana la 3000 de lei, in functie de firma autorizata ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale) sa execute racordarea separata la instalatia de gaze naturale. De asemenea verificati daca firma contractata detine autorizatie ISCIR pentru ca acest document dovedeste abilitatea de a executa activitati de montare si instalare centrale termice, punere in functiune (PIF), service si verificare tehnica periodica (VTP). Aceeasi firma este posibil sa va recomande si montarea unui detector de gaz metan impreuna cu o electrovana de aproximatv 250-350 de lei, care are rolul de a avertiza acustic o emisie de gaz si inchide automat alimentarea cu gaz. In unele cazuri, punerea in functiune a centralei se face de catre producator sau vanzator si de regula intra in pretul echipamentului, informatie pe care este important sa o solicitati in momentul in care cumparati centrala, altfel riscati sa platiti o taxa suplimentara de pana la 200 de lei pentru acest serviciu. 
 
Pentru centralele electrice importanta este puterea electrica necesara functionarii in conditii optime, date pe care le puteti afla prin solicitarea unei verificari la furnizorul local de energie si care va poate recomanda o suplimentare a puterii electrice din cauza numarului mare de consumatori: masina de spalat, frigiderul, calculatorul, televizorul, becurile etc. O verificare de acest gen care va poate scuti pe viitor de griji ar putea suplimenta bugetul propus initial pentru aceasta investitie cu 200 pana la 1000 de lei, in functie de suplimentarea necesara de putere electrica recomandata. Pentru apartamentele de bloc este potrivita o centrala termica de 23 – 24 kW cu tiraj fortat si camera etansa de ardere. Majoritatea centralelor termice electrice sunt concepute astfel incat sa asigurare in principal agent termic la incalzire, iar pentru prepararea de apa calda menajera este necesara montarea unui kit cu schimbator de caldura in placi sau un kit cu pompa pentru conectarea la un boiler (implica un spatiu de montaj mai mare). Nu puteti monta centrala termica de apartament decat in spatiile recomandate de specialisti, bucataria sau un balcon inchis si incalzit fiind cea mai buna alegere. Este interzisa montarea unei centrale termice de orice tip in baie.
 
Fiecare etapa pe care o parcurgeti trebuie sa se finalizeze cu un document important in crearea dosarului pentru autorizarea functionarii centralei termice:
- proces verbal de punere in functiune a instalatiei interioare de utilizare gaze naturale - se primeste la finalizarea executiei instalatiei de gaze din partea reprezentantului distribuitorului de gaze naturale si a executantului lucrarii de debransare de la sistemul centralizat.
- procesul verbal privind puterea electrica necesara in cazul unei centrale termice alimentata electric, eliberat de reprezentantul furnizorului local de energie electrica.
- factura de achizitie, certificatul de garantie si manualul de utilizare centrala termica, eliberate de producatorul sau vanzatorul centralei termice.
- raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF) eliberat de tehnicianul care efectueaza aceasta operatiune la finalizarea completa a instalatiei de incalzire.  
- declaratia de conformitate pentru instalatia de incalzire pe care il primiti de la firma autorizata ISCIR care a executat monatarea centralei.
- copie dupa autorizatia ISCIR a firmei care a instalat centrala termica. Autorizarea de functionare a centralei termice se plateste de regula suplimentar intre 150 si 300 lei, are valabilitate 2 ani de la data emiterii si se prelungeste din 2 in 2 ani cu o verificare tehnica periodica (VTP)
 
Preturile variaza in functie de tipul de centrala ales si sursa de alimentare:
- intre 2000 si 5000 de lei o centrala termica murala pe gaz pentru incalzire avand si preparare instanta de apa calda menajera sau un boiler incorporat.
- intre 2000 si 7000 de lei o centrala termica electrica
- intre 2500 si 5000 de lei costurile de montare centrala pe perete, echiparea acesteia cu robinete, filtre etc, realizarea instalatiei interioare de incalzire cu radiatoare, realizarea instalatiei de alimentare cu apa rece a centralei termice, realizarea instalatiei de alimentare cu apa calda a consumatorilor si racordarea centralei termice la instalatia de incalzire, radiatoarele, conductele de cupru sau pexal, fitinguri, coturi, mufe, teuri, reductii, alte materiale si manopera.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament
Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție
Detectorul de gaze Detectorul de gaze
Centrala termica pe lemne: 4 motive pentru care este cea mai buna alegere Centrala termica pe lemne: 4 motive pentru care este cea mai buna alegere
Incalzirea prin pereti Incalzirea prin pereti
Repartitoarele de caldura – pro si contra Repartitoarele de caldura – pro si contra

Vezi mai multe articole