Instalatii de incalzire

Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari

15 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna este aproape si cu totii ne dorim ca venirea gerului sa ne prinda cu instalatiile de incalzire puse la punct. Ansamblul termic este important, dar la fel de importanta este si intretinerea acestuia, aspect caruia trebuie sa ii acordam o atentie sporita in aceasta perioada a anului.

Desigur, este de dorit ca pretul acestui confort sa nu ne goleasca buzunarele pana la finalul iernii, astfel ca trebuie sa luam in calcul si felul in care putem reduce la maximum costurile generate de incalzirea casei.

Pentru recomandari in acest sens, am cerut sfaturile Partenerilor de Incredere Misiunea Casa, compania Ariston Thermo Romania. Country Managerul Catalin Draguleanu a fost cel care ne-a oferit raspunsurile la intrebarile noastre:

Cum se face reglarea corecta a presiunii, de ce trebuie sa tinem cont?

“La inceputul anotimpului rece este recomandata o verificare a conditiilor de functionare a centralei termice. Verificarea si reglarea presiunii din instalatie este o operatiune simpla ce se poate realiza de catre utilizatorul final.

In acest sens, acul manometrului trebuie sa fie situat intre 0,5 – 1.5 bari sau pe zona verde (depinde pe tipul manometrului). Daca acul este sub limita de jos se va actiona robinetul de umplere pana la corectarea valorii presiunii. Este absolut normal ca in timpul functionarii presiunea sa creasca, dar nu trebuie sa depaseasca valoarea de 3 bari.

In cazul in care sunt observate fluctuatii mari ale presiunii sau depasiri repetate ale valorii de 3 bari, este important ca utilizatorul sa apeleze la un centru service autorizat pentru un control amanuntit al grupului hidraulic si remedierea problemelor”, ne-a spus reprezentantul distribuitorului de centrale termice.

Economisire energie termica: sfaturi, recomandari

Cat despre felul in care putem cheltui mai putin cu incalzirea casei, acesta ne-a transmis urmatoarele recomandari:

„Dincolo de avantajul de a fi economica si de a oferi un confort ridicat, o exploatare corecta a centralei termice pe timp de iarna, alaturi de operatiunile de revizie si verificarea tehnica periodica, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru incalzirea locuintei.

Indiferent de modelul de centrala detinut, primul pas pentru eficientizarea costurilor si obtinerea confortului dorit este programarea optima a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatura constanta de circa 21°C. Prin intermediul accesoriilor de termoreglare, utilizatorii detin un control complet al sistemului de incalzire si pot seta temperatura in functie de timpul petrecut in locuinta, obtinand astfel un confort sporit si adaptat nevoilor fiecarui individ. Alegerea unui program de functionare a centralei termice in functie de programul utilizatorului, cu doua temperaturi interioare - T zi  = 21°C, T noapte = 19°C  - poate aduce o reducerea a consumului cu 10%.

De asemenea, reglarea temperaturilor de functionare a centralei termice in functie de temperatura exterioara prin intermediul unei sonde de exterior creeaza un confort maxim cu costuri minime.

In plus, proprietarii de centrale termice sunt indemnati sa asigure o izolare eficienta a geamurilor, usilor si chiar a peretilor, dar sa nu omita nici verificarea radiatoarelor, astfel incat acestea sa nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de caldura.

Reprezentantul Ariston Thermo a atras atentia si asupra importantei verificarilor periodice ale instalatiilor de incalzire:

"Dincolo de masurile practice pe care le poate face orice utilizator, este foarte importanta si verificarea tehnica periodica la timp, dar si revizia tehnica.

Verificarea tehnica periodica efectuata la timp este esentiala pentru asigurarea unei durate de viata cat mai mare a centralei. In plus, aceasta procedura ajuta la mentinerea unor conditii corecte de funtionare si previne uzura pieselor, aspect care, in timp, conduce la cresterea consumului de gaz si, implicit, a costurilor.

In afara de aceste aspecte, pentru realizarea de economii suplimentare este recomandata alegea unei centrale termice economice – un model in condensare ce poate asigura pana la 35% economii la consumul de gaz.”

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

17 noiembrie, 15:48

Salut Gabriel!

Reglarea temperaturii centralei din butonul de pe panou inseamna reglarea temperaturii pe tur. Exista o plaja in care se poate regla, iar producatorul a indicat un domeniu optim de functionare pe acel buton. In principiu, cu cat temperatura este setata mai sus, creste consumul de combustibil si este necesara o reglare treptata, crescatoare, odata cu scaderea temperaturilor exterioare. O setare de 60-65°C este una medie si optimizeaza consumul. Cel putin pentru apartamentele noastre este suficienta.

Gabriel O

16 noiembrie, 11:20

Nu ati spus nimic de reglarea temperaturii pe retur! De 4 ani la mine sta la 65 grade, ca de, asa am auzit si eu "din vecini". Gresesc?

Alte articole

Incalzirea la urmatorul nivel: control si confort cu sistemele de incalzire furnizate de Avi Compact Incalzirea la urmatorul nivel: control si confort cu sistemele de incalzire furnizate de Avi Compact
Despre pompe de caldura Despre pompe de caldura
Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos
Trecerea la GPL(propan) pentru Incalzirea Locuintei: Beneficii si Proces Trecerea la GPL(propan) pentru Incalzirea Locuintei: Beneficii si Proces
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Termosemineele pe peleti, incalzire ecologica si economica Termosemineele pe peleti, incalzire ecologica si economica

Vezi mai multe articole