incalzire cu peleti

Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi?

08 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In momentul in care te afli in fata unor decizii, cea mai buna metoda pentru a lua hotararea corecta este comparatia. Adica identifici si stabilesti exact intre ce variante ai de ales, asterni pe o foaie avantajele si dezavantajele fiecarei variante, apoi iei decizia care te avantajeaza. In acest mod ar trebui sa procedezi daca trebuie sa te decizi intre achizitionarea unei centrale termice pe gaz sau pe peleti.

Ipoteza de lucru: trebuie sa gasesti solutia de incalzire a unei locuiente de aproximativ 130 m2, locuinta ce ofera posibilitatea compartimentarii unei camere speciale pentru centrala. Gazul metan il ai la dispozitie dar, in conditiile liberalizarii pretului, acesta va deveni tot mai scump. In schimb, centralele termice pe gaz au preturi acceptabile. Incalzirea pe peleti este o varianta ispititoare, acestia au randament bun si pret convenabil, dar centralele termice pe peleti sunt scumpe. In aceste conditii sa punem in cumpana ce ofera cele 2 alternative.

 

Centrala gaz

Centrala peleti

Model

Centrala termica Vaillant  PRO VUW RO 242/3-3

CENTRALA TERMICA PELETI MARIO 25 - 25 kW

Pret

2.600 LEI

8.800  lei

Consum

2,9 m3/h (gaz metan)

4,1 kg/h (peleti)

Pret combustibil

1,30 lei/ m3 (gaz metan)

0,9 lei/kg (peleti)

Cost incalzire (in conditii de utilizare maxima, 30 zile)

2.714 lei

2.745 lei

Suprafata maxima incalzita

160 m2

160 m2

Randament

91%

85-90%

Incalzirea cu peleti este cam la acelasi pret cu cea pe gaze naturale, peleti sunt rentabili in cazul in care nu exista retea de gaze naturale in zona sau costa foarte mult racordarea la reteaua de gaze naturale. Se poate discuta si despre cresterea accelerata a pretului pentru gazele naturale, pe cand pentru peleti probabil ca odata cu aparitia mai multor producatori pe piata o sa scada pretul.

Pentru fiecare om in parte, caracteristicile si datele tehnice ale centralelor vor conta in mod diferit in momentul in care decide sa realizeze o achizitie. Pentru unii este primordial pretul centralei, pentru altii costul cu combustibilul. Dar, pentru a lua cea mai buna decizie, cantareste cu atentie toate variantele.

Adauga un comentariu


12 Comentarii

Iulian

14 ianuarie, 12:07

Eu am centrala pe GPL Viessmann de 35kw si am platit pe luna decembrie 2000 Ron. Casa este izolata la exterior cu polistiren de 10cm iar mansarda cu 40cm vata minerala. Am uitat sa va spun ca suprafata incalzita este de 168mp utili.
Sunt in dubiu daca sa imi pun centrala pe peleti sau pompa de caldura AER-Apa.
Cine ma ajuta si pe mine cu mai multe pareri?

Mihai Mateescu

02 septembrie, 12:53

O masina individuala de facut peleti este o investitie buna, iar materia prima se gaseste in jur (taierea de primavara a viei si a pomilor fructiferi este una din surse).

Serban vasileciprianserban@yahoo.com

02 aprilie, 11:11

Buna ziua. Am o mare dilema, am o casa de 240m2 si nu stiu ce centrala sa aleg cea pe gaz sau cea pe peleti, care e mai rentadila? Daca ma poate ajuta cineva cu experienta in domeniu! Va multumesc.

Cristian

14 martie, 22:20

Pe cand un subiect: Centrala termica electrica sau pe gaz ? As fi interesat de acest subiect avand in vedere ca intentionez sacha izitionez una din ele............asemanari, diferente, cheltuieli, randament...etc.

Ovidiu

13 februarie, 19:55

Din cate inteleg eu, socoteala costurilor este facuta in conditii de functionare a centralei la maximum, non-stop. Evident ca toata lumea isi tine centrala pe minimum, treapta 1, hai treapta 2. O mai inchidem ziua si o pornim doar seara. Dar specificatiile producatorilor sunt date in metri cubi sau kilograme pe ora de functionare la putere maxima.

Cat ii priveste pe peleti, am un prieten si vecin care monteaza, autorizeaza, repara, acorda service la orice cazan (este autorizat ISCIR). Din ce povestea el (deci discutii la bere despre job), iarna asta a montat cazane pe peleti ca la balamuc. Restaurante, baruri, moteluri, popasuri, si el zice ca cel mai ieftin cu peletii ai iesi.

gabi

09 februarie, 10:09

am facut o casa de 517mp in care stau cu costurile de incalzire pe o luna de iarna "adevarata" sub 800 lei...de fapt nu ma costa nimic pentru ca brichetele mi le fac singur si rumegusul il achizitionez gratis dar daca ar fi sa-mi cumpar brichetele costurile nu ar depasi 800 de lei....casa este izolata cu polistiren de densitate 26 de 15cm grosime la exterior,peretii sunt din caramida porotherm de 38 cm si la interior am 5cm de vata bazaltica si rigips..invelitoarea este din tigla ceramica si 40cm de vata bazaltica caserata sub astereala. tamplaria din lemn stratificat cu 3 foi de sticla..aport de energie termica am de la 30mp de panouri solare si un semineu cu recuperare de caldura de 36kw. ca sa profit maxim de panourile solare am ales varianta incalzirii in pardoseala..vasul de acomulare termic este de 1mc. socoteala facuta de dvs mi se pare extrem de aproximativa pentru ca nu ne spuneti nimic despre izolatia incintei si nici despre varianta de incalzire,,mi se pare doar un articol publicitar platit de producatorii celor doua tipuri de centrale si atata tot

vali

09 februarie, 10:01

Probabil la centrala pe pelti mentionata mai sus exista si un buncar si un sistem de alimentare automat ceea ce mareste enorm costul de achizitie.dar oricum un cost de incalzire pe 30 zile de 2700 lei pt gaz imi pare foarte exagerat. Calculul este facut ori u geamurile deschise larg ori in calcul este luata ca referinta o temperatura de minim 30 grade in casa ceea ce este un disconfort.

Adrian Burcea

09 februarie, 09:00

1. Vreau si eu peleti cu 900 lei tona. La Dede e 1250 tona...
2. 1865 kg/luna x 12,5 lei = 23312 lei. Daca mai adaugam 23% (diferenta de putere intre cele doua) ajungem la ...28673
Deci gaz 2714 - Peleti 28673

claudiu

09 februarie, 08:17

Pretul peletilor nu este unul convenabil.In nici un caz. Chiar eram f decis sa imi montez. Cine vrea sa faca alegerea asta trebuie sa faca doar niste munca de documentare si se va convinge( piata, forumuri, etc) iN ACEST MOMENT COSTUL INCALZIRII CU CU PELETI ESTE MAI MARE DECAT LA GAZ! si nu e vb de investitia in centrala. Iar pretul peletilor va creste speculativ, nejustificat in ritm cu cel al gazului! Singura solutie e sa ai posibilitatea sa ii produci singur.

Natalia

09 februarie, 07:55

Si eu m-am confruntat cu alegerea unei asemenea decizii! Costul instalarii centralei pe peleti mi se pare mare...mult mai mare! Pe gaz e foarte convenabil, nu ai nimic de facut decat apasatul pe un buton! Momentan incalzirea pe gaz este cea mai convenabila pentru niste oameni ocupati care nu au timp de incarcat centrala si umblat dupa combustibil! Plus ca iti poti regla consumul si caldura lucfru care la celelate tipuri de centrale nu poti sa o faci! Cand arde peletul sau lemnul nu poti deconecta centrala pt ca e suficient de cald, pe cand la cea cu gaz daca ai termostat deculeaza singura!

Alte articole

Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)
Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje
Pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere Pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere
Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful
Pofta pentru un gratar cu familia sau prietenii nu tine cont de anotimp! Pofta pentru un gratar cu familia sau prietenii nu tine cont de anotimp!
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?

Vezi mai multe articole