on

Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza

17 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Probabil ca pufferul este o componenta necunoscuta pentru foarte multe persoane, inclusiv pentru posesorii de instalatii termice alimentate de la centrale pe lemne. De aceea, este important de stiut ca un puffer este, de fapt, un rezervor care inmagazineaza energia termica furnizata de centralele termice pe combustibil solid si care optimizeaza functionarea acestora. Este recomandata utilizarea lui in special la centralele termice pe lemne, dar si in instalatiile cu centrala pe gaz sau petrol, seminee, colectoare solare sau alte forme de producere de energie termica, insa cu o eficienta ceva mai redusa.

Pufferele pot fi cu una sau doua serpentine sau de tip “rezervor in rezervor”. Prima varianta poate fi utilizata doar pentru o singura sursa de incalzire a apei, in timp ce a doua optiune permite conectarea simultana la doua surse. In fine, varianta “rezervor in rezervor” poate fi folosita inclusiv la prepararea apei calde menajere.

Constructia si gama de puffere

Rezervorul de acumulare este compus dintr-un rezervor de otel, izolatie de polistirol spuma, precum si invelis si capac PS.

Interiorul rezervoarelor este in stare bruta, iar exteriorul este tratat impotriva coroziunii, astfel ca poate fi folosit numai cu apa de incalzire – agent termic! Este interzisa utilizarea cu apa potabila! Izolatia din poliuretan moale cu invelis de protectie din PVC este detasabila.

Grosimea izolatiei rezervoarelor este de 80-100 mm cu spuma polistirol (cu grafit), cu invelis de plastic. De la 500 de litri in sus, izolatia este demontabila, iar rezervorul poate fi instalat mai usor pe locul lui final. Prin indepartarea izolatiei, rezervoarele de pana la 1.000 de litri incap pe o usa de 800 mm. Rezervoarele de acumulare impreuna cu un boiler indirect pot asigura si prepararea apei calde menajere, cu ajutorul energiei primite fie in mod indirect de la sistemul de incalzire, fie de la rezervorul de acumulare.

Spuma de polistirol care inconjoara rezervorul interior asigura mentinerea temperaturii apei pentru un timp indelungat fara consum de energie.

Avantajele folosirii rezervorului de acumulare (puffer):

  • cazanul va functiona tot timpul la capacitate nominala;
  • randament maxim, noxe reduse;
  • grad de utilizare maxim;
  • durata de viata a cazanului ridicata;
  • autonomie de functionare marita;
  • functionare economica;
  • consum mai redus de combustibil (20 - 30%);
  • minimizarea depunerilor de funingine, gudroane, formarea de condens acid;
  • exista posibilitatea combinarii a mai multor modalitati de producere energie termica;
  • incalzire confortabila si fara supraincalzire;

Sfaturi despre montaj

Asa cum se explica intr-un topic de pe forumul nostru, pufferele pot fi montate atat in serie, cat si in paralel, insa cea mai recomandata varianta este prima, deoarece stratificarea obtinuta va fi mai buna. In plus, prin legarea in serie, radiatoarele nu se vor raci diferit, ci se vor comporta identic. Inca o recomandare: intr-o serie, pufferul de capacitate cea mai mica va fi montat primul, in ordinea dinspre cazan.

Desigur, eficienta termica dupa montarea unui puffer depinde, in mare masura, de volumul locuintei de incalzit si de izolatia acesteia, dar si de dimensiunea cazanului si a caloriferelor. De aceea, daca acestea nu se incadreaza in parametri necesari spatiului deservit, nici randamentul nu va fi cel asteptat.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

11 ianuarie, 11:03

Buna ziua,

Instalatia trebuie vazuta de un inginer de instalatii, daca nu aveti o persona care sa va lamureasca despre modul de dimensionare si reglare a sistemului. Pufferul este un acumulator de energie termica si poate fi folosit in functie de necesitatile casei dvs. si confortul dorit. Acesta acumuleaza caldura produsa de centrala, suplimentar fata de ceea ce este necesar incalzirii directe a casei si va pastra o rezerva de caldura pentru momentul in care centrala nu mai asigura incalzirea directa a casei, cu ajutorul programarii pompei de la puffer.

Trebuie verificat regimul de acumulare, ce are caldura din puffer si ce necesar are casa. Este dificil sa va prezentam o solutie fara ca un specialist de instalatii sa vada la fata locului modul de realizare si functionare a instalatiei. Poate este doar o problema de reglaje/ automatizari ale puffer-ului.

ion turturea

10 ianuarie, 19:52

am montat un puffer de 1000 litri la un cazan de 30 kw si nu sta temoeratura in el fac foc mai mult ca inainte pompa de recirculare este pe retur.ma puteti ajuta cu un sfat,multumesc

Alte articole

Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control
Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a) Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a)
Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta
Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari
Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol) Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol)
Instalarea centralei termice Instalarea centralei termice

Vezi mai multe articole