Interioarele traditionale continua sa fie foarte populare, o bucatarie in stil rustic putandu-se amenaja la standarde inalte de confort si functionalitate, ca si in oricare alt stil. Cand vine vorba de decoratiuni interioare, suntem pusi, de cele mai multe ori, in fata unei vaste oferte, dar de cele mai multe ori trebuie sa facem un efort de documentare, pentru a alege piese originale, realizate in tehnica traditionala. Este cazul ceramicii de Horezu, unul dintre ”brandurile” care pot da personalitate unei amenajari cu adevarat rustice.
Obiectele ceramice sunt piese de baza in crearea unei atmosfere traditionale, constituindu-se in adevarati lianti ai compozitiei, care completeaza si accentueaza piesele de mobilier si zugraveala. Piese precum platouri, farfurii, castroane, farfuriute,
scrumiere, urcioare, cesti si cani sau servicii de bauturi emana o mare incarcatura artistica si isi pot gasi cu mare usurinta locul in orice spatiu al locuintei. Ceramica de Horezu ofera greutate si valoare unei astfel de amenajari deoarece, bine definita prin forma, decor, tehnica si cromatica, are un caracter identitar aparte. De aceea e preferabil sa stiti sa alegeti corect piesele, sau cel putin sa aveti argumente pentru a respinge kitschurile. Cel mai bine este sa luati legatura cu mesterii olari autentici, ceea ce se poate intampla nu doar mergand in cunoscuta localitate valceana, caci acestia pot fi intalniti la targurile si expozitiile de profil. Chiar si in acest caz trebuie sa fiti in garda, deoarece multi mesteri au pornit pe alte cai decat cele ale traditiei, ceea ce nu este rau in sine, dar nu veti putea obtine de la acestia piese realizate in tehnica traditionala. Riscul exista si cand va orientati catre unul dintre multele magazine de artizanat. Daca nu sunteti un cunoscator, incercati sa vedeti daca cel care vinde stie ce inseamna o piesa autentica - sunt sanse mai mari sa fie si o persoana onesta.
Ceramica de Horezu se poate recunoaste, in primul rand, dupa motivele simbolice folosite. Modelele sunt delicate si totusi puternice ca simbolistica, de natura zoomorfa, vegetala si geometrica. Plecand de la aceste elemente, mesterii olari realizeaza adevarate obiecte de arta, dar si de civilizatie. Cantecul cocosului, emblema ceramicii de Horezu, anunta victoria soarelui si a luminii asupra noptii si intunericului. Din aceeasi categorie fac parte porumbelul si pestele, ambele simboluri ale crestinismului. Printre motivele simbolice vegetale, mesterii olari modeleaza in lut ciorchini, frunze, trifoi, vrejuri, braduti sau boboci de trandafiri, intr-o tehnica aparte.
Gama cromatica folosita de olari este data de tricromia caramiziu - verde – albastru, pe fond alb - galbui. Aceste culori caracteristice centrului Horezu pastreaza traditii stravechi: ceramica rosie este de provenienta romana, iar galbenul, verdele si albul indica arta bizantina. Motivele de pe taierele farfuriilor si ale platourilor mai pot fi cele traditionale brancovenesti, spirala (care simbolizeaza vartejul vietii), ornamente cosmoforme precum steaua si soarele, coada de paun, sarpele casei sau pomul vietii.
Urcioarele, canile sau serviciile de bauturi sunt modelate si pictate manual. Smaltuite in interior si exterior, sunt termorezistente si pot fi folosite atat in scopuri practice, cat si la decoratiuni. Toate piesele sunt lucrate dupa traditie, pe roata, si decorate in tehnica cornului de vita, cu o pana de gasca in varf. Cornul se umple, iar culoarea se scurge prin pana, obtinandu-se astfel o adevarata penita. La Horezu, absolut toate culorile sunt naturale. Rosul se obtine dintr-un pamant bogat in oxid de fier (ruseala), iar negrul se prepara dintr-un pamant specific, gasit in eroziunile de dupa ploi. Verdele este dat de arderea cuprului in cuptor, zgura obtinuta fiind macinata si amestecata cu huma. Albul este var amestecat cu piatra alba de munte, arsa si pisata, iar galbenul se obtine din amestecul humei de Medgidia cu oxid de fier. Iata un alt motiv pentru care ceramica de Horezu poate fi folosita nu numai ca obiect decorativ, dar si in uz casnic, fiind realizata integral din materiale ecologice. In acest sens, va putem avertiza asupra derapajelor la care recurg anumiti mesteri, folosind tot felul de vopseluri care nu doar ca nu rezista la simpla expunere la umezeala, dar pot fi si toxice!
Vestea buna este ca exista inca mesteri din Horezu care creaza si astazi colectii de piese realizate manual, in armonia culorilor si in pictura exclusivista regasindu-se pasiunea si bucuria de a crea ceva normat si totusi unic.
Comentarii
Nu exista comentarii.