Cereti bani de la banca pentru a construi in regie proprie

21 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca te-ai hotarat sa construiesti in regie proprie inseamna ca esti constient de faptul ca va trebui sa gestionezi lucrarile de unul singur. Va trebui sa alergi sa obtii toate aprobarile de constructie si utilitati publice, sa-ti formezi echipa, sa estimezi un necesar, sa aprovizionezi si sa stochezi materia prima si, nu in ultimul rand, sa controlezi lucrarile de constructie.
Bineinteles, subiect sensibil, mai ai nevoie si de bani, iar pentru acestia te indrepti catre banca. Dar nu orice banca la care vei intra va fi dispusa sa-ti acorde credit pentru construire in regie proprie, pentru ca majoritatea solicita in mod expres contactarea unei firme de constructii. Toate celelalte banci dispuse sa te finanteze vor solicita angajarea unui diriginte de santier.
FinZoom iti va prezenta pe www.FinZoom.ro modalitatea prin care poti intra in posesia unui credit de construire chiar daca lucrarile vor fi executate in regie proprie.
Pentru a putea obtine creditul pe care il doresti este necesar in prima faza sa aduci urmatoarele documente:
    * BI/CI
    * Copie factura de utilitati de la adresa actuala
    * Adeverinta de venit
    * carte de munca + copie semnata si stampilata conform cu originalul (valabil pentru BCR si Credit Europe Bank).
Dupa depunerea acestor documente, impreuna cu cererea de credit, se va face evaluarea pe venituri astfel incat vei cunoaste valoarea maxima a creditului de care poti dispune.
Apoi va trebui sa mai adaugi la dosar (pentru raportul de evaluare care va fi intocmit de un evaluator agreat de banca si prezentat bancii):
    * Documentele de proprietate pentru teren;
    * Copie dosar cadastral teren si, daca este cazul, documente pentru dezmembrarea terenului;
    * Inregistrarea la Cartea Funciara a terenului pe care urmeaza a se edifica locuinta;
    * Autorizatia de construire;
    * Proiectul tehnic al constructiei (memoriu tehnic);
    * Planuri locuinta;
    * Contract de prestari servicii incheiat cu un diriginte de santier (atestat) pentru urmarirea calitatii lucrarilor de constructii;
    * Devizul general de lucrari (cantitativ si valoric) intocmit de o societate de constructii agreata de banca;
    * Raport de evaluare a devizului realizat de o societate de evaluari agreata de banca;
    * Plan de finantare si grafic de executie al lucrarilor (intocmit de societatea de constructii care a realizat devizul general).
In cazul in care terenul si/sau constructia realizata intr-un anumit stadiu constituie contributie proprie, atunci raportul de evaluare trebuie sa contina valoarea totala a imobilului (teren si constructie).
Dupa ce vei obtine aprobarea, vei putea intra in posesia sumei prin virament bancar direct catre furnizorii de materiale, pe baza documentelor justificative (facturi fiscale - cu plata la termen). Platile se vor face in transe (intre 3 si 7 transe, in functie de banca), insa intr-un interval de timp pana la maximum 18 luni. O parte din credit va putea fi utilizata de imprumutat cash, urmand ca ulterior acesta sa prezinte bancii intr-un termen stabilit cu banca documente justificative pentru suma utilizata cash. Platile din credit trebuie corelate cu planul de finantare prezentat de client si devizul general. Fiecare utilizare din credit va fi precedata de un raport de evaluare care sa ateste gradul de acoperire cu garantii. De obicei acesta trebuie sa fie de min. 133% (vezi Banca Romaneasca, Credit Europe Bank), insa poate ajunge si pana la 150% (vezi Domenia Credit).
Fiecare banca are cerinte speciale. De exemplu, Domenia Credit cere ca terenul sa fie in proprietatea clientului si sa dispuna de bani pentru fundatia casei. BCR ofera facilitatea de a achita manopera muncitorilor pe baza unui borderou.
Garantiile solicitate de banca sunt: imobilul (teren+constructie) care face obiectul finantarii si politele de asigurare (viata si a imobilului).
Banca Romaneasca mai solicita polita de asigurare pe faze de constructie (“Asigurarea lucrarilor de constructii montaj si a raspunderii constructorului).
Polita trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    * Acopera perioada de constructie;
    * Suma asigurata este cel putin egala cu sumele utilizate din credit si surse proprii.
Clientii beneficiaza de consiliere financiara, juridica si tehnica pe tot parcursul procesului de creditare, precum si de un sfat bun oricand au nevoie, pentru a fi siguri ca fac cea mai buna investitie imobiliara.
Asadar, cei in cautare de finantare pentru construirea unei case au multe informatii de aflat si de cantarit pentru a lua o decizie corecta. Important este sa aleaga banca ce raspunde cel mai bine necesitatilor individuale. Rata reala a dobanzii (DAE) trebuie sa devina criteriul esential in alegerea creditului. Cu toate acestea, detaliile fac diferenta, iar acestea pot fi gasite in pagina “Detalii” a fiecarui produs bancar. Portalul financiar  www.FinZoom.ro pune la dispozitie o comparatie completa a tuturor produselor bancare (credite de consum, credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale cu ipoteca, credite auto, leasing auto, carduri de credit, depozite) in functie de DAE (costul real al  creditului). In rubrica Sfaturi sunt disponibile articole informative, deosebit de utile.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Adezivul cel mai rezistent si super-flexibil pentru placi ceramice si piatra Adezivul cel mai rezistent si super-flexibil pentru placi ceramice si piatra
Afacerile grupului HORNBACH au crescut in primele 9 luni ale anului 2017-2018 cu 5,1%, la 3,3 miliarde euro Afacerile grupului HORNBACH au crescut in primele 9 luni ale anului 2017-2018 cu 5,1%, la 3,3 miliarde euro
Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009 Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009
Expozitie despre ingrijirea plantelor in sezonul rece la Hornbach Expozitie despre ingrijirea plantelor in sezonul rece la Hornbach
Locuintele din Pipera intra la apa - 23 Februarie 2009 Locuintele din Pipera intra la apa - 23 Februarie 2009
Policolor – crestere cu 130% a capacitatii de productie in noua fabrica Policolor – crestere cu 130% a capacitatii de productie in noua fabrica

Vezi mai multe articole