Chiria devine politica de stat

30 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Autoritatile pregatesc o serie de reglementari legale pentru stimularea sectorului chiriilor. Principalii beneficiari vor fi dezvoltatorii care construiesc blocuri pentru inchiriere.
 
Apetitul romanilor pentru a deveni proprietari se poate vedea atit in statisticile oficiale, cit si in preturile locuintelor. Astfel, conform unui studiu referitor la conditiile de viata din Romania, realizat de Institutul National de Statistica, 95,8% dintre locuintele din Romania sint detinute in proprietate personala, in vreme ce locuintele inchiriate reprezinta 2,6% din total. Restul se imparte intre locuintele ocupate cu titlu gratuit - 1,4%, si cele inchiriate de la societati comerciale - 0,2%. Astfel, se poate observa ca, cel putin legal, putini romani isi inchiriaza locuintele, in vreme ce, in cazul societatilor comerciale care asigura locuinte angajatilor, acest procent este infim. Autoritatile spun ca vor incerca sa schimbe aceasta situatie. Se pregateste o lege a chiriilor, iar masuri pentru stimularea construirii de locuinte pentru inchiriere se regasesc si in proiectul noii Legi a locuintei, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
 
Stimulente viitoare
 
Companiile care investesc in constructia de locuinte destinate inchirierii vor beneficia de facilitati fiscale, decizia vizind cresterea ofertei pe acest segment al pietei rezidentiale, a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, citat de agentia MEDIAFAX. Facilitatile vor fi introduse prin legea chiriilor, aflata in stadiu de proiect si care ar urma sa intre in vigoare anul viitor. „Legea chiriilor va introduce facilitati fiscale pentru dezvoltatorii imobiliari care finanteaza constructia de locuinte in regim de inchiriere si va stimula primariile sa incheie parteneriate public-private in vederea realizarii unor astfel de unitati locative“, a spus Borbely. Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) au anuntat recent ca vor elabora o lege a chiriilor, care va reglementa, printre altele, nivelul chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului. Oficialii MTCT s-au referit si la o serie de masuri pentru sprijinirea unor asociatii locative, non-profit, care sa dezvolte locuinte destinate inchirierii, cu ajutorul unor mecanisme de finantare. Presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, deputatul Gabriel Zamfir, considera ca noile prevederi vor determina o crestere a numarului de locuinte destinate inchirierii si, implicit, o scadere a nivelului chiriilor.
 
Ce se pregateste
 
Daca in ceea ce priveste viitoarea lege a chiriilor nu se spun foarte multe, unele stimulente pentru ridicarea de locuinte sociale in vederea inchirierii sint prevazute in proiectul Legii locuintei. Astfel, terenul nu va mai fi marea problema pentru cei care urmaresc o astfel de investitie. In acest act se spune: „Concesionarea terenurilor, pentru amplasarea locuintei care se realizeaza prin investitii din profit de catre persoane juridice romane, se face cu o reducere de pina la 95% din taxa de concesiune in cazul in care respectivele locuinte sint destinate exploatarii in regim de inchiriere ca locuinte sociale sau sint destinate cazarii personalului propriu al persoanelor juridice investitoare“. In cazul in care destinatia locuintei va fi schimbata dupa mai putin de zece ani, se vor achita penalitati. In acelasi proiect se spune ca „locatorii spatiilor inchiriate ca locuinte sociale pot beneficia anual de scutire de impozit pe profitul realizat din chirii, precum si, dupa caz, de scutire de taxe pentru teren si de impozite pe cladire, aferente acestora, cu conditia ca valoarea taxelor si a impozitelor respective sa nu fie cuprinse in cuantumul chiriei“.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009 Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009
Ghidul cumparatorului istet de locuinta noua - 25 martie 2010 Ghidul cumparatorului istet de locuinta noua - 25 martie 2010
Industria mobilei este stransa cu usa Industria mobilei este stransa cu usa
Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009 Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009
Cât de mult plătesc românii pentru servicii de construcția și întreținerea casei comparativ cu alte popoare din Europa Centrală? Cât de mult plătesc românii pentru servicii de construcția și întreținerea casei comparativ cu alte popoare din Europa Centrală?
4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei 4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei

Vezi mai multe articole