Chiriasii ANL isi pot cumpara locuintele daca platesc suma integral

14 februarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Lazlo Borbely, a prezentat miercuri conditiile impuse de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru vanzarea locuintelor construite de ANL. BDCE a acordat Romaniei un imprumut de 140 de milioane de euro pentru constructia de locuinte pentru tineri.
Chiriasii din imobilele ANL pot cumpara locuintele la cinci ani dupa incheierea contractului de inchiriere daca venitul pe membru de familie nu depaseste, la data vanzarii, dublul salariului mediu brut pe economie, si
      
trebuie sa achite integral pretul imobilului, a anuntat ministrul Lazlo Borbely, citat de NewsIn.
 
Conditiile impuse de BDCE au fost acceptate de partea romana si au fost incluse in normele metodologice de aplicare a actului normativ care prevede vanzarea locuintelor ANL catre chiriasi, adoptate miercuri de Guvern. Guvernul a adoptat in 2007 un act normativ potrivit caruia tinerii cu varste sub 35 de ani, care primesc o locuinta de la ANL, pot opta, la cinci ani de la incheierea contractului, fie pentru achizitionarea locuintei, fie pentru prelungirea contractului de inchiriere, dupa negocierea cuantumului chiriei cu primaria. Ministrul Lazlo Borbely a argumentat ca statul nu putea institui un sistem de rate pentru o perioada de 25-30 de ani, desi este vorba despre achizitia unor imobile alocate pe criterii sociale, pentru ca ar fi fost "foarte complicat".
 
O alta conditie impusa de BDCE pentru vanzarea imobilelor ANL catre chiriasi este ca valoarea lor sa nu fie mai mica decat valoarea de inventar actualizata si sa nu poata fi vandute in primii cinci ani de la data achizitiei. Valoarea imobilului nu poate fi mai mica nici decat pretul care figureaza in grila notariala, care, potrivit ministrului, reprezinta 75% din valoarea de piata a imobilului.
 
De asemenea, venitul pe membru de familie sa nu fie mai mare, la data vanzarii, decat dublul salariului mediu brut pe economie, care este in prezent de 1.550 de lei. Banca a mai impus ca sumele incasate din vanzarea imobileor sa fie colectate intr-un cont special si sa fie utilizate exclusiv pentru contruirea altor locuinte pentru tineri.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tranzactiile imobiliare inregistrate de CNP Bucuresti au scazut cu 39% in S1 - 19 August 2009 Tranzactiile imobiliare inregistrate de CNP Bucuresti au scazut cu 39% in S1 - 19 August 2009
INS: Mai putine locuinte date in folosinta in 2010 INS: Mai putine locuinte date in folosinta in 2010
"Prima Casa" a confirmat asteptarile si a condus la cresteri de pret de 10-15% - 27 Iulie 2009
Zeci de case in pericol in Vrancea Zeci de case in pericol in Vrancea
Subventie pentru locuinte - 2005-03-31 Subventie pentru locuinte - 2005-03-31
asigurare asigurare

Vezi mai multe articole