Chiriasii din casele nationalizate, mai proprietari decat vechii proprietari

11 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inalta Curte a decis ca in procesele de revendicare judecatorii sa nu mai aplice Codul Civil, ci legea speciala 10/2001, favorabila chiriasilor
 
Intr-o situatie similara, CEDO a dat dreptate proprietarilor din Bulgaria care au dat in judecata statul vecin
 
Chiriasii din casele nationalizate, mai proprietari decat vechii proprietari
 
 
Inalta Curte a pronuntat o decizie prin care a incercat sa rezolve o problema veche de 18 ani: conflictul dintre proprietari si chiriasii din casele nationalizate. Dupa ce vreme de ani buni, statul roman a pierdut pe banda rulanta la CEDO procesele intentate de proprietari, procurorul general Codruta Kovesi a formulat un recurs in interesul legii, care ar fi trebuit sa stabileasca cum este corect sa se procedeze in acest gen de dosare. Demersul lui Kovesi a fost motivat prin faptul ca unii judecatori aplicau Codul Civil, iar altii aplicau Legea 10/2001, legea speciala a caselor nationalizate.
 
Decizia Inaltei Curti a fost una de compromis, iar consecinta directa si imediata va fi o noua avalansa de procese intentate la CEDO de catre proprietari, procese care cu siguranta vor fi pierdute de catre statul roman. Practic, chiriasii din casele nationalizate care si-au cumparat locuintele sunt si ei considerati proprietari care au aceleasi drepturi ca si vechii proprietari.
 
 
Cum ar veni, indiferent pe baza carei legi ai achizitionat imobilul, proprietar te numesti. In traducere, decizia Inaltei Curti ar insemna ca judecatorii nu vor mai aplica de acum inainte Codul Civil (procesele de revendicare). Ei vor aplica Legea 10, favorabila chiriasilor, dar in cazul in care exista neconcordante intre aceasta si Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), aceasta din urma are prioritate. Practic, cum CEDO recunoaste si apara dreptul de proprietate, orice persoana care este proprietar si nu obtine dreptatea in Romania va castiga in mod sigur la Strasbourg.
 
Avalansa de procese va fi stimulata si de faptul ca, prin recunoasterea prioritatii Legii 10, titlurile de proprietate ale chiriasilor care au cumparat case nationalizate vor fi mult mai valoroase. Reamintim cititorilor faptul ca aceasta lege a fost data tocmai in favoarea chiriasilor si in detrimentul unor anumiti proprietari.
 
Potrivit juristilor, indata ce hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial, proprietatile dobandite in baza oricarei legi de vanzare vor fi protejate in mod egal. Aceasta protectie este valabila doar in Romania, fiind vorba doar de o noua tentativa de rezolvare a eternului conflict dintre proprietari si chiriasi. Este putin probabil ca instanta europeana sa accepte vreodata faptul ca proprietarii care au cumparat casele de la stat dupa 1990 – adica fostii chiriasi - sunt la fel de indreptatiti ca cei care au fost deposedati de ele de catre regimul comunist.
Deja Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat a anuntat ca va contesta decizia la Strasbourg, invocand o situatie similara cand CEDO a dat castig de cauza proprietarilor din Bulgaria intr-un proces cu statul bulgar. De asemenea, Centrul pentru Resurse Juridice a dat publicitatii, inca de saptamana trecuta, un comunicat de presa, in care a atras atentia ca Romania risca sa piarda si mai multe procese la CEDO, daca Inalta Curte imbratiseaza punctul de vedere al procurorului general si declara inadmisibila o actiune in revendicare promovata pe dreptul comun, dupa aparitia Legii 10/2001.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima Casa, din nou in blocaj: tot mai multe dosare respinse - 10 Septembrie 2009 Prima Casa, din nou in blocaj: tot mai multe dosare respinse - 10 Septembrie 2009
Fatada si acoperisul sunt bunuri comune Fatada si acoperisul sunt bunuri comune
Casele romanilor Casele romanilor
Cumparator: "Caut locuinta veche!" - 2008-11-16 Cumparator: "Caut locuinta veche!" - 2008-11-16
Electrolux redefineste creativitatea in bucatarie cu noua platforma Make Life Delicious Electrolux redefineste creativitatea in bucatarie cu noua platforma Make Life Delicious
Clientii Flanco au donat in 2018 peste 1.100.000 lei pentru centrele after-school „Noua Ne Pasa” Clientii Flanco au donat in 2018 peste 1.100.000 lei pentru centrele after-school „Noua Ne Pasa”

Vezi mai multe articole