Chiriile la locuintele de stat vor creste substantial din 2007

22 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De anul viitor, chiriile locuintelor sociale vor creste simtitor, astfel incat sa acopere investitiile aferente lucrarilor de constructie ale acestor imobile, dar si costurile de intretinere. Nivelul chiriilor va fi reglementat printr-o noua lege.
 
Dupa aderare, statul roman va impune o lege a chiriilor, care va schimba radical acest sector, in scopul alinierii pietei imobiliare la standardele UE. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va elabora legea, menita sa reglementeze si nivelul chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului, chirie considerata mult prea redusa de autoritatile competente. De asemenea, reprezentantii MTCT vor sa finalizeze in acest an Legea locuintei, destul de restrictiva, la noi, fata de alte state europene, astfel ca din 2007 tinerii care au depasit 35 de ani si nu mai sunt eligili pentru o locuinta in cadrul programului derulat prin MTCT, precum si chiriasii evacuati din locuintele retrocedate, sa aiba acces mai usor la o locuinta.
 
Mariana Ionita, consilier al ministrului Radu Berceanu, a declarat ieri ca „prin Legea chiriei se urmareste introducerea notiunii de chirie de piata, astfel incat sa nu mai existe speculatii pe piata chiriilor“. Ea a spus ca vor fi reglementate chiriile locuintelor aflate in proprietatea statului, pentru ca nivelul acestora sa permita amortizarea investitiei si cheltuielile de intretinere.
Reprezentantul MTCT crede ca locuintele de stat inchiriate tinerilor au tarife foarte mici, care nu acopera nici macar investitiile realizate. De asemenea, ea a precizat ca este foarte important ca aceasta piata sa se alinieze la legislatia europeana.
 
MTCT urmareste un «model» austriac
Mariana Ionita a mentionat ca, pe langa acest act normativ, va fi elaborata o alta lege pentru reglementarea formarii unor asociatii locative, non-profit, care sa dezvolte locuinte destinate inchirierii cu ajutorul unor mecanisme de finantare.
Dupa modelul austriac, finantarea asociatiilor ar putea sa fie realizata prin credite cu dobanzi subventionate pe termen lung. „Deocamdata suntem in cautarea unor specialisti pentru elaborarea unui studiu prin care sa evaluam impactul acestor asociatii. Prin acest mecanism, in Polonia, de exemplu, au fost dezvoltate 62.000 de locuinte in patru ani“, a precizat Ionita.
Totodata, ea a adaugat ca elaborarea actelor normative va fi finalizata in prima parte a anului viitor.
 
Legea condomeniilor pentru administrarea locuintelor
De asemenea, tot pentru inceputul anului 2007, MTCT are in vederea elaborarea unei legi a condomeniilor, in vederea imbunatatirii administrariilor locuintelor.
„Prin aceasta lege avem in vedere, in primul rand, imbunatatirea relatiilor cu asociatiile de locatari ai imobilelor, cu bulina rosie, care trebuie renovate“, a spus Ionita. Ea a adaugat ca „fara aceasta lege suntem obligati sa introducem in legislatia actuala reglementari foarte stricte pentru proprietarii de locuinte in imobilele aflate pe lista celor care trebuie consolidate“.
Consilierul ministrului Berceanu a aratat ca elaborarea legilor se afla in stadiu incipient, Ministerul Transporturilor fiind abia in faza de cautare a specialistilor pentru elaborarea unor studii care sa fundamenteze pachetul de legi.
 
Locuintele, mai ieftine cu 15% dupa aderare
Preturile locuintelor vor scadea cu pana la 15% imediat dupa aderarea la UE, dar vor reveni pe un trend treptat de crestere dupa circa doi ani, a declarat ieri Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Ea crede ca „pe fondul scumpirilor utilitatilor si a alimentelor, romanii nu vor mai fi atat de interesati sa cumpere locuinte“. De asemenea, „tot mai multi romani vor pleca in strainatate sa lucreze si, din acest motiv, nu va mai fi un interes atat de mare pentru cumpararea locuintelor“, considera Cleciu.
Kamil Kosman, director de divizie in cadrul Ceska Sporitelna Bank din Cehia, parte a grupului austriac Erste, a declarat ca evolutia pietei imobiliare din Romania va fi similara cu cea din Cehia sau Slovacia. „Pe piata rezidentiala, de exemplu, preturile au crescut extrem de mult inainte de integrare, dupa care a avut loc o scadere. Treptat insa, preturile au inceput sa creasca din nou si ca urmare a amplificarii pietei creditului ipotecar“, a aratat Kosma.
El a apreciat ca si in Romania, imediat dupa aderare, preturile locuintelor vor scadea, dar vor incepe ulterior sa creasca treptat.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Targ de case in Capitala Targ de case in Capitala
Schimbare in top managementul Henkel Romania Schimbare in top managementul Henkel Romania
In scandalul apei imputite, directorul RAJAC Iasi a fost penalizat doar cu 5% din salariu In scandalul apei imputite, directorul RAJAC Iasi a fost penalizat doar cu 5% din salariu
Cine sunt castigatorii primei etape a Concursului National de Design Cine sunt castigatorii primei etape a Concursului National de Design
Performanta maxima si silentiozitate, acum cu extra-garantie la aspiratoarele Rowenta Performanta maxima si silentiozitate, acum cu extra-garantie la aspiratoarele Rowenta
Electrolux continua seria “Ingredientul Secret” cu noi gusturi din bucataria nordica Electrolux continua seria “Ingredientul Secret” cu noi gusturi din bucataria nordica

Vezi mai multe articole