Chiriile sau jecmaneala organizata

23 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei care, din diverse motive, sunt nevoiti sa locuiasca platind chirie sunt pur si simplu ingroziti de preturile in continua crestere, care au atins deja cote insuportabile. Aparent, dar numai aparent, valoarea chiriilor este stabilita pe o piata libera. Oferta e mica, cererea mare, proprietarii cer si obtin chirii fabuloase. Este incredibil, dar in Bucuresti s-a ajuns la 300 de euro pentru o garsoniera jegoasa, intr-un cartier marginas.
 
Tupeul proprietarilor, in loc sa fie temperat este alimentat de catre agentii imobiliari care incaseaza pe langa comision si valoarea chiriei pe o luna. Un apropiat imi povestea ca in tentativa de a inchiria un apartament cu doua camere a fost plimbat pe la trei-patri "vizionari" in niste blocuri in care iti era frica sa intri si in apartamente in care iti era sila sa calci. Dar chiria ceruta era cat doua salarii bune!
 
Situatia este aceeasi peste tot in tara, cu deosebire in centrele universitare sau in orasele care atrag populatia rurala din zona. Am avut dintotdeauna banuiala ca acest fenomen nu este intamplator, ci mai degraba dirijat de o mafie discreta dar puternica. Acum am certitudinea ca este asa, iar daca realitatea cu care voi argumenta aceasta certitudine este bine cunoscuta, nu inteleg de ce se vorbeste atat de putin si in soapta despre ea.
 
Intr-un targusor prafuit de pe malul Dunarii, o cunoscuta firma europeana investeste in constructia unei fabrici de sticla. In mod inevitabil, oraselul este invadat, pe termen lung, de specialisti straini, dar si de romani detasati aici pe toata durata lucrarilor. Evident, toti acesti oameni trebuie sa se cazeze in conditii civilizate si pentru asta sunt dispusi sa plateasca sume bune ce vor fi, la urma urmei, decontate de catre firmele care i-au angajat. Capacitatile hoteliere ale localitatii sunt nesemnificative, asa incat cei mai multi apeleaza la particulari.
 
Si acum intervine mafia despre care vorbeam. In targ functioneaza trei firme imobiliare locale care pana mai ieri se ocupau cu vanzarea de terenuri, case ori apartamente si mai putin cu inchirierile pentru care cererea era modesta. Dar, ce sa vezi? Cu ceva timp inainte de deschiderea oficiala a santierului la fata locului au descins doua fete frumoase, intr-un 4x4 si mai frumos. Ele reprezentau o agentie imobiliara bucuresteana si in numele acesteia au semnat un acord prin care orice contract de inchiriere se va face prin aceasta agentie, la preturile si comisioanele stabilite de ea.
 
Si, peste noapte, un apartament pe care cu greu putea cuiva sa-i treaca prin cap sa ceara chirie mai mare de 50-60 de euro a ajuns la 300-400 pe luna. Constatand prea tarziu cum li s-a furat ciolanul de sub nas, agentii locali scrasnesc din dinti si se multumesc cu firimiturile. Iar bastanii de la Bucuresti freaca multumiti din palme: au mai pus-o de cateva sute de mii.
 
Nu am dat numele oraselului prafuit, nici al firmei investitoare si nici pe acela al agentiei bucurestene dintr-un singur motiv: manevra nu este unicat, ea repetandu-se in toate cele patru puncte cardinale ale tarii ori de cate ori se ivesc conditiile necesare si suficiente.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietati Proprietati
Noutati din industria imobiliara: cum influenteaza criza pandemica piata imobiliara? Noutati din industria imobiliara: cum influenteaza criza pandemica piata imobiliara?
Tu ce castigi investind intr-un produs de calitate Kuma? Tu ce castigi investind intr-un produs de calitate Kuma?
Terenul se va vinde doar cu analizele la zi Terenul se va vinde doar cu analizele la zi
Conarg a ajuns la 1.500 de apartamente livrate, dupa finalizarea Quadra 2 Conarg a ajuns la 1.500 de apartamente livrate, dupa finalizarea Quadra 2
Clujul, unul dintre orasele fierbinti de pe harta imobiliara Clujul, unul dintre orasele fierbinti de pe harta imobiliara

Vezi mai multe articole