Tinar cu functie de conducere, casatorit, fara copii, cu un venit lunar de circa 2.500 de euro. Aceasta este descrierea clientului care va lua fara probleme un credit ipotecar cu avans 0%.
Solicitantul unui astfel de imprumut va lua banii si mai usor daca are deja un apartament, iar venitul net pe familie este intre 2.200 si 2.800 de euro, potrivit unui studiu realizat in exclusivitate pentru Cotidianul de catre Finzoom, companie de consultanta si brokeraj bancar. Pentru a trece de scoringul bancii, clientul trebuie sa fie angajat de trei ani la actualul loc de munca, iar la jobul anterior sa fi avut tot o vechime de trei ani. Un scoring bun se obtine atunci cind aplicantul la credit are deja o proprietate neipotecata. Un credit de nevoi personale cu o rata lunara de cel mult 60 de euro nu va influenta punctajul. „Avantajati sint cei care locuiesc de citiva ani la adresa curenta“, spune Cristina Ungureanu, consultant de credite la Finzoom.
De asemenea, printre cele mai relevante criterii sint functia de conducere si studiile superioare. Profilul clientului care poate accesa un credit fara avans presupune existenta mai multor conturi bancare la diferite institutii financiare, precum si activitatea intr-o companie care sa aiba intre 20 si 250 de angajati. Un scoring bun obtin cei care au, pe linga salariul net, si bonuri de masa. Insa nu toate veniturile sint luate in calcul. Spre exemplu, sint banci care nu accepta veniturile din dividende. „De asemenea, sint banci, si nu putine, care nu iti accepta cererea de solicitare de credit fara numarul fix, deci sint in avantaj cei care au telefon fix acasa si la job“, mai spune reprezentanta Finzoom.
Alte criterii care cintaresc in decizia bancii de a acorda un credit ipotecar cu avans 0% sint capitalul societatii angajatoare, tipul societatii angajatoare, dar si existenta unui codebitor. Si in acest caz este nevoie de la fel de multe informatii, astfel dublindu-se documentatia.
Sint banci care pentru creditul imobiliar fara avans solicita garantii suplimentare, care constau de cele mai multe ori in existenta unui al doilea imobil care va fi ipotecat. „Sint banci la care valoarea imobilului adus in garantie trebuie sa acopere minimum 117% din valoarea imprumutului, iar pentru realizarea acestui procent se solicita ipotecarea unui al doilea imobil, depozite colaterale sau scrisori de garantie“, spune Ungureanu. Alte banci cer asigurare speciala care acopera riscul de a nu recupera sumele datorate in cazul unei executari silite.
Cine acorda avans 0%
Bancile care acorda aceasta facilitate sint BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Volksbank si OTP. Un avans minim, de 5%, este cerut de CEC, CreditEurope Bank si BCR. Potrivit Finzoom, Volksbank cere un venit minim de 2.250 de euro/luna. La BRD, valoarea garantiilor trebuie sa reprezinte 120% din credit, iar Banca Transilvania spune ca nu este nevoie de garantii suplimentare pentru avans 0%. In cazul Raiffeisen, avansul poate fi 0% si fara solicitarea unor garantii suplimentare, iar la Alpha Bank avansul este 0% numai daca imobilul este achizitionat la un pret mai mic decit valoarea de evaluare. La OTP Bank se aduce o garantie suplimentara de 115%, in acest caz fiind nevoie de un alt imobil care sa acopere diferenta de 15%.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.