Cine ne va monta panourile solare? - 19 DECEMBRIE 2008

19 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Maine aflam la ce firme ne vom putea inscrie, in 2009, pentru a ne instala sisteme ecologice de incalzire a locuintelor. Statul asigura 90% din banii necesari pentru panouri direct catre instalatorii agreati, care vor fi anuntati maine. Programul „Casa Verde“ va demara pe 5 ianuarie.
 
Solicitantii persoane fizice din fiecare judet vor putea sa se inscrie numai la instalatorii agreati din regiunea de domiciliu sau, mai precis, din regiunea unde se afla locuinta ce urmeaza a fi echipata.
 
Se vor instala numai sisteme complete, formate din colectori (panourile solare propriu-zise), instalatie de transport pentru agentul termic (tevi sau cabluri conductoare) si boiler. Pretul unui astfel de sistem „nu poate fi evaluat dinainte, ci numai dupa elaborarea unui proiect, pentru ca difera de la casa la casa“, ne-au declarat specialistii din industria de profil.
 
Ne incadram sigur in banii de la stat
 
Instalatorii sunt convinsi ca suma maxima acordata de stat - respectiv 25.000 de lei, la care se adauga participatia solicitantului, de 10% din costul total – este suficienta pentru proiectarea, achizitionarea si instalarea echipamentelor. Ei estimeaza ca un astfel de sistem poate costa cel mult 20.000 de lei (pentru o vila cu etaj, ca exemplu), ceea ce inseamna ca un proprietar va participa cu cel mult 2.000 de lei la finantarea proiectului, bani care trebuie dati la inceput.
 
Nu renuntati la sistemul clasic!
 
Pe timp de iarna si in zilele noroase este de asteptat ca panourile sa colecteze mai putina caldura, astfel ca si agentul termic va fi ceva mai rece. De aceea, nu e recomandabil sa renuntati la vechiul boiler (pe curent electric), folositi doar avantajul ca apa nu va fi extrem de rece, ca aceea de la robinet, ci ar putea avea in jur de 30 de grade. Specialistii precizeaza ca vom consuma in continuare curent, dar mult mai putin decat daca nu ne-am fi instalat sistemul ecologic.
 
Concurenta acerba, criza de personal
 
Atentie, din momentul inregistrarii cererii si pana la finalizarea lucrarilor de instalare nu trebuie sa treaca mai mult de 12 luni. Pana la termenul-limita de inscriere pentru acreditarea instalatorilor s-au depus cateva mii de cereri din partea companiilor de profil, insa numarul celor ce vor fi agreate va fi de ordinul sutelor, ne-au mai declarat sursele noastre.
 
Acestea afirma ca, avand in vedere numarul mare de solicitanti care vor dori sa-si monteze panouri, companiile se vor confrunta cu o lipsa acuta de personal calificat. „Va fi primul venit, primul servit, astfel ca asteptarea celor ce vor veni mai tarziu s-ar putea sa fie cam lunga“, spun instalatorii.
 
Ce pot face locatarii de la bloc?
 
Teoretic, cei care locuiesc la bloc nu pot aplica la acest proiect de unii singuri, in nume propriu, ci trebuie sa se constituie intr-o asociatie de proprietari, altfel spus, sa fie cu totii de acord si sa actioneze ca un singur organism.
 
Dosarul trebuie sa contina, printre altele, hotararea asociatiei, cu acordul majoritatii membrilor, care sa cuprinda: decizia privind participarea la program, persoana desemnata sa reprezinte asociatia in relatia cu instalatorul si decizia privind sustinerea contributiei proprii cu indicarea clara a surselor financiare. Insa specialistii din randul instalatorilor sustin ca programul „Casa Verde“ pentru blocuri va fi mai dificil de realizat, indeosebi din cauza numarului de apartamente raportat la spatiul restrans de pe acoperisuri.
 
Pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu (afm.ro) este postat un Ghid al utilizatorului, care contine toate informatiile necesare pentru aplicantii programului „Casa Verde“.
 
Intensitatea radiatiilor solare, pe regiuni
 
Pe teritoriul Romaniei, cele mai intense raze de soare le primeste Dobrogea, inregistrand un potential energetic de peste 1.250 kWh pe metrul patrat intr-un an, fiind de altfel singura zona cu astfel de rezultate.
 
Este urmata indeaproape de Campia de Sud, de Subcarpati si de Campia de Vest, acestea avand in general un potential mediu-mare. Ultima clasata este zona Transilvaniei, media radiatiei fiind de 4.666 MJ/m²/an, adica in jur de 1.000 kWh/mp/an. In zonele montane, potentialul energetic solar scade, in general, sub 950 kWh/mp/an.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009 7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009
Danemarca - o tara definita printr-o imagine eleganta, data de frumusetea oraselor sale Danemarca - o tara definita printr-o imagine eleganta, data de frumusetea oraselor sale
Bilant: Ce a castigat Romania dupa cinci ani de dezvoltare a pietei imobiliare - 17 Decembrie 2009 Bilant: Ce a castigat Romania dupa cinci ani de dezvoltare a pietei imobiliare - 17 Decembrie 2009
Ariston Thermo lanseaza noile modele de boilere  cu design special VELIS Evo Ariston Thermo lanseaza noile modele de boilere cu design special VELIS Evo
Cum vad evaluatorii imobiliari Prima Casa - 10 Septembrie 2009 Cum vad evaluatorii imobiliari Prima Casa - 10 Septembrie 2009
Noi vopsele decorative cu efecte speciale de satinare, metalizare si antichizare, pe baza de dispersii BASF Noi vopsele decorative cu efecte speciale de satinare, metalizare si antichizare, pe baza de dispersii BASF

Vezi mai multe articole