Importanta pe care o au florile, inca din vechime, in viata oamenilor, nu poate fi pusa la indoiala nicio clipa. Ele devin simboluri, sunt evocate in legende si opere de arta. De fiecare data, florile implinesc nevoia de frumos a oamenilor si este explicabil ca acestia sunt intr-o cautare continua a formei sau culorii perfecte. In consecinta, granitele sau diferentele de clima sunt depasite cu sacrificii pe care numai splendoarea le poate justifica. Va prezentam o floare mai putin cunoscuta care intruneste o serie de atribute demne de toata atentia noastra: cineraria.
Exista anumite discutii legate de numele acestei plante de lux, ea fiind cunoscuta si sub numele de Senecio cruentus sau Pericallis x hybrida. Este originara din zona vestica a Marii Mediterane, mai precis din Insulele Canare, unde creste in habitaturi aride, alaturi de arbusti si tufisuri. Prefera verile calde, uscate, si iernile racoroase (dar nu geroase) si umede. Infloreste primavara, iar florile sale au un colorit variat: violet, violetro siatic, liliachiu, roz deschis, purpuriu inchis, albastru pal sau indigo.
Genul Senecio
Acesta cuprinde numeroase specii foarte diferite – atat din punct de vedere al aspectului, cat si al cerintelor de mediu. Astfel, unele specii sunt rustice, rezistente, si se cultiva in parcuri si gradini, pe cand altele sunt sensibile la frig si se cultiva numai in sere. Pe piata exista varietati cultivate la ghiveci care decoreaza prin flori aspectuoase si care nu se mai pastreaza dupa inflorire. Aceasta intrucat, desi este multianuala, cineraria este utilizata doar ca planta bianuala, ceea ce face ca dupa inflorire sa se reia de la samanta ciclul biologic de obtinere a unei noi plante. In conditii de apartament, cineraria poate fi mentinuta inflorita pentru o perioada de patru pana la sase saptamani.
Unele specii rezista foarte bine in aer liber (pana la -10°C), plantate sub forma de bordure impreuna cu alte plante. Acestea trebuie rarite periodic si tufele pot fi modelate.
Cineraria maritima, cu frunzis persistent, argintiu, catifelat
Senecio cruentus
Cea mai intalnita specie in culturile de sera este Senecio cruentus (Cineraria hybrida). Tulpina sa este rigida, cu multe ramificatii si are o inaltime care poate varia intre 25 si 100 cm. Frunzele mari, usor cordate (in forma de inima) sau triunghiulare, au marginea dintata si peri albiciosi, aspri la pipait. Florile seamana cu cele de margareta si sunt grupate in capitule reunite, la randul lor, in paniculi corimbiformi. Ligulele divers colorate au una, doua sau trei culori. Dintre varietatile acestei specii amintim grandiflora, de talie mica sau mijlocie (inaltimea sa nu depaseste 50 cm), cu flori putine dar mari (au un diametru de peste 6 cm). Multiflora are numeroase ramificatii, flori multe si mici, flor-pleno are flori involte, iar stelata are ligulele rasucite si dispuse radiar.
Sugestie: Nu cumparati plantele inflorite sau cele ale caror boboci abia se observa. E de preferat ca bobocii sa fie deschisi cat sa se vada culoarea florii.
Cerinte fata de factorii de mediu
Planta prefera sa fie tinuta intr-un loc semiumbrit si bine aerisit, in care trebuie evitata expunerea la curentii de aer. Se simte bine intr-o camera racoroasa, in care temperatura din timpul noptii poate scadea cateva grade sub 10°C. Se uda cu apa suficienta, astfel incat pamantul sa fie reavan si, de asemenea, frecventa udarilor trebuie sa fie mare intrucat suprafata foliara este foarte mare si consumul de apa este deosebit de ridicat. Cu toate acestea, excesul de apa trebuie evitat. Plantei ii place in mod deosebit aerul proaspat si usor umed. Substratul trebuie sa fie humos, usor, cu pH-ul cuprins intre 6,5-7,5.
Inmultire
Inmultirea plantei se realizeaza prin seminte. Semanatul se face vara, in lunile iunie-iulie, iar inflorirea are loc in primavara urmatoare. Pentru obtinerea unei noi plante, este nevoie de 8-9 luni si trebuie utilizate metode speciale. In cazul in care ati primit sau ati cumparat o planta cu flori involte, deosebite, teoretic o puteti inmulti prin butasi de lastari recoltati, dupa inflorire, din varful ramificatiilor secundare, dar efortul este enorm intrucat planta tanara necesita foarte mare atentie si preocupare, astfel incat, de cele mai multe ori, nu ajunge in stadiul de planta matura. In aceste conditii, este de preferat sa va cumparati o planta tanara in primavara urmatoare.
Ingrijire
Pentru a va putea bucura pe o perioada cat mai indelungata de frumusetea florilor de cineraria hybrida, planta trebuie asezata intr-o camera rece si udata cu apa fara saruri. Principala preocupare a detinatorilor de cineraria trebuie sa fie, pe de o parte, asigurarea apei in substrat, dar nu in exces, pentru a evita putrezirea radacinilor. De fapt, aceasta este, in general, cea mai importanta regula a pasionatilor de plante decorative. Pe de alta parte, pentru a preintampina putrezirea frunzelor, trebuie ca planta sa fie udata sub foliaj, la marginea ghiveciului. De asemenea, este important de stiut ca, in perioada de inflorire, planta nu necesita fertilizare. In cazul in care planta este asezata intr-o camera prea calda sau in curent, poate fi atacata de musculita alba de sera, precum si de afide. La fel de nociv este pentru cineraria hybrida si aerul inchis, de aceea camera in care este tinuta trebuie aerisita macar o data pe zi. Un loc excelent pentru dezvoltarea plantei il reprezinta balconul, cu conditia ca temperatura sa un scada sub 7°C.
Comentarii
Nu exista comentarii.