on

Ciocanul de lipit - Cum sa il alegi

02 august, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In orice casa in care exista un mester, ar trebui sa se gaseasca si un ciocan de lipit. Acesta ne poate salva din multe situatii si ne poate ajuta sa rezolvam diverse defecte ale produselor electrice sau electronice. Fie ca ii spunem letcon, ciocan de lipit, pistol de lipit sau statie de lipit, principiul de functionare este acelasi. Un varf metalic sau o ansa sunt incalzite la o temperatura de aproximativ 300°C si apoi sunt folosite pentru a topi un aliaj de lipit denumit fludor sau cositor pentru a efectua lipirea unor conductori sau a unor componente electronice.

Daca aveti in vedere sa achizitionati un astfel de ciocan de lipit va vom ajuta prin acest articol sa va faceti o idee despre modelul de care aveti nevoie.

Cel mai avansat aparat este statia de lipit. Aceasta controleaza precis temperatura ciocanului de lipit si afiseaza valoarea setata si valoarea reala a varfului incalzit. Plaja de reglaj uzuala este de 50-400°C, reglabila la interval de 1°C. Acest aparat ne da posibilitatea de a adapta temperatura in functie de operatia de lipire si de a o mentine la valoarea dorita, pentru a nu deteriora elementele ce urmeaza sa fie lipite. Statia de lipit este perfecta si pentru cei care efectueaza mai multe lipituri deodata.

Un alt dispozitiv mai accesibil ca pret este letconul termostatat. Acesta ocupa mai putin loc si are una sau doua temperaturi de lucru presetate, ce pot fi mentinute cu o oarecare precizie. Este avantajos sa il utilizam atunci cand avem nevoie sa facem mai multe lipituri, ocazional. Termostatul va ajuta letconul sa nu se ambaleze termic. Versiunile mai complexe pot avea chiar un potentiometru de reglare a unei temperaturi, insa fara afisare digitala

Cele mai raspandite sunt ciocanele de lipit clasice, cu puteri de la ~8W pana la ~500W. Acestea, din momentul in care sunt alimentate, se vor incalzi continuu. Ele fiind gandite pentru lipituri ocazionale. Atentie, ele se ambaleaza termic daca nu suntt folosite in timp ce sunt conectate la sursa de energie. Pentru lipirea firelor, a componentelor electronice sau a unor papuci electrici se recomanda alegerea unui letcon de putere mai mica: 20-60W. De la 100W in sus avem de-a face cu aparate mai puternice, care au elemente metalice masive sub forma de varf de lipit si care sunt utilizate pentru aplicatii unde este necesara o inertie termica mai mare: cabluri groase sau alte elemente de lipit care disipa rapid caldura, etc.

Pistolul de lipit cu transformator este probabil cel mai cunoscut instrument utilizat in astfel de operatiuni de lipire. Puterile se situeaza intre 70-100W. Avantajul unui pistol de lipit este ca realizeaza foarte rapid temperatura necesara lipirii, acesta incingand o ansa pana la 300°C in maxim 10 secunde. Este ideal pentru lipituri ocazionale, iar temperatura poate fi reglata in functie de necesitati, prin apasarea butonului de incalzire. Majoritatea pistoalelor de lipit au si o lumina integrata, aceasta ne ajuta sa vizualizam mai bine zona de lipit. Dezavantajele acestui aparat sunt: greutatea mai mare datorata transformatorului si pretul de achiztie mai ridicat fata de un letcon clasic.

Pentru ca uneori nu avem la indemana posibilitatea de a alimenta de la retea si pentru ca uneori lipitura trebuie sa o facem in curte sau la masina, se gasesc disponibile pe piata si ciocane de lipit alimentate cu gaz sau cu baterii. La fel ca si cele electrice, acestea se fabrica in diverse variante constructive, diferentele principale fiind capacitatea de incalzire si marimea rezervorului de gaz. Aceste aparate sunt mai scumpe si pentru rezultate bune va recomandam sa alegeti o varianta de la un producator cu experienta. Gazul calitativ are importanta in randamentul si rapiditatea incalzirii, iar bateriile performante ii vor permite letconului sa functioneze o perioada mai indelungata

Ciocanele de lipit cu baterii pot fi si ele folositoare, insa pentru un randament bun si putere calorica va recomandam achizitionarea unui ciocan cu gaz.

Odata cu achizitia oricarui tip de letcon, pentru lipituri corecte, cu rezistenta mecanica buna si rezistenta electrica mica, trebuie neaparat sa folositi un aliaj de lipit dedicat, care are flux in componenta.

Recomandarea noastra este sa folositi bobine de fludor avand 1,5mm diametrul sarmei de lipit, cu compozitia Sn60Pb40 si continut de flux 2,2%-2,5%. Sarma de lipit de 0.8 sau 1mm diametru o recomandam pentru lipituri uzuale in domeniul componentelor electronice.

Nu folositi aliaje de lipit pentru instalatii (tevi de cupru), pentru ca nu veti obtine lipituri de calitate.

O pasta decapanta pentru varful ciocanului de lipit este si ea binevenita si indispensabila, iar daca vreodata ramaneti fara, puteti folosi cu incredere o pastila de aspirina pentru curatarea varfului letconului. Atentie la gazele degajate in timpul lipirii si curatarii letconului! Acestea nu trebuiesc inhalate, iar zona in care faceti lipiturile trebuie aerisita. Pentru lucrarile de durata puteti folosi un mic ventilator/ exhaustor care sa va extraga fumul toxic din zona de lucru.


Spor la treaba!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii despre polizorul unghiular Ce trebuie sa stii despre polizorul unghiular
Cum alegi motocultorul potrivit pentru gradina ta Cum alegi motocultorul potrivit pentru gradina ta
Cum se intretine drujba Cum se intretine drujba
Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton
Cand cumperi un aparat de sudura TIG, il primesti cu tot cu pistolet? Cand cumperi un aparat de sudura TIG, il primesti cu tot cu pistolet?
Tot ce trebuie sa stii despre polizoare Tot ce trebuie sa stii despre polizoare

Vezi mai multe articole