Circuitele electrice in casa

26 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nicio casa fara AC/DC
 
Desigur, nu e nimic nou, dar ramane extrem de important sa intelegem modul de functionare a circuitelor electrice si sa conoastem cateva notiuni de baza. Astfel, vom putea face diferenta intre tensiunea, intensitatea si puterea unui aparat electrocasnic.
 
Multi dintre noi, in special cei trecuti de prima tinerete, isi amintesc anii de liceu, cu febra hard-rock-ului, venit ca un uragan dinspre Australia. AC/DC. Si cate comentarii se faceau pe marginea numelui trupei ... Decriptarea cea mai frecventa, dar si cea mai indepartata de adevar, pe care o auzeam in jurul meu era ceva cu "dupa Cristos, vine Diavolul". Aiurea. AC/DC nu inseamna altceva decat banalul si obligatoriu necesarul "curent alternativ - curent continuu". Fani sau nu ai muzicii rock, toti avem nevoie, in casele noastre de AC/DC. Haideti sa ne ocupam in continuare de cateva cuvinte simple.
 
Tensiunea, intensitatea, puterea
 
Tensiunea permite curentului electric sa circule, asa cum presiunea impinge apa printr-o conducta. Curentul continuu circula de la polul pozitiv la cel negativ. Aceasta se intampla in cazul pilelor, al bateriilor sau al acumulatorilor, a caror tensiune poate fi de 1,5; 3; 4,5; 6 sau 9 Volti. Curentul alternativ se inverseaza (prin conventie) de 50 de ori pe secunda sau cu o frecventa de 50 de herti (in Europa continentala). In acest caz nu mai putem vorbi despre poli pozitivi si negativi, ci despre faza si nul. Curentul electric care intra in fiecare locuinta, este in marea majoritate a cazurilor, curent alternativ de 220V si 50 Hz.
 
Intensitatea curentului electric este similara debitului de apa care curge prin robinet. Ea se masoara prin amperi (A). Un bec de 100W este traversat de curent de 0,5 A, iar un fier de calcat de un curent de 5 sau 6 A.
Puterea electrica este egala cu produsul dintre tensiune si intensitate, iar unitatea sa de masura este Watt-ul (W).
Energia consumata de un aparat se masoara in kilowati-ora. Consumul este dat de produsul dintre puterea (exprimata in KW) si numarul de ore de functionare.
 
Circuite electrice
 
Intr-o casa, fiecare circuit electric are o functie bine definita de indeplinit. Astfel, exista circuite pentru iluminat, circuite pentru prize de curent, circuite specializate (pentru boiler electric, masina de spalat sau aragaz electric) si dupa caz, circuite de alimentare a sistemului de incalzire electrica a locuintei. Fiecarui circuit ii este alocat un numar maxim de puncte de utilizare. Un circuit monofazic cuprinde un conductor de faza, un conductor de nul si unul de impamantare.
 
Riscuri si precautii
 
Numim soc electric, efectul resimtit de o persoana la trecerea curentului electric prin corpul sau. Intensitatea socului depinde de cea a curentului si de rezistenta organismului la trecerea acestuia. Rezistenta masurata in ohmi, poate varia de la 1000 ohmi (umiditate, picioare goale), pana la 50 000 ohmi (mediu uscat, maini batatorite), media situandu-se in jurul valorii de 5 000.
In cazul unui curent electric cu intensitatea (masurata in miliamperi, mA) de 10 pana la 20 mA: furnicaturi si apoi crampe musculare; risc provocat de reactii incontrolabile (gesturi violente, cadere); de la 25 la 30 mA: tetanizare musculara cu contractii la nivelul cutiei toracice (risc de asfixiere); intensitate mai mare de 40 mA: arsuri si fibrilatie cardiaca, putand duce la deces in lipsa unei interventii medicale imediate.
 
Contact direct cu un fir sau o borna electrica aflata sub tensiune. Curentul strabate corpul persoanei electrocutate, fie intre doua fire de polaritate diferite, fie intre firul sub tensiune si sol.
 
Contactul indirect cu un aparat aflat sub tensiune ca urmare a unui defect de izolatie, de exemplu o masina de spalat, la care un fir atinge sasiul metalic. Riscul este cu atat mai mare, cu cat persoana nu se asteapta la o descarcare electrica.
Modalitatea de baza, ca mijloc de protectie, este izolarea elementelor aflate sub tensiune: conductoare izolate, materiale izolatoare, intrerupatoare si prize de curent din material izolator, izolarea componentelor electrice ale aparatelor electrocasnice etc. De asemenea, utilizarea unei tensiuni foarte scazute permite diminuarea riscurilor. Tensiunea de siguranta este: 50 V in mediu uscat (camera de zi, dormitor), 25 V in mediu umed (bucatarie), 12 V in mediu ud (baie). Pentru a evita riscurile de contact direct, toate elementele metalice trebuie conectate la un conductor de protectie electrica legat la pamant.
 
Precautii la utilizarea curenta a aparatelor electrice:
• nu utilizati niciodata un aparat electric cu mainile umede sau cu picioarele goale pe podeaua uda; riscati sa va electrocutati;
• debransati intotdeauna un aparat electric portabil atunci cand nu-l utilizati, pentru a evita pornirea accidentala.
• debransati intotdeauna aparatele electrice inainte de a le curata, mai cu seama daca folositi in acest scop o panza sau un burete, umed.
 
Pentru a debransa un aparat de la priza de curent, trageti intotdeauna de stecher, niciodata de fir: riscati sa deteriorati firul sau racordul dintre acesta si stecher. Atentie la prizele multiple si la prelungitoarele electrice: daca bransati la o priza prea multe aparate electrice, acestea se pot supra-incalzi si risca sa provoace un incendiu.
Daca aveti copii, izolati prizele cu aparatoare de protectie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tabloul electric – Cum il schimb singur? Tabloul electric – Cum il schimb singur?
Test becuri LED - Ieftin vs Scump Test becuri LED - Ieftin vs Scump
Secretele curentului electric Secretele curentului electric
Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements
Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica
Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice

Vezi mai multe articole