Schimbarea instalatiei electrice presupune inlocuirea cablului, a dozelor, a intrerupatoarelor si a prizelor. O investitie de sute de euro.
Multe dintre apartamentele vechi au instalatii electrice a caror durata de viata a expirat. „Din moment ce protectia din cirpa sau cauciuc, cum se facea la cabluri inainte, a imbatrinit, se poate crea oricind un scurtcircuit“, ne-a spus Simona Constantinescu, inginer la firma Sett Contract. Defectarea unor obiecte electrocasnice poate fi considerata o intimplare norocoasa. „In cele mai multe cazuri de acest gen se ajunge la incendierea locuintei“, a precizat Simona Constantinescu. Daca sint de inlocuit numai conductorii, dozele, intrerupatoarele si prizele la un apartament cu doua camere, proprietarul va plati aproximativ 500 de euro. „Pretul pentru schimbarea instalatiei electrice poate fi de trei ori mai mare decit suma anuntata, daca apartamentul a fost prevazut cu cablu intenc. Cablurile intenc se montau fara tubulatura de protectie, direct in planseu sau sapa. De asemenea, si in cazul apartamentelor la care tubulatura este stricata, necesitind spargerea peretilor pentru montarea altei tubulaturi, pretul va fi cel maxim“, ne-a spus Stefan Hamza, administratorul firmei Hamel Universal SRL.
Manopera: 30-40%
Din cei 500 de euro, potrivit lui Stefan Hamza, aproximativ 30-40% reprezinta manopera pentru lucrare. In cazul unei lucrari unde sint de spart mai multi pereti, de schimbat tubulatura etc., proportia se schimba, ajungind ca manopera sa reprezinte 60-70% din pret, restul fiind destinat achizitionarii de materiale. La moda sint cablurile din cupru. Cablul este compus din trei conductori. Doi conductori pentru faze si unul pentru nul. „Majoritatea clientilor care se decid sa schimbe instalatia electrica opteaza pentru cablurile din cupru. Acestea sint mai bune conductoare electrice, chiar daca sint mai ieftine decit cele din aluminiu“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL. Multi proprietari aleg sa schimbe doar cablul. Pretul pentru schimbarea cablului este de 4 lei metrul liniar. Pentru schimbarea cablului, expertii au metode speciale. Prima metoda este cea in care, in momentul in care se scot conductorii vechi, se lasa un conductor pe tubulatura. „De acest ultim conductor se leaga noul cablu. In timp ce este tras conductorul vechi, cablul nou ii va lua locul“, a explicat Stefan Hamza.
Metoda sarpelui
O alta metoda este impingerea cablurilor pe tubulatura cu un sarpe special. „Sarpele, care este confectionat dintr-un plastic foarte dur, dar foarte flexibil, are un sistem special de prindere. In acest sistem se prind conductorii, sau cablul, dupa care sint impinsi pe tubulatura“, a amintit Ciprian Ana. Tubulatura este alcatuita din tevi din plastic. In locurile speciale, rotunde sau cu alte forme, se foloseste in locul tevii din plastic un tub copex. „Acest tub copex este un fel de furtun care inlocuieste teava din plastic la fel de bine“, a precizat Ciprian Ana. Dozele sint de doua feluri: doze de legaturi sau doze de aparat. La dozele de legaturi se fac legaturile, iar la dozele de aparat se monteaza intrerupatoarele sau prizele. Diferenta dintre acestea este ca cele de aparat sint mai mici. Dozele de legaturi se monteaza de obicei la nivel superior, dar sint cazuri cind acestea sint montate in partea de jos a peretilor. Dupa ce cablurile au fost schimbate, urmeaza inlocuirea dozelor, daca proprietarul o cere sau in cazul in care acestea sint deteriorate. In urma inlocuirii dozelor, se monteaza prizele si comutatoarele.
300 de euro tabloul
Proprietarii nu sint obligati sa schimbe odata toata instalatia electrica. O pot face in etape. Potrivit administratorului Policons Group, pretul cerut pentru schimbarea instalatiei electrice poate fi perceput astfel. Proprietarul va plati 35-40 de lei pentru fiecare priza, intrerupator si lampa montata. Tot in acest pret va intra automat si schimbarea cablurilor dintre acestea. „Prizele, in functie de model, culoare, gama, pot varia ca pret intre 5 si 25 de lei“, a mai spus Ciprian Ana, adaugind ca pretul mai poate urca si in functie de firma producatoare. Schimbarea tabloului electric este taxata separat. „Schimbarea tabloului electric cu unul mai performant, cu sase circuite, costa in jur de 300 de euro, fara TVA“, a precizat Serban Hamza. Tabloul electric joaca un rol foarte important la o instalatie, avind rol de protectie pentru locatari, pentru casa si pentru electrocasnicele aflate in locuinta.
Echipa restrinsa
Potrivit administratorului Hamel Universal, operatiunea de schimbarea a instalatiei electrice, cu toate componentele, dureaza maximum o saptamina. „Doi, trei oameni sint suficienti pentru o astfel de lucrare. Daca sint mai multi, se vor calca pe picioare“, a adaugat Stefan Hamza. Personalul care va efectua schimbarea instalatiei, de cele mai multe ori, acopera micile stricaciuni care se fac pe linga prize, doze etc.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.