Circa 140 de apartamente mai sunt de vanzare in Citadella, in timp ce 40 de locuinte au fost vandute catre investitori speculativi.
Cu un sofer priceput, de la Piata Romana din centrul Capitalei poti ajunge in cartierul Titan in circa 25-30 de minute chiar si ziua, in timpul saptamanii. In cartier, in spatele complexului Iris si al magazinului Auchan pot fi observate doua blocuri inalte, pe care atarna un banner galben: "Acum iti permiti sa fii la inaltime".
Este vorba de ansamblul rezidential Citadella, dezvoltat de compania cu actionariat israelian BRC Business Group si finalizat in urma cu aproape un an: doua cladiri de
14 etaje cu 224 de apartamente cu 1, 2 si 3 camere.
La intrarea in bloc, trei catei fac parte din "comitetul de primire".
"Nu sunt caini vagabonzi. Au buletine, le da lumea de mancare. Le-am facut si adapost aici, din polistiren imbracat in parchet. Dar nu au loc decat doi, asa ca se mai bat seara sa isi faca loc", explica paznicul unuia dintre blocuri.
In casa scarii, un "déjà vu". Din trei lifturi doar unul are luminite care ii indica starea de functionare, la fel ca la ansamblul vizitat la sfarsitul lunii ianuarie, in Berceni. Nu este nevoie de mai multe lifturi deoarece aveam sa aflam ca in acest bloc traiesc doar in jur de zece familii.
Pe usa unui apartament de la etajul 1 mesajul mare din exterior: "Acum iti permiti sa fii la inaltime" este reprodus la o scara mai mica, indicand faptul ca am ajuns la showroom.
Despre ce este vorba? "De cand am preluat noi vanzarea complexului, preturile au scazut cu 25%. De fapt, aceasta a fost una dintre conditiile cerute pentru a ne implica in proiect", spune Daniel Tudor, directorul diviziei imobiliare a companiei VB Services, parte a grupului Volksbank, care a coordoneaza de trei luni procesul de vanzare a locuintelor.
Din holuri, pe langa tocurile usilor din lemn de culoare rosiatica ale apartamentelor, se mai pot vedea urme de vopsea alba de pe pereti, dar aspectul general al culoarelor este curat.
Unele apartamente nu au deocamdata parchet in camere. "Oamenii pot avea optiuni diferite", spune Tudor, cand o invita pe o doamna venita in vizita sa intre in garsoniera.
Locuintele au usi Porta Doors si tamplarie PVC Rehau. Balcoanele sunt spatioase, dar locuintele au suprafete mici fata de alte proiecte construite in ultimii ani, fapt ce poate reprezenta un avantaj pentru actuala perioada.
Femeia nu sta mai mult de cinci minute in garsoniera si pleaca. Tudor isi intreaba colega care se ocupa special de proiectul din Titan: "Cand se intoarce sa cumpere?". Consultantul de vanzari zambeste si da de inteles ca nu are mari sperante. "De trei luni avem 600 de clienti intrati, dar rata de convertire este destul de mica. Acum este in jur de 1%, dar era de 3-5%. Din pacate programul Prima casa a fost blocat de la inceputul anului. Am inteles ca i-a dat acum drumul. Nu inteleg de ce nu a putut avea continuitate. Ar trebui ca Guvernul sa acorde o mai mare importanta sectorului constructiilor deoarece poate misca economia", spune Tudor.
Cat mai sunt preturile in Citadella
O garsoniera de 40 de metri patrati utili costa 47.400 de euro plus TVA (adica 1.170 euro/mp), in timp ce un apartament cu trei camere si 80 de metri patrati utili ajunge la 93.900 de euro cu tot cu loc de parcare. In 2008, pretul mediu pe metru patrat construit in Citadella era de 1.500 de euro, potrivit catalogului de Ansambluri rezidentiale realizat de revista Business Magazin.
Firma a gandit si un sistem de rate la dezvoltator pe patru ani. Cum functioneaza? Pentru un apartament cu doua camere, de 56 de metri patrati utili, clientul plateste initial 17.000 de euro, reprezentand un avans de 20% din pretul apartamentului, rate de 399 de euro timp 48 de luni, iar dupa patru ani un rest de plata de aproximativ 50.000 de euro. In total 86.000 de euro pentru un apartament cu doua camere in Titan, de 56 mp si un loc de parcare suprateran.
Este mult? "Sunt mai scumpe decat la principalul competitor, dar finisajele in Citadella consider ca sunt mai bune. (...) Dezvoltatorul oricum nu isi mai recupereaza investitia. A cumparat terenul in 2006 si a construit in anii de boom. Va avea insa o pierdere acceptabila. Este o atitudine pe care ar trebui sa o aiba toti dezvoltatorii", spune consultantul de vanzari.
Titanul a fost in ultimii ani printre cele mai vizate cartiere bucurestene de catre dezvoltatorii imobiliari. Adama, Hercesa, Conarg si Gigant Construct, alaturi de dezvoltatorii proiectului Citadella, au finalizat in jur de 3.000 de apartamente noi in ultimii ani.
Dintre acestea mai sunt disponibile in jur de 700, potrivit unei analize a ZF.
Circa 140 de apartamente mai sunt de vanzare in Citadella, in timp ce un grup de 40 de locuinte au fost vandute catre investitori speculativi, care nu au finalizat inca achizitia, astfel ca si apartamente au o situatie incerta, nefiind achitate integral.
"Contracte finale sunt pentru 45 de apartamente. Cu mici exceptii, toti acesti clienti sunt mutati. Noi avem o tinta de vanzari de cinci apartamente lunar dupa deblocarea programului Prima casa. Ne asteptam sa nu mai dureze prea mult perioada nefasta. Oricum, mai repede de doi ani nu vad vanzarea acestui proiect".
Cu alte cuvinte, de aproape patru ani de cand acest proiect a fost scos la vanzare, au fost semnate in medie cate un contract final pe luna.
Proiectul a fost promovat de-a lungul timpului si de firmele Regatta sau Coldwell Banker, dar 200 de apartamente se pot dovedi a fi greu de vandut.
Cat costa sa stai in proiect
Facturile la intretinere de la parterul blocului erau in jur de 200-300 de lei.
La capatul tabelului mai este insa o coloana cu sumele de achitat de catre BRC - proprietarul imobilului -, de circa 150 de lei pentru fiecare apartament nevandut, reprezentand taxa de administrare. "Avem o taxa de management de 30 de euro lunar pentru garsoniere si 50 de euro pentru trei camere, in care este inclusa paza 24 din 24, monitorizarea video, intretinerea spatiilor verzi, a celor de joaca si pe casa scarii, utilitatile de pe casa scarii si iluminatul exterior, precum si plata unui tehnician care raspunde si de centrala de bloc. Trebuie mentionat ca taxa se imparte la numarul total de apartamente din bloc, iar BRC plateste pentru locuintele nevandute", explica reprezentantul Citadella.
La fel ca 90% din marile proiecte de locuinte, si ansamblul Citadella a fost construit prin credite bancare. BCR a finantat proiectul, a carui valoare a fost estimata initial la 20 de milioane de euro, dar creditul a fost restructurat, astfel ca dezvoltatorul nu are in prezent probleme legate de posibile cereri de insolventa, cum s-a intamplat cu numeroase alte proiecte din Bucuresti. "Creditul a fost restructurat si s-a oferit un termen de gratie pana la sfarsitul lui 2011", spune Tudor. Doar revenirea optimismului si cresterea economica pot convinge mai multi cumparatori in proiectele imobiliare din Capitala.
Citadella in cifre
- 224 de apartamente in doua blocuri cu 14 etaje;
- 45 de apartamente vandute, 40 de antecontracte si 139 de locuinte disponibile;
- 370 de locuri de parcare, o rata de 1,6 locuri/apartament
- 47.400 de euro plus TVA costa cea mai ieftina locuinta, o garsoniera de 40 mp;
- 30-50 de euro lunar costa taxa de management pentru paza, curatenie si iluminatul spatiilor comune.
Sursa: VB Services, agentul de vanzare al proiectului Citadella Titan
Comentarii
Nu exista comentarii.