on

Cititorii ne recomanda: Incalzirea cu stiuleti de porumb

26 ianuarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In fiecare an, dupa instalarea sezonului rece si venirea primelor zile geroase, factura la incalzire a fiecarei locuinte incepe sa creasca simtitor. Astfel, la finalul iernii, aceasta evolutie se simte serios in buzunare si, inevitabil, reincepe cursa pentru descoperirea sursei de caldura care consuma cele mai putine resurse financiare.

Pe forumul Misiunea Casa, specialistii ofera o sumedenie de solutii, insa variantele sosesc de la cititorii nostri inclusiv pe pagina de Facebook. Sorin V. ne-a scris intr-un comentariu despre experimentul pe care l-a facut recent in casa lui de langa Bucuresti. Acesta ne-a scris ca a folosit stiuleti de porumb pe post de combustibil, pe care i-a ars intr-un cazan Viadrus:

“De o saptamana experimentez undeva langa Bucuresti arderea intr-un cazan combustibil solid Viadrus de 24 KW a stiuletilor de porumb, cu tot cu boabe. In acest moment, ianuarie 2017, pretul lemnelor de esenta tare, relativ uscate, achizitionat in zona a fost de 660 de RON (respectiv palet 1X1X1.80).

Am cantarit acest palet si a avut 700 kg, adica am platit aproape 1 RON/ kg. Pretul porumbului stiuleti, in acest moment, este de 0.6 RON/kg, insa porumbul stiuleti are cu aproape 2.000 de kcal in plus decat orice lemn de pe piata (6.000 kcal fata de 4.000 kcal).

Va recomand ‘cu caldura’ solutia, desi poate suna un pic imoral sa ardem ceea ce ar putea fi hrana. Totusi, ganditi-va ca porumbul se regenereaza mai usor decat un copac”.

Cititorul nostru a tinut sa isi completeze pledoaria pentru incalzirea cu stiuleti de porumb si cu alte detalii tehnice orientative: “Consumul cantarit este de 7 kg/ ora cu mentinerea in cazan a unei temperaturi de 90 grade C si in instalatie de 70 grade Celsius (140 mp cu inaltime 3m si izolatie medie - 6 radiatoare 22 900 1000 cca 4 kw/buc)”.

Sorin V. ne-a mai marturisit si un alt aspect important al incalzirii cu stiuleti de porumb, anume acela ca nivelul de poluare este mult redus: “Arderea este foarte completa, cu cantitati infime de fum pe cos si reziduuri de cenusa”.

Conform cititorului nostru, incalzirea cu stiuleti intregi de porumb poate fi solutia pentru o factura mai redusa la caldura in iernile viitoare. Tu vei pune in aplicare aceasta recomandare?

Adauga un comentariu


7 Comentarii

Lucian

24 februarie, 09:41

Lasati deoparte ''imoralitatea''..E MULT mai imoral sa pui pe foc un copac de 100 de ani..Porumbul se regenereaza in fiecare an.Anul acesta am folosit zeci de kg de porumb in centrala cu gazeificare.Un lemn gros, si restul pe langa stiulete cu boabe.Arde PERFECT! Caldura buna si curat, si un miros placut.

Doru -Constantin

07 februarie, 16:45

Este o soluție la care m-am gândit de mult ca fiind una de viitor și sustenabilă. Problema costisitoare este depozitul care trebuie ferit de rozătoare!

DORIN CATANEA

08 ianuarie, 11:40

Se pot folosi si la o centrala cu gazeificare totala(Atmos 5oDC)?.Multumesc

Specialistul Misiunea Casa

14 februarie, 11:55

Salut Constantin,

Ne bucuram ca gasesti util acest subiect de discutie, initiat de forumistii nostri. Asa cum scrie in articol, stiuletii pot fi folositi si in cazane, dar si in sobe de teracota si alte surse de incalzire in care aceasta materie prima poate arde.

Constantin C

13 februarie, 20:39

Vreau sa pun in aplicare, dar..............as dori mai multe detalii, daca se poate! Se poate folosi porumbul mstuleti si in sobe de teracota, in central artizanale sau in central industrial, de mica putere? Cu multumiri!

Felix Pi

21 noiembrie, 11:56

Nu este imoral, ci chiar recomandabil. Un copac creste in multi ani, cultura de porumb este anuala.Nu se mai distrug paduri,costul incalzirii scade drastic in cazul in care esti direct cultivator.

Cristian

30 ianuarie, 16:55

E imoral, dar economic, să arzi ştiuletele cu tot cu boabe...poate arde dumnealui doar cocenii de porumb , pe care îi poate procura cu un oarecare efort aproape gratis de la ţăranii gospodari din apropiere...Puterea calorică a cocenilor de porumb este redusă în raport cu esenţele de lemn tare, dar ridicată comparând cu peletele din piaţă...

Alte articole

Sisteme de incalzire Sisteme de incalzire
Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii
Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control
Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative
Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje
Cum sa ai o casa eficienta energetic Cum sa ai o casa eficienta energetic

Vezi mai multe articole