Cladiri "verzi" si in Romania

18 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

OPTIMIST. Steve Borncamp crede ca si Romania va avea in curind cladiri verzi
 
Intr-o piata imobiliara intr-o expansiune fara precedent in perioada post-comunista, o companie aduce in Romania cladirile “verzi”. O serie de avantaje le recomanda pe acestea in fata constructiilor obisnuite.
 
Cresterea preturilor la energie, disponibilitatea unui numar tot mai mare de tehnologii si materiale destinate cladirilor ecologice, precum si obligativitatea evaluarii cladirilor din punctul de vedere al eficientei energetice reprezinta contextul favorabil dezvoltarii pietei cladirilor verzi. Aceasta este parerea lui Steven Borncamp, managing director al Sopolec Business Advisory Services si fondator al EcoNavitas – companie ce ofera servicii in sectorul constructiilor verzi. Compania va organiza saptamina viitoare la Bucuresti o conferinta pe aceasta tema, eveniment la care Jurnalul National este partener media. “Au mai existat conferinte ce au pus in discutie construirea unor cladiri mai eficiente, dar abordarea a fost din punct de vedere tehnic sau legislativ. Prin conferinta pe care o organizam noi, dorim sa abordam subiectul prin prisma oportunitatilor semnificative pe care le ofera piata constructiilor ecologice din Romania si din intreaga regiune. Ne-a incurajat si faptul ca atit Ministerul Lucrarilor Publice, cit si Ministerul Mediului, au raspuns rapid si favorabil invitatiei noastre de a sprijini evenimentul. Mai mult, cele doua ministere s-au implicat deja in diseminarea informatiei catre alte autoritati din regiune, precum si in abordarea lectorilor. Am primit si sprijinul echipei responsabile de implementarea ETAP (Planul de Actiune pentru Promovarea Tehnologiilor de Mediu) in Romania in eforturile noastre de a promova cladirile ecologice”, a spus Steven Borncamp.
 
RAPORT. Proiectul “Eficienta Energetica in Cladiri” al World Business Council on Sustainable Development, precum si companiile membre ale acestuia, au realizat un raport in care au explicat dificultatile intimpinate de industria de constructii in introducerea cladirilor ecologice. Una dintre concluziile acestui raport a fost si faptul ca toate costurile suplimentare necesare pentru construirea unei cladiri semnificativ mai eficiente nu depasesc 5% din costurile totale, precum si faptul ca profesionistii de pe piata imobiliara si de constructii supraestimeaza costurile constructiilor verzi. “Exista, de asemenea, problema “oului si a gainii” in regiune: multi furnizori de tehnologie, materiale, expertiza nu considera regiunea ca o piata adecvata pe care sa fie prezenti. Astfel, cei care doresc sa construiasca mai eficient sunt preocupati ca expertiza si componentele necesare sunt foarte scumpe si greu de procurat. Datorita implicarii noastre in acest sector, am reusit sa intelegem preocuparile fiecarui grup. De aceea, este important sa transmitem prin intermediul acestei conferinte semnalul ca multi dintre jucatorii de pe piata sunt pregatiti sa construiasca eficient”, a declarat Borncamp.  
 
Dezvoltatorii imobiliari interesati de realizarea unor proiecte verzi vor avea avantajul “primilor sositi” pe piata, in timp ce restul sectorului se va lupta cu regulile mai aspre de constructie, cu nevoile cumparatorilor de a reduce costurile cu energia etc. Cele mai performante cladiri nu sunt adecvate, daca luam in considerare cererea de energie curenta si viitoare la nivel mondial. Noua generatie de cladiri presupune apelarea la expertiza si inovatie – la nivel local si international – si ofera numeroase oportunitati de export de materiale, expertiza, tehnologie. In industria auto, de exemplu, Dacia Logan este un foarte bun exemplu in care cooperarea eficienta intr-un ecosistem competitiv de furnizori locali si internationali a dus la realizarea unui autovehicul de calitate, foarte bine vindut in multe regiuni ale globului. Un ecosistem similar, format din experti si inovatori in domeniul constructiilor sustenabile, va oferi oportunitati economice. Conferinta va avea loc in zilele de 23 si 24 aprilie, in Bucuresti. Mai multe informatii pe www.BuildGreenCEE.com.
 
Oportunitati pentru arhitecti 
 
Steve Borncamp crede ca arhitectii sunt entuziasti in ceea ce priveste crearea unor cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic si al impactului asupra mediului. “In mod cert, pana acum au fost constrinsi de dezvoltatorii imobiliari sa se concentreze asupra «costurilor de constructie» si nu asupra «costurilor de operare»; constringeri determinate, evident, de obiectivele pe termen scurt ale investitorilor si cumparatorilor. Preturile la energie din ce in ce mai mari, resursele limitate si schimbarile climatice vor aduce arhitectilor pregatiti in domeniu numeroase proiecte. Cladirile ecologice necesita si o colaborare mai buna intre partile implicate in procesul de proiectare: arhitecti, ingineri, furnizori de tehnologii si materiale, etc”, a spus Bornamp.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Compania Praktiker Romania a fost premiata pentru a doua oara in cadrul Best Buy Award pentru cel mai bun raport calitate-pret Compania Praktiker Romania a fost premiata pentru a doua oara in cadrul Best Buy Award pentru cel mai bun raport calitate-pret
O treime din energia produsa in Romania trebuie sa fie ecologica O treime din energia produsa in Romania trebuie sa fie ecologica
Bilant: Ce a castigat Romania dupa cinci ani de dezvoltare a pietei imobiliare - 17 Decembrie 2009 Bilant: Ce a castigat Romania dupa cinci ani de dezvoltare a pietei imobiliare - 17 Decembrie 2009
Imprumut pentru locuinta cu perioada de gratie de patru ani Imprumut pentru locuinta cu perioada de gratie de patru ani
Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea
chirii chirii

Vezi mai multe articole