Constructorii de locuinte si-au indreptat atentia spre clasa medie. In majoritatea cartierelor din Bucuresti se construiesc apartamente la preturi apropiate de cele din blocurile ridicate inainte de 1989.
Pentru acest an, conform unui raport Colliers, sint programate pentru a incepe lucrarile 13 proiecte, care vor fi finalizate pina in 2008 si vor aduce pe piata peste 6.000 de unitati locative. „In plus, exista zvonuri legate de un numar mare de proiecte care sint planificate pentru a fi construite in aceeasi perioada de timp. Daca aceste proiecte vor fi livrate, ar adauga peste 5.000 de unitati in zone precum Basarabiei, Titan, Vacaresti, Splaiul Unirii, Carol“, se arata in acest raport. Astfel, in doar doi ani, pe piata imobiliara din Bucuresti vor intra peste 11.000 de apartamente in blocuri noi. Conform anunturilor facute de dezvoltatorii de proiecte, preturile de vinzare vor incepe de la 1.000 de euro/metru patrat construit.
Concurenta cu apartamentele vechi
Chiar daca in prezent tranzactiile cu apartamente sint mult mai mici ca numar decit in trecut, proprietarii acestora trebuie sa ia in considerare faptul ca in aproximativ un an vor simti ce inseamna concurenta, deoarece preturile sint comparabile. Astfel, un apartament cu doua camere intr-un bloc vechi costa 45.000 de euro, iar suprafata utila este de 45-50 mp. Astfel, se ajunge la un pret de 900-1.000 de euro pentru un metru patrat util, in vreme ce in cazul imobilelor noi se poate estima un pret de aproximativ 1.200 de euro pentru un metru patrat util. Insa in acest caz este vorba despre o locuinta in care nu mai sint necesare investitii ulterioare.
Ieftinire asteptata
Agentii imobiliari considera ca aparitia acestor apartamente va influenta piata imobiliara. Astfel, se considera ca preturile apartamentelor vechi vor scadea. „Sint foarte multe proiecte care se vor finaliza anul viitor. Ne asteptam la o scadere a preturilor in cazul apartamentelor din blocurile vechi. In ceea ce priveste apartamentele in blocuri noi, consider ca scumpiri pe segmentul acesta nu vom avea decit daca se vor scumpi materialele de constructii. Pretul va depinde de zona, de finisaje si de suprafata“, spune Liviu Ureche, Certified International Property Specialist. Exista insa si persoane mai reticente, care considera ca cele 11.000 de apartamente in cartiere rezidentiale pot duce la scaderea preturilor pe piata imobiliara sau, in cazul in care dupa integrarea in Uniunea Europeana cererea va creste, preturile vor continua sa creasca. „Daca oferta creste iar cererea ramine la fel, este posibil ca preturile la celelalte apartamente sa scada. In cazul in care cererea creste, si este posibil sa creasca dupa integrarea in UE, se poate ca preturile la apartamente sa creasca“, ne-a spus Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. Integrarea in UE va aduce pe linga venituri mai mari si o serie de comisari europeni, functionari si multi altii, iar toate acestea pot influenta piata imobiliara din Romania, considera Emil Giurgiu.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.