Codul constructiilor rade casele ilegale

01 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nevasta si copiii vor fi responsabili pentru avizele nelegale parafate de proiectanti pentru construirea imobilelor.
 
11.000 de case vor fi demolate daca Guvernul va adopta noul cod al constructiilor, proiect elaborat de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC). „Orice constructie civila sau industriala amplasata in zona inundabila a albiei majore sau in zonele de protectie va fi demolata. Cei care au acte in regula vor fi stramutati si despagubiti“, a declarat Dorina Isopescu, presedinta ISC. Conform strategiei antiinundatii, realizata de Ministerul Mediului la inceputul anului, in tara au fost identificate 11.000 de cladiri ridicate in zonele inundabile.
 
Administratiile publice locale vor trebui sa puna la dispozitie alte amplasamente spre a-i muta pe cei care au construit cu autorizatie si vor suporta costurile de ridicare a unei noi case. In schimb, cei care au construit fara autorizatie in aceste zone nu vor primi nici un ajutor la demolare.
 
1.000 de avize pe luna
 
Actul normativ, aflat in dezbatere publica, creste responsabilitatea proiectantilor imobilelor. „Sint proiectanti care isi dau avizul pe 1.000 de proiecte intr-o luna. Asa ceva nu se poate. Ei nu au timp nici macar sa le citeasca, nicidecum sa vada daca sint in regula“, spune Isopescu. Noul cod prevede ca, in cazul in care un proiectant isi da nelegal avizul pe un proiect, devin responsabili civil atit el, cit si rudele de gradul I.
 
In plus, pentru viciile ascunse ale constructiei, aparute intr-un interval de zece ani de la receptia finala a lucrarilor, proiectantul, specialistii verificatori, expertii tehnici, dirigintele de santier, dar si fabricantii si furnizorii de materiale de constructii raspund de calitatea lucrarii. Pentru probleme aparute la structura de rezistenta si pentru nerespectarea normelor de proiectare, persoanele responsabile vor raspunde pe toata durata de existenta a imobilului.
 
Birocratie
 
Noul cod al constructiilor va incerca sa reduca si birocratia in domeniu. „Pentru ca sa poti construi, ai nevoie de trei acte diferite: acordul unic, certificat de urbanism si autorizatie de constructie. Vrem sa externalizam acest serviciu, pentru ca omul sa nu mai fie obligat sa stea pe holurile primariilor. El va putea apela la o firma autorizata, care va umbla pentru el“, a mai spus presedinta ISC.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania
Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200 Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200
Apartamentele noi si vechi au preturi similare la targ - 10 septembrie 2010 Apartamentele noi si vechi au preturi similare la targ - 10 septembrie 2010
Vom plati peste 500 milioane de euro pentru casele confiscate de comunisti Vom plati peste 500 milioane de euro pentru casele confiscate de comunisti
ABB achizitioneaza B&R si contureaza leadership-ul in automatizarea industriala ABB achizitioneaza B&R si contureaza leadership-ul in automatizarea industriala
Trebuie respectate regulile privind libera concurenta Trebuie respectate regulile privind libera concurenta

Vezi mai multe articole