Codul fiscal majoreaza impozitele pe case, masini si castigurile de pe bursa

17 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Impozitele pentru locuinte cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor fi majorate anul viitor, urmand sa creasca si impozitele pe care populatia le va plati pentru terenuri, potrivit variantei finale a proiectului de modificare a Codului fiscal. Astfel, pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Populatia va plati, din 2007, aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ-teritoriala se afla cladirea.

In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulandu-se astfel efectul diminuarii cotei.

Propunerile de modificare vizeaza atat majorarea valorilor pe metru patrat, cat si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii.
Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631de lei la 669 de lei.

In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,5% si 2% din valoarea impozabila de inventar, comparativ cu 0,5-1% in prezent.

O alta modificare se refera la faptul ca persoanele juridice nu vor mai fi obligate sa reevalueze cladirile din trei in trei ani sau, in caz contrar, sa plateasca o cota de impozit cuprinsa intre 5% si10% aplicata la valoarea de inventar a cladirii.
In proiect se mai mentioneaza ca valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia. Astfel, daca cladirea are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, diminuarea este de 15%.

O alta noutate adusa de Codul fiscal se refera la faptul ca proprietarii nu vor putea sa vanda cladirile si terenurile pana cand nu au achitat toate obligatiile fiscale aferente, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea.

In ceea ce priveste terenurile amplasate in extravilan, impozitul este calculat pe baza unei noi proceduri, in care se tine cont de suprafata si zona in care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale si nu la bugetul de stat, ca pana in prezent, potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la mijlocul lunii martie. Ordonanta stabileste ca impozitul pentru terenurile amplasate in extravilan este determinat in functie de suprafata in hectare a terenului si de zona in care este amplasat, la care se va adauga coeficientul de corectie calculat, potrivit Codului fiscal, in functie de rangul localitatii.

Sumele rezultate din impozit vor fi transferate la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla terenurile, fiind gestionate de catre administratiile locale.

Varianta finala a proiectului de modificare a Codului fiscal mai prevede ca impozitul de 16% va fi aplicat, incepand de anul viitor, si pentru cladirile dobandite prin schimb imobiliar sau cele aduse ca aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale.

Sistemul actual de impozitare a veniturilor din tranzactiile imobiliare va fi mentinut in 2007, cand vor fi aplicate modificarile la Codul fiscal, dupa ce Ministerul Finantelor a renuntat la varianta introducerii unui impozit de 2% din valoarea proprietatii. In cazul dobandirii proprietatii sub alte forme, impozitul va fi aplicat asupra valorii proprietatii mentionata in act (pentru schimb, renta viagera, aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale etc), sumei totale din contractul de vanzare-cumparare in rate, sau valorii din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat daca nu pot fi aplicate prevederile mentionate.

Pentru constructiile noi valoarea de baza va fi reprezentata de costul acestora la data realizarii, dovedit prin documente justificative sau raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, la care se adauga valoarea terenului aferent, iar daca nu se poate stabili valoarea prin aceste modalitati se considera suma dintr-un raport de expertiza.

Proiectul de modificare a Codului fiscal ar putea fi discutat in sedinta de maine a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat incepand cu 1 ianuarie 2007.

16% pentru Bursa
Castigurile realizate pe piata de capital vor fi impozitate cu cota de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Acestea sunt impozitate, in prezent, cu 1% sau 16%, cotele fiind aplicate in functie de perioada de detinere a titlurilor. Incepand cu 2007, impozitul anual se va stabili prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual rezultat din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale sau valorile mobiliare in cazul societatilor inchise. Castigul net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului, ca urmare a tranzactionarii titlurilor de valoare altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Impozite aproape duble
Impozitele pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 litri vor fi dublate incepand cu anul viitor, iar pentru masinile cu capacitate cilindrica ridicata vor fi platite taxe de minim 800 de lei, conform variantei finale de modificare a Codului fiscal. Documentul modifica grupele de incadrare a autoturismelor si de calcul al impozitelor in functie de capacitatea cilindrica, stabilind ca taxele vor fi determinate prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 50 lei. Impozitul pentru motorete, scutere si autoturisme cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv se va ridica la cel mult 56 lei, dublu fata de impozitul maxim de 28 lei achitat in prezent. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 1.601 si 2.400 cm cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 240 si 360 lei, iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.401 si 3.200 cm cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 480 si 640 de lei. Pentru barci cu motor va fi achitat un impozit majorat de la 71,1 la 150 lei, in timp ce pentru salupe se va plati tot de doua ori mai mult ca urmare a cresterii impozitului de la 355 la 752 lei. Proprietarii de iahturi vor plati aproape de trei ori mai mult prin cresterea impozitului de la 1.775 la 5.000 lei, in timp ce pentru scutere de apa impozitul va creste de la 11,9 la 150 lei.

Dobanzi fara impozit
Veniturile din dobanzile din depozitele bancare la termen in limita a 10.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2007, data de la care sunt exceptate de la impozitare si dobanzile la depozitele la vedere sau conturi curente, potrivit variantei finale de modificare a Codului fiscal. Exceptate de la impozitare sunt veniturile din dobanzi generate de un depozit la termen in limita unui plafon de 10.000 de lei pe an sau 2.000 de euro/an, inclusiv, constituit incepand cu 1 ianuarie 2007, la o singura unitate bancara, pentru fiecare contribuabil, se arata in proiect. Aceste castiguri sunt neimpozabile numai daca, la constituirea depozitului la termen, contribuabilul completeaza o declaratie pe proprie raspundere prin care specifica faptul ca nu mai beneficiaza de aceasta facilitate la alte unitati bancare.

Sursa: Banii nostri

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dezvoltatorii imobiliari, in pragul retragerii Dezvoltatorii imobiliari, in pragul retragerii
ELKO Romania anunta disponibilitatea noilor monitoare de gaming ViewSonic din seria ELITE ELKO Romania anunta disponibilitatea noilor monitoare de gaming ViewSonic din seria ELITE
Locuinta proprie, tot mai departe pentru romani Locuinta proprie, tot mai departe pentru romani
M2 - Cel mai luminos video-proiector portabil din lume M2 - Cel mai luminos video-proiector portabil din lume
Ofera-i ce-si doreste! Dragostea ta neconditionata si tehnologia inovatoare de la Rowenta Ofera-i ce-si doreste! Dragostea ta neconditionata si tehnologia inovatoare de la Rowenta
Criza financiara va frana constructiile Criza financiara va frana constructiile

Vezi mai multe articole