on

Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar

16 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In actualul context al pretului energiei si din cauza necesitatii alegerii energiilor alternative, nepoluante sau cu impact aproape inexistent asupra mediului, varianta de instalare a unei solutii de producere a energiei bazata radiatia solara devine mai mult decat o optiune atragatoare. Pana nu foarte demult, se credea ca vremea acestui tip de solutii este inca destul de indepartata. Cu trecerea anilor, insa, acest orizont s-a apropiat, tehnologiile s-au inmultit si au devenit mai accesibile, mai eficiente si mai usor de implementat.

Un sistem de energie solara foloseste surse regenerabile si durabile de energie pentru incalzirea apei si chiar a cladirii in sine, ceea ce reprezinta tot atat de multe excelente motive de a opta pentru un astfel de sistem economic si ecologic.

Spre exemplu, colectoare solare precum cele din gama UltraSol de la Hoval ofera o solutie flexibila, deoarece poate fi instalate atat pe orizontala, cat si pe verticala. Din punct de vedere al caracteristicilor constructive, acestea au o inaltime redusa si sunt prevazute cu un cadru ultra-subtire din aluminiu turnat si sticla solara antireflectanta. Prin urmare, imaginea va fi aceea a unui panou solar perfect pliat pe suprafaţa acoperisului, o prezenta discreta al carui singur element distinctiv va fi culoarea diferita fata de cea a acoperisului.

Montarea sistemului

Totodata, panoul solar Ultrasol respecta cerinta minima de randament de 525 kWh/m2 si sunt certificate Solar Keymark. Montajul unui panou solar poate fi realizat atat de profesionisti, dar si de aproape orice alta persoana cu ceva mai multa indemanare si cu set de scule adecvate la dispozitie.

Colectorul solar se bazeaza pe cadrul flexibil cu profile tubulare speciale de sustinere din aluminiu. Poate fi instalat pe orice tip de acoperis, dar si separat de acesta, pe o structura dedicata, alaturi de anexa sau cladire, intr-o pozitie care sa permita acumularea a cat mai multa energie solara.
Intai, trebuie ales sistemul de fixare si apoi se poate trece la montarea pe structura de sustinere aleasa. Din acest punct, va trebui asezat colectorul sau colectoarele solare prin utilizarea conexiunilor plug-in. Pot fi utilizate diverse tipuri de suporti pentru o orientare verticala corecta, piese de montaj la unghi de 20°, 30° sau 45°, in functie de necesitatile aparute in corelatie cu panta acoperisului sau a structurii de sustinere.

Pentru a realiza efectiv fixarea cu elementele de prindere ale colectorului solar, este necesara o singura cheie hexagonala. De asemenea, beneficiarii pot alege sa inserieze un numar mai mare de colectoare solare, in functie de necesarul termic pentru instalatia deservita. Astfel, pot fi inseriate pana la 8 sau 12 colectoare, dupa tipul acestora, pe unul, doua sau trei randuri. Intre panouri trebuie sa existe un rost de 15 mm.
Dupa pozitionarea tuturor panourilor, va trebui realizat circuitul hidraulic de la panouri catre zona camerei tehnice, unde este amplasat restul instalatiei, un acumulator termic (boiler), circuitul de comanda si control, restul instalatiei de preparare a apei calde si a energiei termice pentru incalzire.

Conectarea panourilor se face prin intermediul unor colectoare cu racord ¾”, prin utilizarea de fitinguri de compresiune (set complet furnizat impreuna cu panoul) si tevi corugate flexibile din otel inox prevazute cu izolatie termica, cablu din silicon pentru senzorul de temperatura si o protectie speciala rezistenta la rzele ultraviolete.

Recomandari de exploatare

Pentru instalatia de preparare a apei calde si a agentului termic de incalzire este recomandata contactarea unui instalator autorizat, pentru realizarea unei lucrari complete, functionale si fara riscul producerii de incidente in timpul utilizarii, mai ales in sezonul rece. Energia solara regenerabilă poate fi utilizata eficient prin instalarea panourilor solare Ultrasol de la Hoval, cu rezultate traduse prin economii de 60-80% la apa calda menajera si de aproximativ 20-50% pentru incalzirea locuintei. Aceste cifre sunt dependente, insa, de randamentul solar.

La solicitare, Hoval poate asigura inclusiv serviciul de proiectare a intregului sistem de energie solara. Acesta include dimensionarea cantitătii si determinarea orientarii colectoarelor, furnizarea seturilor de accesorii solare, a rezervoarelor de stocare tampon, a centralei termice si automatizarea aferenta. De asemenea, producatorul se va asigura si ca toate componentele sistemului sunt corect alese, pentru o exploatare cat mai intuitiva si o functionare la eficienta maxima.

Cum poti economisi energie?

Dupa cum se stie, performanta unui sistem energetic solar este dependenta de anumiti factori: conditiile climatice, prognoza meteo, unghiul acoperisului si orientarea acestuia, numarul de panouri solare, calitatea si eficienta acestora. Fiecare dintre acesti parametri poate afecta performanta solara si potentialul de economisire al sistemului. De aceea, pentru o dimensionare corecta a proiectelor mari, exista calculatorul solar, precum cel pus la dispozitie de Hoval.

Acesta permite utilizatorului sa afle numarul de colectoare necesare pentru locuinta care urmeaza sa fie deservita, ofera posibilitatea estimarii consumului de apa calda si multe alte date foarte importante, obtinute prin sistemul de geo-localizare si a celorlalte tehnologii integrate. Partea cea mai buna este ca, deoarece energia solara nu costa nimic si nu produce emisii de dioxid de carbon, calculatorul solar este complet gratuit si disponibil online permanent.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Centrala termica din dulap Centrala termica din dulap
Pompa de caldura, ieftina si ecologica Pompa de caldura, ieftina si ecologica
Se apropie luna cadourilor asa ca, alege unul care va impresiona de la prima flacara! Se apropie luna cadourilor asa ca, alege unul care va impresiona de la prima flacara!
Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament

Vezi mai multe articole