LA BLOC, DAR ALTFEL
Criterii de amenajare si folosirea unghiurilor inchise
Blocurile vechi au, de foarte multe ori, incaperi mici, iar bucatarile sunt constat modeste ca spatiu. Acum, dupa 30-40 de ani de la constructia multor blocuri, stilul de viata s-a schimbat, iar oamenii vor sa aiba mai mult loc pentru bucatarie. Asa ca nu e de mirare ca multi recurg la metoda de desfiintare a peretelui dintre camera de zi si bucatarie ori extind aceasta incapere si in zona balconului sau logiei inchise cu tamplarie PVC si geamuri termoizolante. Si totusi. dupa largirea bucatariei, in lipsa consultarii unui specialist, nu toti stiu cum sa aranjeze confortabil mobilierul si electrocasnicele mari. Cateva reguli de amenajare vor prinde bine pentru cei aflati in dificultatea de a gasi cea mai buna modalitate de mobilare si utilare a bucatariei.
INDICII IMPORTANTE
Foarte importante in bucatarie sunt utilitatile, respectiv traseul si pozitia tevii de gaze, numarul si asezarea prizelor, locul tevilor de apa ce alimenteaza chiuveta. Nu se poate comanda corect nici o mobila si nu se pot cumpara electrocanisce mari (frigider, aragaz) daca aceste lucruri nu sunt cunoscute si masurate cu exactitate. Atunci cand pozitia instalatiilor nu este cea mai fericita se poate recurge la modificarea traseului acestora, dar numai pe baza unui proiect aprobat. Oricum, trebuie stiut ca pentru gospodinele care sunt dreptace (majoritatea) ordinea de asezare a principalelor dotari din bucatarie este urmatoarea de la stanga la dreapta: frigider, chiuveta si aragaz.
Atunci cand se doreste incorporarea dotarilor intr-un ansamblu de mobilier trebuie tinut cont de faptul ca intre frigider si chiuveta trebuie lasat un spatiu lat de minimum 40 cm, pentru depozitarea alimentelor scoase de la rece si care urmeaza a fi dezghetate ori spalate. De asemenea, intre chiuveta si aragaz trebuie asigurat un spatiu lat de minimum 60 cm ca loc de preparare a alimentelor inainte de a fi gatite.
FINISAJE SI ZONE MICI
In bucatarie nu se mai foloseste faianta pentru toata incaperea si nici montarea ei de jos pana sus, pe peretele unde se afla utilitatile. Placile ceramice sunt strict folosite intre corpurile joase si cele suspendate, numai atat cat sa protejeze peretele din zona de lucru. De multe ori in locul faiantei se utilizeaza sticla termoizolanta sau chiar Pt cu straturi exterioare rezistente la umezeala. In rest, peretii sunt vopsiti ori decorati ca intr-o camera de zi pentru a nu accentua imaginea tehnologica a bucatariei.
Pardoseala este importanta in bucatarie, unde aburii, mancarea fierbinte, obiectele care cad o fac vulnerabila. Dar si aici placile ceramice consacrate incep sa fie inlocuite cu parchet laminat, linoleum ori piatra. Totul depinde de buget, durata de viata a materialelor si, evident, stilul de viata al proprietarilor. Zonele mici si dificil de exploatat, cum ar fi colturile cu unghiuri atipice, rezultate in urma desfiintarii camarii sau a balconului, sunt folosite ca spatii de depozitare prin montarea de rafturi. Iar daca in urma reamenajarii bucataria are de la 12 mp in sus, sigur exita loc pentru masa si scaune. Cea mai potrivita alegere este masa rotunda ce se preteaza chiar si in colturi dificil de exploatat.
Sursa: Jurnalul national
Comentarii
Nu exista comentarii.