on

Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor

11 noiembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incendiile și daunele provocate de explozii sunt cauza principală a pierderilor asiguratorilor, fiind responsabile pentru aproape un sfert (24%) din totalul daunelor. Într-o analiză efectuată de Allianz, pe o perioadă de cinci ani, incendiile au cauzat pierderi (doar în asigurări!) de 14 miliarde de euro. Cu toate acestea, costul unui incendiu poate deveni mult mai mare dacă luați în considerare daunele asupra reputației și pierderea cotei de piață, ca urmare a întreruperii activității.

 


Când vine vorba de incendii, prevenirea este cea mai eficientă abordare. Se acordă multă atenție proiectării clădirii, regulilor și procedurilor necesare pentru a asigura protecția, atât în ceea ce privește clădirea, cât și personalul, în cazul unui incendiu. Cu toate acestea, atunci când se ajunge în situația izbucnirii unui incendiu este deja prea târziu pentru majoritatea business-urilor. În Franța, jumătate din toate organizațiile care suferă un incendiu se închid în următorii cinci ani.

Incendiile sunt un real pericol, iar pentru prevenirea unor astfel de situații, nu este suficient să existe un plan de răspuns la incendiu, este nevoie de o strategie cuprinzătoare de prevenire a incendiilor care să utilizeze cele mai noi tehnologii pentru detectare rapidă și răspuns eficient.

Un incendiu poate avea mai multe cauze. Standardele actuale stabilesc o abordare concretă în ceea ce privește protecția corespunzătoare a clădirilor împotriva incendiilor provocate de supracurenți (suprasarcini și scurtcircuite).

Cu toate acestea, incendiile „electrice” pot rezulta și din greșelile făcute în timpul procesului de instalare, și anume strângerea necorespunzătoare a conductoarelor în bornele aparatelor de protecție sau degradarea izolației cablurilor și conductoarelor care nu vor fi detectate de protecția la supracurent. O izolație defectuoasă sau uzată este cauza a 14% din totalul incendiilor electrice din clădiri. Instalațiile mari ale clădirilor cu rețele extinse de cabluri sunt deosebit de vulnerabile.

Acesta este un aspect pe care nu vă puteți permite să îl ignorați. Pericolul ca proiectanții și, ulterior, managerii de clădiri să facă doar minimul necesar pentru a proteja clădirile la un incediu cu cauze electrice poate fi devastator, atât din punct de vedere al pierderilor, cât și din perspectiva perturbării business-ului.

Pentru o protecție maximă, organizațiile au nevoie de produse fiabile, inovatoare, care să treacă peste standardele minime pentru a preveni declanșarea unui incendiu. Acest lucru presupune protecție suplimentară pentru tabloul de distribuție și pentru circuitele de la toate nivelurile instalației electrice, susținută de un sistem centralizat de monitorizare și acțiune proactivă.

Dispozitivele de ultimă generație PowerLogic HeatTag, de la Schneider Electric, au la bază inteligența artificială (A.I.) și pot detecta, în interiorul tablourilor electrice, semne timpurii de deteriorare a izolației, la un nivel ridicat de sensibilitate. Datele și alarmele pot fi vizualizate local de către personalul de întreținere a instalației sau pot fi încărcate în cloud pentru a informa remote echipa în legătură cu situația respectivă, astfel încât eventualele intervenții să poată avea loc înainte de apariția unor condiții periculoase, care pot genera apariția unui incendiu.

Caracteristicile dispozitivelor PowerLogic HeatTag includ:

• trei niveluri de alerte, în funcție de severitatea încălzirii,

• capacitatea de a măsura temperatura ambientă și higrometria,

• oferă informații detaliate legate de indicele calității aerului din tabloul din distribuție.

Deoarece detectează și analizează diferitele gaze și particule din atmosfera tabloului de distribuție (14 gaze măsurate, împreună cu particule), senzorii PowerLogic HeatTag de la Schneider Electric sunt importanți pentru monitorizarea termică eficientă, astfel încât operatorii clădirilor să anticipeze și să acționeze înainte de apariția fumului sau de declanșarea unui incendiu electric.

Prin intermediul algoritmilor de inteligență artificială, senzorii analizează continuu aerul din interiorul tabloului, în timp real, pentru a detecta orice supraîncălzire a cablurilor. Când este detectată o anomalie, managerul facilității primește o notificare în care este prezentată situația descoperită.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda
Aparataj Modular vs Aparataj Clasic Aparataj Modular vs Aparataj Clasic
Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are
Consumatorii inductivi si consumatorii rezistivi - De ce sa tii cont cand cumperi un generator electric Consumatorii inductivi si consumatorii rezistivi - De ce sa tii cont cand cumperi un generator electric
Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta
Iluminatul exterior Iluminatul exterior

Vezi mai multe articole