on

COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR LA VITA-DE-VIE (I)

29 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Soiurile nobile de vita-de-vie (cele care apartin speciei Vitis vinifera) sunt afectate de un numar apreciabil de boli si daunatori; de aceea masurile de protectie fitosanitara ocupa un loc important in tehnologia de cultura.

Pe langa masurile preventive (efectuarea la timp a lucrarilor solului, distrugerea buruienilor, aplicarea lucrarilor in verde, fertilizarea echilibrata etc.), un rol important in mentinerea sanatatii plantelor si evitarea pierderilor de recolta, combaterea chimica ramane mijlocul de baza in tratarea bolilor si daunatorilor.

In cazul soiurilor de hibrizi direct producatori (rezultate in urma incrucisarii dintre diferite specii americane si soiuri „nobile”) rezistente la boli, combaterea chimica se reduce, sau nu mai este necesara, decat in cazul unor presiuni ridicate ale agentilor patogeni.

Combaterea bolilor criptogamice reprezinta problema cea mai complexa a protectiei fitosanitare in viticultura, incepand cu mana, fainarea si putregaiul cenusiu al strugurilor.

Prevenirea si combaterea manei (Plasmopara viticola) ramane boala cea mai periculoasa la vita-de-vie. Ciuperca ataca toate organele verzi in formare ale vitei: lastarii tineri, inflorescentele, strugurii in formare, carceii. Pe frunze, atacul primar apare sub forma de „pete untdelemnii” pe fata superioara, in dreptul carora, pe dosul frunzei, se formeaza un puf albicios, reprezentand organele de inmultire ale ciupercii. Intr-un stadiu mai avansat se formeaza pe frunze necroze. Pe boabele tinere, in crestere, puful care se formeaza este de culoare gri; boabele complet dezvoltate, in urma atacului se brunifica. In ambele cazuri, boabele atacate se desprind de ciorchine si cad, pierzandu-se recolta. Pe varfurile lastarilor, pe inflorescente, carcei, frunze, atacul manei se finalizeaza prin brunificarea si uscarea lor.

Mana (Plasmopara viticola)-fața superioară a frunzei (downy mildew)

Atacul de mana trebuie prevenit, deoarece dupa ce infectia s-a produs, ciuperca nu mai poate fi combatuta decat foarte greu, prin fungicide sistemice (care patrund si circula in plante). Stiind ca mana este mai intensa in viile neingrijite, se vor aplica urmatoarele masuri agrofitotehnice: evitarea infiintarii de plantatii dese, cu slabe posibilitati de aerisire, evitarea conducerii joase cu lastari in apropierea solului care vor fi primii contaminati, drenarea terenurilor care retin puternic apa, efectuarea lucrarilor in verde la timp, eliminarea prin carnit a varfurilor nestropite ale lastarilor, care sunt foarte sensibile la infectie.

Combaterea chimica este masura cea mai importanta de protectie contra manei. In general, inainte de inflorit se aplica doua tratamente preventive cu prodsuse acuprice de contact: Antracol 70 WP 0,2-0,3%; Polyram DF 0,2%; Captadin 50 PU 0,2%; Merpan 50 WP 0,2 %; Captan 50 WP 0,2 %; Rover 500 SC 0,2 %; Dithane M 45 0,2 % etc. In conditii de vreme umeda (ploi abundente), cand riscul de infectie este ridicat se recomanda folosirea produselor sistemice sau penetrante: Mikal Flash 0,3%; Ridomil Gold 0,25%; Melody combi 43,5 WP 0,25%; Mildicut 0,2%; Pergado F 0,25%; Verita 0,25%; Eclair 49 WG 0,5% etc.

Intre intervalul dintre inflorit si compactarea strugurilor se aplica 1-2 tratamente cu: zeama bordeleza (bouille bordelaise WDG) 0,5 %; Alcupral 50 PU 0,3%; Champion 50 WP 0,3%; Kocide 2000 0,15%; Funguran OH 50 WP 0,2 % etc. Aceleasi produse sunt recomandate in alte doua tratamente cuprinse intre compactarea strugurilor si parga.

Dupa ploile cu grindina, care maresc pericolul infectiilor, cat si in cazul cand imediat dupa ultimul stropit au intervenit ploi care spala solutia de pe plante, tratamentul trebuie repetat. Solutia de fungicid va fi pulverizata cat mai fin, pentru a fi repartizata uniform pe organele plantei. O atentie deosebita se va acorda suprafetei inferioare a frunzelor, unde au loc cele mai dese infectii.

Experienta practica a dovedit ca in cazul unei presiuni puternice a agentului patogen (ani ploiosi, temperaturi favorabile etc) este indispensabila aplicarea mai multor tratamente, la intervale mai scurte, atat cu produse de contact, cat si cu cele penetrante si sistemice, mai ales in perioadele cu sensibilitate mai mare a vitei-de-vie (inflorit), sau in fazele de crestere activa a acesteia (caldura si umiditate).

In viticultura ecologica, in care este interzisa folosirea produselor chimice de sinteza se folosesc pentru combaterea manei, produse pe baza de cupru, in limita a 3 kg/ha/an.

Prevenirea si combaterea fainarii sau oidiumului. Aceasta boala a devenit tot mai pagubitoare, pe masura ce s-a restrans folosirea fungicidelor cuprice in combaterea manei. Ciuperca Uncinula necator ataca toate organele verzi ale vitei, pe care dezvolta un miceliu paslos de culoare alb-gri, acoperit cu o pulbere cu aspect de „fainare”. Cel mai periculos este atacul pe struguri; boabele atacate imediat dupa legarea florilor se usuca, iar cele atacate mai tarziu crapa si se brunifica. Soiurile mai sensibile sunt cele pentru struguri de masa.

Pentru prevenirea fainarii, foarte importante sunt lucrarile care se aplica la planta si sol. Taierea inlatura in buna parte sursele de infectie si permite dezvoltarea mai aerisita a butucului; de asemenea, plivitul si desfrunzitul au aceleasi efecte. Lucrarile solului destinate eliminarii excesului de umiditate si distrugerii buruienilor concura la realizarea conditiilor de mediu nefavorabile dezvoltarii ciupercii.

Sensibilitatea maxima a strugurilor la atacul fainarii se situeaza intre stadiile reper "butoni florali separati" (H/17) si stadiul "incheierea strugurilor" (L/33).

Dintre pesticidele folosite in combaterea fainarii, sulful detine un loc de frunte, fiind folosit de aproape un secol si jumatate. Pana la inflorit si dupa inflorit se aplica  cate un tratament. Tratamentul se repeta, ultimul aplicandu-se in perioada intrarii in parga a strugurilor. Se recomanda folosirea fungicidelor de contact pe baza de sulf (Kumulus DF 0,3%; Thiovit PU 0,3%; Sulfomat PU 0,4%), fungicidele sistemice (Falcon 400 EC 0,01%; Folicur Solo 250 EU 0,04%; Topsin 500 EC 0,15%), precum si ale celor polivalente –impotriva fainarii, manei, sau uneori, putregaiului cenusiu al strugurilor (Universalis SC 0,2%; Stroby DF 0,02%; Eclair 49 WG 0,05%; Shavit F 72 WP 0,25) etc.

Tratamentele impotriva fainarii se aplica la intervale de 8-14 zile (mai scurte in conditii de vreme calda si uscata, care favorizeaza dezvoltarea ciupercii si prelungite in perioadele reci si bogate in ploi).

Pentru combaterea fainarii in viticultura ecologica se foloseste sulful sub forma de prafuiri.

Prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu al strugurilor. Ciuperca Botryotinia fuckeliana este polifaga, distrugand toamna o buna parte din recolta, indeosebi in anii cu precipitatii abundente. Putregaiul cenusiu se manifesta mai putin pe frunze, lastari si ciorchini tineri, dar frecvent pe boabele mature, aproape de cules. Pe frunze apar pete galbui la inceput, care apoi devin rosietice.

Atacul cel mai pagubitor este pe boabe, in timpul maturarii. La inceput, pe suprafata lor se observa pete mici, care se maresc repede, patrunzand si in interiorul pulpei bobului. Petele sunt galben-cenusii sau rosii-violacee. Boabele infectate se inmoaie, crapa si se acopera cu un mucegai abundent, cenusiu-bruniu, pulverulent, care se extinde de la un bob la altul, cuprinzand intreg strugurele, mai ales la soiurile cu boabe dese.
Infectia este favorizata atunci cand tesuturile sunt ranite de insecte, grindina, pasari si alte boli si daunatori.

Vegetatia luxurianta a butucilor, densitatea mare a frunzisului, care rezulta in urma atribuirii unei incarcaturi de ochi exagerate la taiere, precum si dezvoltarea peste masura a buruienilor sunt factori care favorizeaza atacul de putregai cenusiu.

In plantatii, in cazul unui atac puternic, recoltarea strugurilor se va face mai de timpuriu. Se va evita umiditatea ridicata din zona strugurilor, efectuandu-se desfrunzitul in zona primelor noduri. Se recomanda efectuarea plivitului si carnitului lastarilor, pentru a permite o mai buna circulatie a aerului.

Tratamentele cu fungicide se vor face imediat dupa inflorit –cand strugurii capata forma caracteristica soiului - la intrare in parga si cu trei saptamani inainte de recoltare. Fungicidele recomandate sunt: Swich 62,5 WG 0,08%; Mithos 0,03%; Pirus 400 SC 0,15%; Teldor 500 SC 0,08-0,1%; Rovral 500 SC 0,1%; Cantus 0,1-0,12%; Topsin 500 SC 0,15% etc.

Se vor face tratamente si impotriva moliilor strugurilor care, prin leziunile produse boabelor, faciliteaza infectiile.

De asemenea, se vor efectua si tratamente impotriva fainarii, care produce craparea boabelor si instalarea putregaiului cenusiu.

Strugurii atacati vor fi culesi si vinificati separat, deoarece ciuperca influenteaza negativ unele calitati ale vinului.

In cazul tuturor tratamentelor chimice folosite in combaterea bolilor si daunatorilor este importanta respectarea cu strictete a perioadei de repaus dintre ultimul tratament si recoltarea strugurilor, precum si a indicatiilor mentionate pe ambalajele pesticidelor folosite.

In viticultura ecologica pentru combaterea putregaiului cenusiu al strugurilor se recomanda folosirea unor extracte din tescovina, din gunoi de bovine, precum si a unor preparate bacteriene extrase din sol, apartinand genului Bacillus si altor bacterii benefice.

Pentru mai multe detalii privind prevenirea si combaterea tuturor bolilor si daunatorilor vitei-de-vie va recomandam cartea „Ghidul fitosanitar al viticultorului”, care poate fi descarcata de aici.

De asemenea, pentru prevenirea si combaterea daunatorilor vitei-de-vie, poti opta si pentru tratamentul natural pe baza de zeolit clinoptilolitic a fost conceput in scopul de a elimina insectele daunatoare culturilor de orice tip, dar si molustele ce se hranesc cu plante si pot produce daune considerabile acestora.

ZeCo Foliar este un produs anorganic, 100 % NATURAL, ce nu are efecte adverse asupra plantelor, a oamenilor sau animalelor ce intra in contact cu acesta si nu duce la poluarea mediului inconjurator.

ZeCo Foliar este micronizat extrem de fin datorita macinarii foarte eficiente si pur din punct de vedere microbiologic datorita tratamentului termic la care este supus.

Pentru ca este un produs 100% NATURAL se poate utiliza si in culturile ecologice, fiind certificat de catre EcoCert Franta incepand din anul 2017.

Zeolitul cu aplicare foliara poate fi adaugat si in amestec cu ingrasamintele sau pesticidele utilizate in mod normal.

Daca doresti sa il aplici combinat ar fi bine sa amesteci ingredientele inainte de a le dilua in apa, astfel incat zeolitul sa incorporeze in structura lui interna substanta/substanțele celelalte - pentru ca el le va ceda apoi, treptat, plantei. Astfel, pierderea in pamant (prin spalare) va fi mult mai mica ... implicit si impactul asupra mediului va scadea.

Modul in care tratamentul cu ZeCo Foliar actioneaza asupra insectelor dar si asupra plantelor il diferentiaza clar de insecticidele chimice si il crediteaza ca fiind un produs extrem de eficient si, in acelasi timp, prietenos cu mediul inconjurator. Mai multe detalii despre produsul ZeCo Foliar vei gasi aici.

Autor: Prof. Univ. Dr. Liviu-Coriolan Dejeu Facultatea de Horticultura

Sursa Photo: https://www.cropscience.bayer.com/en/crop-compendium/pests-diseases-weeds/diseases/plasmopara-viticola

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gladiola, planta invingatorilor: sfaturi de plantare si ingrijire Gladiola, planta invingatorilor: sfaturi de plantare si ingrijire
Recomandari pentru amenajarea cu pavele Recomandari pentru amenajarea cu pavele
Produse eficiente pentru marirea si coacerea fructelor Produse eficiente pentru marirea si coacerea fructelor
Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor
Cum sa aleg pardoseala WPC in functie de utilizarea acesteia Cum sa aleg pardoseala WPC in functie de utilizarea acesteia
Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale

Vezi mai multe articole