on

Combaterea omizilor defoliatoare din culturile horticole

18 august, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Exista numeroase beneficii in limitarea cantitatii, sau chiar eliminarea totala a substantelor chimice destinate utilizarii in culturile horticole, precum: mai putine alergii, mai putine substante chimice si un rod natural si sanatos. Insa, daunatorii pot afecta considerabil atat cantitatea de rod recoltata, cat si calitatea acesteia. Te invitam sa citesti in continuare si sa descoperi mai multe detalii despre omizile defoliatoare, dar si despre Belthirul, un produs natural, autorizat si recomandat pentru a se utiliza in agricultura ecologica si productia integrate, comercializat de Marcoser – Partener de Incredere Misiunea Casa.

 

Omizile defoliatoare – Informatii generale

 

Omizile reprezinta unul dintre cei mai periculosi daunatori ai plantelor si pomilor fructiferi. Ele pot provoca pagube insemnate in culturile noaste, atunci cand nu sunt combatute la timp. Cand spunem omizi defoliatoare ne referim la stadiul de larva a unui fluture nocturn, mai precis la molia Helicoverpa armigera. Fiind o specie polifaga, larva Helicoverpa Armigera, se hraneste cu un numar mare de plante si poate provoca daune insemnate culturilor horticole. Avand in vedere conditiile din tara noastra, aceasta specie poate avea 2 sau chiar 3 generatii – este important sa mentionam faptul ca stadiul de larva depinde atat de temperatura, cat si de calitatea plantei gazda si poate avea o durata de viata cuprinsa intre 24 si 30 de zile.

 

Omizile ataca atat culturile din camp, cat si pe cele din sere si solarii. De obicei, in lunile iunie – septembrie atacul larvelor este cel mai frecvent. Insa, in anii in care conditiile meteo sunt favorabile omizile vor ataca plantele chiar si in perioada septembrie – octombrie.

 

Un alt aspect important pe care trebuie sa il mentionam este faptul ca molia Helicoverpa armigera (adultul) poate depune intre 500 - 1 000 de oua pe an. Perioada de depunere a oualor are loc in perioada de inflorire a plantelor gazda si dureaza intre 5 si 24 de zile, in functie de conditiile climatice.

 

 

Cum recunoastem atacului omizilor

 

Este important sa stii faptul ca larvele vor consuma atat tesutul si epiderma frunzei, florile, cat si pulpa si semintele fructelor. Urmele lasate in urma lor sunt usor de recunoscut, caci pe parcursul hranirii larvele vor elimina la exteriorul organului atacat excremente. Iar in cele mai multe cazuri in urma galeriilor apar diferite ciuperci, fapt care conduce la compromiterea intregului fruct.

 

Cele mai insemnate pagube se vor remarca la culturile de tomate, caci dupa ca vor patrunde in fruct, omizile sunt greu de combatut, prin urmare si pagubele vor fi mari.

 

 

Combaterea omizii fructelor

 

Masuri preventive:

 

Combaterea omizii fructelor trebuie sa inceapa cu mult inainte de sezonul ei. Cum acest daunator ierneaza ca nimfa in sol, la o adancime de 7-25 cm, lucrarile solului trebuie sa fie adanci. De asemenea, buruienile trebuie eliminate, pentru ca ele sunt o sursa de hrana a larvelor.

Inainte de infiintarea culturilor putem cultiva plante capcana, precum: bumbac, in, ricin, naut, porumb. Ele vor atrage fluturii sa depuna ponta, iar dupa aceasta etapa plantele trebuie eliminate.

De asemenea, tot pentru preventie putem efectua tratamente imediat dupa eclozare, putem monta planse antiinsecte, capcanele adezive, si putem aplica Borocal – un fertilizant foliar utilizat in legumicultura pentru corectarea deficientilor de calciu, bor, magneziu si, de asemenea, pentru cresterea calitatii legumelor. Aplicarea agronutrientului Borocal care creeaza un strat protector, intre planta si daunator.

 

Masuri curative:

 

Pentru combaterea acestui daunator este important sa aplicam Belthirul, atunci cand 50% din flori de la primul etaj au inflorit. Belthirul este insecticid natural si nepoluant, fara timp de pauza pentru combaterea omizilor defoliatoare din culturile de legume si vita de vie. Insecticidul Belthirul este un produs pe baza de Bacillus Thuringiensis sub forma de pudra, creat pentru a controla larvele de lepidoptera.

 

Avantajele aplicarii insecticidului Belthirul:

 

  • Este un insecticid biologic, nepoluant si fara reziduuri.
  • Controleaza omizile defoliatoare din culturile de tomate si ardei, precum si molia din vita de vie.
  • Este eficient in controlul larvelor de lepidoptera, ajungand la daunatori chiar si atunci cand vegetatia este foarte deasa.
  • Nu afecteaza alte organisme vii sau plante. Aici ne referim si la organismele parazitoide sau pradatorii naturali din culturi.
  • Este autorizat si recomandat pentru a se utiliza in agricultura ecologica si productia integrata.
  • Nu este necesar timp de pauza pentru recoltare: poate fi utilizat foarte aproape de recoltare, atunci cand alte produse sunt interzise de normele in vigoare.

 

Mai multe informatii despre acest produs poti citi si aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de cumpărături – 6 motive să alegi un grătar de grădină pe lemne Ghid de cumpărături – 6 motive să alegi un grătar de grădină pe lemne
Gradinile englezesti s-au nascut la Roma Gradinile englezesti s-au nascut la Roma
Caderea plantutelor dupa repicare Caderea plantutelor dupa repicare
Viespile - cand sunt benefice si cand sunt daunatoare Viespile - cand sunt benefice si cand sunt daunatoare
Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire
Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna

Vezi mai multe articole