Penalitati egale chiriei daca se intarzie predarea locuintei
Lipsa fortei de munca din sectorul constructiilor este unul dintre motivele nefinalizarii la timp a proiectelor rezidentiale
Multe companii se vor confrunta cu aceasta situatie in acest an
Penalitati egale chiriei daca se intarzie predarea locuintei
Desi pana acum au fost anuntate foarte multe proiecte rezidentiale, putine dintre ele au ajuns pe mana cumparatorilor. Un factor important in achizitionarea unei locuinte il reprezinta desigur si termenul de livrare. Dar ce se intampla in cazul in care dezvoltatorul nu poate livra la timp apartamentele respective?
„Dezvoltatorii includ in contract clauze care asigura o perioada de gratie, in general similara cu cea negociata de acesta cu constructorul proiectului, urmata de penalitati aferente tipului de apartament achizitionat. Aceasta perioada de gratie variaza intre trei si sase luni. Penalitatile sunt calculate fie ca valoare procentuala, fie ca echivalentul chiriei pe care cumparatorul ar fi primit-o in cazul in care ar fi inchiriat apartamentul respectiv”, spune Cristina Cojocariu, din cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania. Sfatul specialistilor pentru cei care dezvolta este sa nu se avante in promisiuni pe care nu le vor putea onora.
„Cunoastem situatii in care firmele de constructie, datorita crizei de personal cu care se confrunta au incercat sa renegocieze contractele cu dezvoltatorii, fapt ce a condus la situatii de blocare a lucrarilor pentru o perioada de timp ce duce implicit la intarzieri”, afirma Irina Petrescu, consultant in cadrul companiei imobiliare Esop.
Din ce in ce mai multe proiecte sunt in intarziere
Un exemplu de extindere a perioadei de constructie este si cel al proiectului InCity Residence, pentru care dezvoltatorii au anuntat ca apartamentele din prima faza vor fi finalizate cel mai probabil la inceputul anului viitor, si nu anul acesta cum se anuntase initial. Totodata, pentru acest proiect a fost suplimentata si investitia. Astfel, daca la inceput erau necesare 50 de milioane de euro, oficialii companiei dezvoltatoare au anuntat o suma de 67 de milioane de euro.
Comparand datele din catalogul de ansambluri rezidentiale editat anul trecut in luna octombrie de Business Magazin, cu cel de anul acesta din luna martie, o serie de proiecte au data finalizarii modificata. Spre exemplu, primele unitati ale Vivenda Residencias trebuiau finalizate la sfarsitul acestui an, noul termen este anul 2010.
Si la proiectul Planorama exista intarzieri: daca cel de-al treilea bloc trebuia finalizat in luna august a acestui an, amanarea a fost stabilita pentru luna martie a anului viitor. In aceeasi situatie este si ultimul bloc, care va fi finalizat in iunie 2009, fata de luna februarie a aceluiasi an. Pentru a fi respectat termenul de finalizare, in unele cazuri, dezvoltatorii au micsorat numarul unitatilor ce urmau a fi finalizate. In aceasta situatie este si proiectul Green Lake, unde fata de cele 503 de apartamente si 40 de vile ale celei de-a doua faze ce urmau a fi terminate in trimestrul doi al anului 2010, in catalogul de acest an sunt prezentate doar 461 de apartamente si 19 vile. In cazul proiecului Blue Tower, termenul de finalizare a fost devansat cu o doar o luna, de la iulie la august 2009.
Cristina Cojocariu spune ca aceste amanari si intarzieri se datoreaza cresterii dramatice a cererii de servicii de constructii profesioniste, a scaderii cantitatii de forta de munca calificata, dar si insuficientei oportunitatilor de training pentru muncitorii noi. „Aceste lucruri au condus deja la intarzieri de doua – trei luni a livrarilor. In 2008 companiile mari de constructii vor vedea o adevarata provocare in recrutarea fortei de munca calificate”, mai spune specialistul Colliers.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.