on

Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie?

26 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemele de supraveghere sunt din ce in ce mai populare, atat pentru utilizarea casnica, cat si pentru utilizarea business. Este si normal, in conditiile in care achizitia unui astfel de sistem nu mai este de multa vreme o investitie uriasa, pe www.comenzi.ro existand o multime de modele mai mult decat accepabile din punct de vedere al pretului si in conditiile in care avantajele oferite de sistem sunt uriase:

  • Control asupra suprafetelor supravegheate;
  • Siguranta;
  • Posibilitatea de a supraveghea afaceri sau persoane;
  • Reducerea costurilor cu supravegherea umana.

Cele mai populare sisteme de supraveghere de pe piata sunt cele analogice, dat fiind faptul ca sunt cele mai simple si cele mai acceptabile din punct de vedere al costurilor. Tehnologiile moderne nu au intarziat sa fie implementate pe aceste sisteme de supraveghere video, asadar, o achizitie trebuie sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Care sunt componentele sistemului de supraveghere?

DVR-ul

DVR este acronimul de la Digital Video Recorder. Este inima intregului sistem de supraveghere si este componenta la care se conecteaza toate celelalte componente, indiferent ca este vorba despre camere de supraveghere sau despre monitoare.

Exista mai multe variante de DVR: destinat camerelor video analogice in mod exclusiv sau destinate atat celor analogice, cat si celor digitale. DVR-ul vine in foarte multe forme, marimi si culori si poate sa fie destinat unui numar variat de camere: 4, 8, 16, 32 sau chiar 64. Cele mai populare variante pentru utilizarea casnica, dar si pentru supravegherea micilor afaceri, sunt DVR-urile cu 8 canale.

Un DVR nu face doar sa proceseze semnalul de la camere. Acesta face si alte lucruri, la fel de importante:

  • Se poate conecta la internet. Poate oferi control asupra imaginilor, chiar si de la distanta.
  • Poate detecta miscare. Este o functie extrem de utila care poate oferi sansa unei actiuni rapide in cazul unei efractii.
  • Poate stoca inregistrarile video. Pentru asta, este nevoie de o alta componenta importanta: HDD-ul. Acesta se introduce in DVR si poate sa aiba diverse marimi sau viteze de transfer. Nu toate DVR-urile vin la pachet cu un HDD, asadar, la achizitie unui sistem de supraveghere pe piese ar putea fi nevoie si de o astfel de componenta achizitionata separat.

Camerele de supraveghere

Complexitatea camerelor de supraveghere este din ce in ce mai mare. Exista mai multe categorii de camere, ce pot fi alese in functie de necesitati. In primul rand, pot fi descoperite camerele destinate unui anumit tip de mediu: exterior sau interior.

Camerele de exterior sunt construite in asa fel incat sa faca fata la conditii grele, cum ar fi frigul, caldura sau umezeala si sa poata rezista la socuri fizice. In principiu, rezistenta lor este dovedita de un indicator de protectie denumit IP, care garanteaza faptul ca produsul este etans.

Exista mai multe variante de IP, iar diferentierea lor se face prin cifre: IP 55, IP65, etc. Prima cifra se refera la rezistenta la praf, notata pe o scara de la 0 la 6 iar cea de-a doua este rezistenta la umezeala, notata pe o scara de la 0 la 8.

Pe langa faptul ca exista camere de exterior si de interior, exista o multime de alte variante, ce se diferentiaza intre ele prin dotari sau prin modul de constructie: camere de tip dome, de tip bullet sau de tip box, camere IP sau camere analogice si camere wireless, care pot functiona fara fir.

La o camera conteaza extrem de mult modul in care este construita, dar si alte elemente, cum ar fi rezolutia. Pentru detalii cat mai bune, rezolutia trebuie sa fie de minim 1 MP, in asa fel incat sa existe recunoastere faciala pe distante de pana la 10 metri. La camerele analogice vechi, rezolutia se masoara in TVL (linii tv) iar un minim ar trebui sa fie 1000 TVL.

De asemenea, la alegerea camerelor conteaza dimensiunea senzorului de imagine, calitatea acestuia si chiar si brandul care l-a construit.

Alimentarea camerei

Este un punct destul de important, deoarece implica prezenta cablurilor, chiar si in cazul camerelor wireless. Alimentatorul trebuie sa fie rezistent si sa poata oferi o putere cat mai mare. In anumite cazuri, acesta poate sa lipseasca, iar sursa de energie a camerelor sa fie niste baterii.

Cabluri

Multa lume le ignora, insa sunt si ele foarte importante. Multe sisteme de supraveghere functioneaza cu cabluri de internet, de tip UTP, ceea ce elimina necesitatea unor cabluri de alimentare. Semnalul se transmite mai usor, insa, cu ajutorul unui cablu coaxial. Cablul UTP necesita un proces de prelucrare ceva mai mare si o serie de adaptoare pentru a functiona corect.

La alegerea cablurilor trebuie sa se asigure faptul ca acestea sunt cat mai rezistente si ca au lungimea dorita.

Monitorul

Evident, conteaza si monitorul. Acesta poate sa fie, insa, un monitor normal de computer. In ultima vreme, semnalul sistemelor de supraveghere poate sa fie transmis si direct pe laptop, tableta sau telefon mobil, asadar, alegerea piesei finale ar trebui sa fie o simpla formalitate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BRAVIA CORE ofera cea mai buna experienta a divertismentului cinematografic pe televizoarele Sony BRAVIA XR BRAVIA CORE ofera cea mai buna experienta a divertismentului cinematografic pe televizoarele Sony BRAVIA XR
Cum va transforma Microsoft HoloLens casa viitorului Cum va transforma Microsoft HoloLens casa viitorului
MP500 KIT adaptor Powerline Gigabit pentru transmisii super-rapide, performante si stabile, la un pret accesibil MP500 KIT adaptor Powerline Gigabit pentru transmisii super-rapide, performante si stabile, la un pret accesibil
Ghid de Alegere a Termostatului Inteligent Ghid de Alegere a Termostatului Inteligent
Cum va arata casa viitorului Cum va arata casa viitorului
Sony Europe anunta noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED si 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR Sony Europe anunta noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED si 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR

Vezi mai multe articole