on

Compresoarele de aer: la ce ne ajuta?

14 iunie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Compresorul de aer este un echipament care se poate regasi in gospodariile multora dintre noi, deoarece exista numeroase activitati care pot fi simplificate prin folosirea aerului comprimat.

Ce este un compresor de aer?

Utilizat de mai bine de 100 de ani cu scopuri variate, compresorul de aer este o masina termica folosita pentru marirea presiunii unui gaz inchis intr-un recipient, prin comprimarea volumului sau. La ora actuala, compresoarele sunt fabricate in diverse variante, de la compresoare de dimensiuni mici, fara rezervor, pana la compresoare pe roti folosite la nivel industrial.

Cum functioneaza un compresor?

Majoritatea compresoarelor, indiferent de tehnologia pe care o folosesc, au la baza un principiu de functionare simplu: cresterea presiunii unui gaz (de cele mai multe ori aer) si comprimarea volumului acestuia. Un compresor va comprima aerul de la o presiune initiala de intrare (de obicei presiunea atmosferica), pana la presiunea de refulare, superioara.

Mai simplu: aerul intra in compresor la presiunea atmosferica si este eliminat la o presiune superioara de refulare.

Tipuri de compresoare:

La fel ca alte multe echipamente disponibile pe piata si compresoarele se pot clasifica si in:

- compresoare de uz casnic;
- compresoare profesionale;
- compresoare industriale.

Compresor casnic

Un compresor casnic este unul de mici dimensiuni, de cele mai multe ori si portabil. Dimensiunea redusa si greutatea unui compresor casnic te vor ajuta sa il manevrezi, nu va ocupa foarte mult spatiu si il poti transporta usor oriunde ai nevoie.

Poti folosi acest tip de compresor de aer in desfasurarea mai multor activitati. Cu puterea aerului comprimat pot fi umflate cu usurinta rotile bicicletelor sau autoturismelor, pot fi umflate baloane sau pot fi curatate de praf diverse filtre si aspiratoare.

Spre exemplu: Compresor auto Black+Decker 11bar. AC/DC 12V/230V face parte din gama de compresoare Black+Decker. Acest model de compresor este util in activitatile casnice de umflare a anvelopelor autovehiculelor, bicicletelor, motocicletelor sau mingiilor. El este alimentat de la prize (bricheta) autoturismului cu tensiunea de 12V sau de la retea 230V, este ideal pentru utilizarea pe marginea drumului sau in aplicatii casnice. Acest compresor se poate utiliza in orice moment al zilei, chiar si pe timpul noptii in caz de urgenta datorita cadranului de setare a presiunii si a zonei de lucru care sunt luminate. Designul compact al compresorului permite stocarea usoara in portbagajul vehiculului, pe raft sau in dulap;

Compresorul auto Black+Decker 11bar. AC/DC 12V/230V are cadranul de setare a presiunii iluminat cu oprire automata permite stabilirea exacta presiunii PSI/BAR fara risc de umflare excesiva sau sub limita stabilita. Cablurile si accesoriile de umflat au locurile lor si, la acest model, cablurile nu atarna pe langa compresor. Mai multe detalii despre acest model de compresor vei gasi aici.
Compresor aer profesional

Compresor aer profesional

Un compresor de aer profesional ofera o putere mai mare si poate genera aer cu o presiune mai ridicata. Compresoarele profesionale pot fi atat modele cu piston si cu doua trepte, dar si cu surub rotativ. Chiar daca folosim in denumire termenul de “profesional” acest compresor isi poate gasi utilitatea si intr-un garaj sau o curte, fiind de un real ajutor pentru actionarea sculelor pneumatice pentru insurubat/desurubat, ustensile de curatat rugina sau pistoale pentru acoperiri de protectie, vopsea sau lac.

Spre exemplu: Compresor orizontal profesional 2CP 10 bar 222L/min Stanley Fatmax - HY 227/10/5 – serveste la producerea de aer comprimat pentru scule pneumatice, dispozitive de ridicat si transportat, masini unelte si alte utilizari generale. Acesta are comutator de presiune incorporat pentru un design mai compact. Pompa este mai usoara in comparatie cu modelele traditionale, de asemenea este usor de intretinut deoarece este permanent lubrifiata si nu necesita niciodata ulei. Mai multe detalii despre acest compresor vei gasi aici.

Compresor aer industrial

compresor industrialCompresoarele cu un grad ridicat de compresie sunt utilizate cel mai frecvent in fabricile de productie. Unele dintre ele functioneaza si ca sursa de alimentare fiabila pentru platformele petroliere. Practic aceste compresoare sunt gandite sa functioneze un timp indelungat, au racire activa si rezervoare mai mari de aer. Randamentul ridicat si functionarea mai silentioasa in cazul anumitor modele le recomanda pentru activitatile industriale cu cerinte de volume mari de aer comprimat.

Spre exemplu: Compresor cu piston FIAC INDUSTRIAL Italia, AB200-3F LONG LIFE, 380V, rezervor 200l, debit 400l/min, 10 bar - Datorita utilizarii doar a componentelor de inalta calitate in fabricarea acestuia, compresorul este conceput pentru a face fata utilizarii indelungate, incadrandu-se astfel in categoria compresoarelor industriale (LONG LIFE).

Acesta are doua pistoane si este actionat prin curea de un motor electric. Are un randament imbunatatit, o constructie robusta si este echipat cu presostat cu protectie termica ce poate fi setat manual, manometru, reductor de presiune, supapa de siguranta, robinet de purjare. Mai multe detalii despre acest compresor vei gasi aici.

Cum alegi un compresor casnic

In functie de locatie, spatiul disponibil si operatiunile pentru care este necesara utilizarea aerului comprimat, compresorul va fi ales pentru a se potrivi cat mai bine activitatii desfasurate.

Trebuie sa acorzi o atentie sporita presiunii si debitului. Exemplu:

- pentru umflarea anvelopelor vei avea nevoie de un debit de maxim 150l/min la o presiune de maxim 6 bari;
- pentru operarea uneltelor pneumatice iti recomandam sa optezi pentru 250-300l/min la o presiune de 10 – 12 bari.
- daca vorbim de un debit ce depaseste 300l/min, vorbim deja de un compresor industrial.

Un compresor cu rezervor care poate realiza presiunea de 8 atm este cel mai indicat. Pe piata pot fi gasite astfel de compresoare cu capacitati ale rezervoarelor care incep de la 6 litri si ajung pana la 100 litri (pentru aplicatii DIY). Chiar daca aparent presiunea de lucru este aceeasi, un compresor cu rezervor mic va asigura pentru scurt timp aceea presiune, iar motorul va porni des sau chiar va functiona continuu, daca va fi utilizata o scula pneumatica cu consum mare de aer. Cele mai uzuale compresoare sunt utilizate cu butelii de aer de 25 sau 50 litri.

Nu uita sa fii atent si la grosimea furtunurilor utilizate pentru aerul comprimat. Un furtun subtire nu va putea asigure debitul de aer necesar pentru sculele pneumatice si drept urmare, acestea vor functiona la o capacitate redusa.

Lucruri la care trebuie sa fii atent atunci cand folosesti un compresor casnic

Pentru o functionare corecta a motorului electric este necesara o alimentare buna, in concordanta cu puterea motorului. Un compresor de aer cu rezervor va avea la pornire un varf de consum. Foloseste un cablu de alimentare dimensionat corect.

Plaseaza compresorul intr-o zona bine ventilata, deoarece prin comprimare aerul se va incalzi si, bineinteles, si cilindrii acestuia se vor incinge.
Citeste cu atentie regulile de utilizare specificate in manual de utilizate. Daca lucrezi cu scule pneumatice respecta toate normele de siguranta.
Pentru un aer comprimat curat, fara umezeala poti instala si un dezumidificator in serie cu circuitul de presiune, iar daca folosesti exclusiv scule pneumatice, un dispozitiv de lubrifiere le va prelungi durata de viata si va reduce uzurile.

Atentie! Nu uita sa porti un echipament de protectie adecvat si restrictioneaza accesul copiilor la sculele pneumatice. Presiunea mare de aer, eliberata brusc, poate produce rani.

Toate compresoarele au unul sau mai multe filtre de aer, ele se regasesc pe partea de admisie. In functie de mediul in care vei utiliza echipamentul, trebuie sa le oferi filtrelor o ingrijire periodica – spalarea, inlocuirea sau suflare cu aer.

Vrei sa achizitionezi un compresor de aer casnic sau un compresor de aer profesional? Poți alege din sute de modele, și plasezi comanda ta pe EMAG - folosind recomandările oferite de Misiunea Casa!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori
Cum sa iti alegi masina de gaurit si insurubat Cum sa iti alegi masina de gaurit si insurubat
Visul oricarei gradini: motocoasa electrica Visul oricarei gradini: motocoasa electrica
Ce scule si unelte nu trebuie sa lipseasca din trusa mesterului Ce scule si unelte nu trebuie sa lipseasca din trusa mesterului
Cum sa obtii suduri curate si rezistente cu un aparat de sudura MIG Cum sa obtii suduri curate si rezistente cu un aparat de sudura MIG
Manusi de lucru: Ghid pentru alegerea celor mai potrivite modele Manusi de lucru: Ghid pentru alegerea celor mai potrivite modele

Vezi mai multe articole