Condensul - o problema a locuintelor moderne

Condensul - o problema a locuintelor moderne

23 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Se spune ca lunile iulie si august sunt lunile concediilor si implicit, ale calatoriilor. Uitandu-ma la preocuparile vecinilor mei, incep sa ma indoiesc de acest lucru. Cei mai multi dintre ei prefera sa isi foloseasca zilele libere pentru renovarea locuintelor. Si unii dintre ei nu o fac doar pentru ca s-au plictisit de culoarea in care si-au zugravit peretii anul trecut, ci pentru ca iarna si primavara le-au adus in case mucegai si igrasie. Condensul este cel care da batai de cap mai ales celor care locuiesc la bloc. Ce este de fapt condensul, cum apare, si, mai important, cum se poate scapa de el… ? Conform definitiei de dictionar, condensul este rezultatul transformarii vaporilor de apa din aer in stare lichida cand intra in contact cu o suprafata mai rece.
 
Condensul apare atunci cand suprafata cladirii (anvelopanta) nu este bine izolata termic si vaporii de apa care o traverseaza se racesc brusc – apare asa numitul "punct de roua”, care atunci cand se formeaza in treimea interioara a grosimii peretelui, cauzeaza aparitia condensului, si, implicit, a umezelii, mucegaiului, etc.
 
Condensul este favorizat de mai multi factori naturali: temperatura exterioara foarte scazuta, sub -10 grade Celsius, incaperile neincalzite, umiditate ridicata in incapere, calitate slaba a geamului termoizolant sau alegerea unei sticle necorespunzatoare, profile din PVC cu pereti subtiri, sub 2,5mm sau profile din aluminiu fara bariera termica. De asemenea, condensul este favorizat de plasarea necorespunzatoare a radiatoarelor sau montarea incorecta a ferestrei in jumatatea exterioara a peretelui. Factorii care favorizeaza condensul si depind de fiecare dintre noi sunt: acvariile, plante numeroase in incapere situate in apropierea ferestrelor, uscarea hainelor, mai ales pe calorifer, inchiderea radiatoarelor pentru a economisi energia termica, pregatirea alimentelor in bucatarie, dusul sau baia.
 
Incaperile nearisite regulat sunt cele mai bune medii pentru formarea condensului. Perdele groase in fata ferestrelor favorizeaza si ele aparitia acestui fenomen. Ele actioneaza ca o bariera termica, impiedicand curentii de aer cald din incapere sa incalzeasca suprafata geamului, favorizand astfel aparitia condensului. De asemenea, folosirea tapetului lavabil sau a vopselelor acrilice, sunt solutii care reduc substantial permeabilitatea peretilor (anvelopantei), iar schimburile naturale spontane de aer nu se mai produc. Peretii unei incaperi sunt un factor de echilibru, absorbind, respectiv cedand umiditatea; acoperirea acestora cu suprafete nedifuzante (tapet, folie, etc.) duce la aparitia unor cresteri mari ale umiditatii. Si covoarele au acest rol, de absorbtie a umiditatii.
Un alt motiv care poate determina aparitia condensului este amplasarea necorespunzatoate a surselor de incalzire si a glafurilor - este recomandat ca sub fiecare fereastra sa se afle o sursa de incalzire astfel incat circulatia aerului pe suprafata sticlei sa se faca de jos in sus. In cazul constructiilor noi, umiditatea din peretii este cedata permanent, cantitatea de vapori din aer la cladirile recent ridicate fiind peste limitele normale, pentru o lunga perioada de timp. Este cazul peretilor recent construiti, tencuiti sau zugraviti, pana la uscarea totala a lor. Dupa zugravit sau in orice alta situatie in care umiditatea in incaperi depaseste 50-55 %. Umiditatea relativa normala a unui spatiu de locuit este de 40-50%.
 
Mai sunt si cateva detalii tehnice, care trebuie luate in calcul inca de la faza de proiect, adica inainte de cladirea locuintei. Condensul este favorizat de montarea ferestrelor in jumatatea exterioara a peretelui (zona rece) sau daca suprafetele nu sunt etansate corect pe contur. Condensarea incepe intotdeauna de la marginea geamului unde pot exista zone neetansate corespunzator. Circulatia aerului cald care ,,spala’’ geamurile poate fi impiedicata de un pervaz prea larg peste radiator ceea ce duce la aparitia condensului pe geam cu prioritate la partea de jos.
 
Speram ca v-ati facut o idee despre ce inseamna condensul, cum apare si, eventual, cum il puteti evita. Dar prezentarea de baza de astazi este doar inceputul unei serii de articole despre acest subiect. Vom analiza impreuna, pe rand, factorii care determina aparitia condensului si solutiile cu ajutorul carora se poate rezolva problema.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru alegerea si folosirea umidificatorului Sfaturi pentru alegerea si folosirea umidificatorului
De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I
Cum ne pregatim locuinta pentru umiditatea din sezonul rece Cum ne pregatim locuinta pentru umiditatea din sezonul rece
Putem scapa de igrasie si mucegai? Putem scapa de igrasie si mucegai?
Umezeala la colturi Umezeala la colturi
Cum scapi de mucegaiul de pe pereti Cum scapi de mucegaiul de pe pereti

Vezi mai multe articole