Conducte cu o viata lunga si sanatoasa

04 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand montati instalatia sanitara, trebuie sa tineti cont si de detaliile care prelungesc viata materialelor folosite. 
Daca apa este dura sau contine minerale dizolvate si particule solide in suspensie, ea trebuie tratata inainte de utilizare. Fara un tratament adecvat, la temperaturi ridicate,
sarurile din apa se vor depune, formand cruste care vor reduce dramatic performantele tevilor din sistemul de alimentare cu apa. Astfel incat, trebuie luate masuri de protectie impotriva coroziunii, pentru a preveni fenomene nedorite precum infundarea conductelor, uzura prematura a armaturilor, cresterea consumului de energie si cresterea riscului aparitiei unei avarii. Protectia termica a conductelor subterane este realizata prin montarea lor la o adancime situata sub adancimea minima de inghet. Conductele montate suprateran trebuie izolate termic. Grosimea minima a izolatiei termice a conductei depinde de mai multi factori: in cazul conductelor montate aparent: 4 mm in spatii neincalzite si 9 mm in spatiile incalzite. In cazul coloanelor si tevilor montate in canale: 4 mm daca sunt separate, 13 mm daca se afla langa conducta de apa calda.
 
Un lucru extrem de important pentru instalatiile sanitare este fixarea corecta a instalatiei interioare pe elementele de constructii: Pentru conductele din otel se recomanda folosirea de carlige si bratari. Este avantajos a utiliza carlige facute din acelasi material ca si conducta, mai ales in cazul conductelor din plastic. Conductele orizontale de diametru mare sunt sustinute de suporti tip sa asezate pe pardoseala. Conductele nu trebuie sa suporte si greutatea armaturilor din otel si a apometrelor - acestea trebuie fixate separat pe structura cladirii.
 
Conductele din plastic si cele din cupru trebuie sa aiba distanta mai mica intre doi suporti consecutivi decat conductele din otel. Traversarile elementelor de constructii (pereti, plansee) se fac prin intermediul mansoanelor. Conducta nu trebuie sa aiba contact mecanic cu mansonul, in caz contrar zgomotele si vibratiile care se propaga in lungul conductei vor fi transmise structurii cladirii. De asemenea, daca interspatiul dintre conducta si manson nu este umplut cu un material absorbant (ex. cauciuc), in urma dilatarilor si contractiilor tevii se produce un zgomot suplimentar datorita frecarii.
Fisurile in conducte apar de obicei din cauza greutatii pamantului sau a constructiei sau datorita unui impact puternic. Daca tevile sunt montate in canale iar contactul direct cu cladirea este limitat puteti evita un astfel de eveniment. Nerespectarea distantei intre suporti poate duce la deformarea conductelor, iar montarea tevilor prea aproape de o sursa de caldura sau lipsa izolarii termice va duce la dilatarea sau contractarea acestora.
 
Daca doriti sa va protejati instalatia montata este bine sa tineti cont de cateva lucruri care trebuie verificate periodic. In primul rand, pastrati un plan al instalatiei la loc sigur. Un exemplar protejat ar fi bine sa existe langa apometru. Langa ramificatii este bine sa existe tabele / schite de orientare. Periodic verificati apometrul pentru a descoperi eventuale fluctuatii bruste ale consumului de apa. Verificati de asemenea si “neinchiderea debitului” pe apometre cel putin o data pe luna. Stabiliti o frecventa de verificare de catre instalator a functionarii tuturor armaturilor si fitingurilor in functie de calitate apei si a materialului conductelor. Asigurati-va de buna functionare a tuturor fitingurilor de 3 ori pe an. Robinetii trebuie invartiti/folositi cel putin o data la 3 luni, pentru a evita depunerea crustelor pe suprafata lor. Inspectati filtrele de cel putin 2 ori pe an si ori de cate ori alimentarea cu apa este intrerupta. Dupa perioade indelungate in care instalatia nu a fost folosita, acesta trebuie bine spalata in interior cu cantitati suficiente de apa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii
Ghid de Identificare și Reparare a Țevii Sparte în Perete Ghid de Identificare și Reparare a Țevii Sparte în Perete
Dus ca un rasfat! Dus ca un rasfat!
Instalatii sanitare Instalatii sanitare
Wilo lansează modulul Isar-BOOST5, soluția eficientă și modernă pentru presiunea optimă a apei Wilo lansează modulul Isar-BOOST5, soluția eficientă și modernă pentru presiunea optimă a apei
Importanța utilizării unor pompe apă murdară care să fie profesionale Importanța utilizării unor pompe apă murdară care să fie profesionale

Vezi mai multe articole