Conductoarele si dimmerele - necunoscutele din casa dumneavoastra

30 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Conductoarele si dimmerele (variatoare de tensiune). Tabloul electric. Prizele.

Saptamana trecuta va promiteam o trecere in revista a componentelor unui sistem de iluminat. V-am vorbit atunci despre prima componenta: tabloul electric. Saptamana aceasta vom vorbi despre cicuite si aparataje. O instalatie electrica, avand ca punct de plecare tabloul de repartitie, este compusa din diverse circuite prin care curentul ajunge la prize, aprindere, montaj in du-te-vino, teleruptor (trecand mai intai prin cutii de conexiune - doze).
 
Fiecare circuit cuprinde un numar limitat de puncte de utilizare: iluminat si prize – cate 8 aparate (un corp de iluminat cu mai multe surse este considerat unic consumator, iar o priza dubla, de asemenea).
 
Un circuit obisnuit – monofazic – este format dintr-un conductor de faza, unul de nul si unul de impamantare. Conductoarele transporta energia. Ele sunt fire (formate din conductor de cupru si un izolator din plastic – flexibile sau rigide) si cabluri (“impletituri” de 2 pana la 5 fire, protejate intr-una sau mai multe teci).
Sectiunea conductoarelor folosite la instalatie este dependenta de intensitatea curentului
necesara relizarii puterii consumatorului. Astfel, pentru iluminat (8 locuri de aparat pe circuit) - 1,5 mm2; pentru prize (8 locuri de aparat/circuit) - 2,5 mm2; masina de spalat (1 aparat/circuit) - 2,5 mm2; boiler (1 aparat/circuit) - 2,5 la 4 mm2; incalzire (5 radiatoare/circuit) - 2,5 la 6 mm2.
 
Protectia conductoarelor se face prin tuburi de tip IPEY (plastic, flexibil, ignifug, de culoare verde). Cifrele care apar pe aceste tuburi reprezinta: diametrul exterior (16, 20, 25, 32, ....60 mm), materialul (izolator, compozit, metalic), elasticitatea (rigide, elastice, flexibile), suprafata (neteda, inelata).
 
Tuburile se monteaza fie incastrat (in zidarie, sub tencuiala), fie aparent, prinse cu coliere pe perete, fie in nise sau sub muluri din lemn sau plastic. La instalatiile aflate in zone cu pericol de incendiu este recomandabil sa se foloseasca tubul metalic flexibil de tip copex.
 
Conductoarele nu trebuie sa ocupe mai mult de o treime din sectiunea interioara a protectiei.
Este bine sa se tina seama de codul culorilor atunci cand se realizeaza un circuit electric. Izolatoarele firelor au fost standardizate astfel: albastru deschis - nul; galbe-verde - impamantare; rosu, portocaliu, negru, alb etc - faza.
Prizele sunt incluse in grupul aparatajelor. Ele fac racordarea intre consumatorii casnici si circuitul electric. Prizele se poat monta incastrat, aparent sau in plinta.
 
Cele incastrate se instaleaza in doze de aparat, rotunde, de O 60 mm, fixate in perete, cu ipsos.
 
Prizele ar trebui sa fie alimentate de un circuit cu trei fire (nul, faza si impamantare) cu sectiunea de 2,5 mm2, conectate la soclul aparatului. Acesta este fabricat din ceramica sau inlocuitori sintetici de cea mai buna calitate (sticla organica).
 
Se recomanda folosirea prizelor cu contact de protectie, iar la exterior, pe cele cu grad de protectie ridicat (capac si garnitura). Pe un astfel de circuit se pot amplasa 8 aparate (prize). Dozele pentru prize nu trebuie sa fie amplasate sub inaltimea de 5 cm de la podea.
In cazul unui circuit simplu pentru iluminat, intrerupatorul se interpune in desfasurarea fazei, iar nulul (si eventual impamantarea) se duc la corp. Conductoarele au sectiunea de 1,5 mm2.
 
Pentru a actiona asupra aceleiasi surse de lumina din doua puncte diferite se foloseste intrerupatorul inversor – montaj in du-te-vino – utilizat, de obicei in  scarile de bloc.
Pentru a putea actiona asupra unor surse de lumina din mai mult de doua locuri, se poate folosi teleruptorul, instalat intr-o doza sau pe tabloul
de repartitie.
Pentru un iluminat economic se foloseste intrerupatorul temporizat care inchide circuitul pentru un timp prestabilit – de la cateva secunde la cateva minute.
 
Pentru aprinderea unui bec la lasarea intunericului sau la prezenta unei persoane, intr-o anumita zona, este necesara o celula fotoelectrica sau de un detector de prezenta cu raze infrarosii. In primul caz este necesara prezenta unui modul instalat in tablou, care va deschide sau va inchide un circuit la “comanda” celulei fotoelectrice, montata pe peretele exterior al cladirii. In cel de-al doilea caz, detectorul de prezenta, alimentat la o tensiune de 22 V, poate actiona unul sau mai multe becuri.
 
Ca si prizele, intrerupatoarele, comutatoarele, comutatoarele cap-cruce si dimmerele fac parte din familia aparatelor electrice.
Dimmerele sau variatoarele de tensiune sunt dispozitive care permit reglarea fluxului luminos al lampilor. Pe langa crearea unei ambiante intime, utilizarea dimmerelor prezinta cateva avantaje: prelungeste durata de functionare a surselor de lumina, asigura functionarea numita “soft start” in care amorsarea lampii se realizeaza in mod progresiv - ceea ce duce la sporirea fiabilitatii surselor – si, nu mai putin demn de remarcat, reduce consumul de energie.
 
Saptaman viitoare o sa continuam serialul nostru despre sistemul de iluminat cu cateva sfaturi cu privire la modul in care trebuie alese si plasate lampile de iluminat si nu numai.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Becuri de tip LED: Osram, Toshiba sau Samsung? Becuri de tip LED: Osram, Toshiba sau Samsung?
Secretele montarii spoturilor de lumina Secretele montarii spoturilor de lumina
Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure
Test becuri LED - Ieftin vs Scump Test becuri LED - Ieftin vs Scump
Faza si nulul Faza si nulul
Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel

Vezi mai multe articole