Elcen, aflat in parohia MEF, cere majorarea tarifului la caldura
Conflict pe gigacaloria Capitalei
Elcen Bucuresti, producatorul de caldura al Bucurestiului, companie aflata in subordinea Ministerului Economei si Finantelor condus de Varujan Vosganian, avertizeaza ca la iarna nu va mai avea bani pentru a cumpara combustibil daca primaria lui Sorin Oprescu nu va aproba cresterea tarifului energiei termice cu 25%. In prezent, Elcen este nevoit sa vanda energia produsa cu 248 lei pe gigacalorie catre Radet, valoare considerata de oficialii companiei mult prea mica. Acestia sustin ca daca pana la toamna tariful nu va creste societatea va inregistra la finele anului pierderi de o jumatate de miliard de lei, ceea ce se traduce in mod concret in caldura mai putina pentru populatie.
Proaspatul edil al Capitalei a refuzat sa dea curs solicitarii Elecen, dar si a Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care a propus o majorare cu 12% a tarifului gigacaloriei, pentru ca asteapta rezultatele auditului pe care o companie ce va fi selectata de Guvern il va face la furnizorii de energie termica. Retinerea lui Oprescu este justificata de faptul ca primaria plateste in proportie de 70% subventia anuala de peste 230 milioane de euro pentru caldura furnizata populatiei. Aceasta suma rezulta din diferenta dintre pretul gigacaloriei de la Elecen, de 248 de lei, si cel facturat de catre Radet populatiei, de 119 lei, in conditiile unei productii anuale de 6,6 milioane de gigacalorii.
Facturi mici si facturi mari
Daca auditul va demonstra ca solicitarile Elcen au fundament economic, Oprescu va fi nevoit fie sa aloce mai multi bani din bugetul primariei pentru subventii, situatie care nu va afecta in mod direct buzunarele bucurestenilor racordati la sistemul public de incalzire, fie sa paseze o mare responsabilitate in curtea distribuitorului Radet, efectul imediat fiind cresterea pretului de facturare la populatie. Acum, bucurestenii platesc una dintre cele mai scazute facturi la caldura din tara, de 119 lei pe gigacalorie. Doar locuitorii din Valea Jiului, cei din Cernavoda, Deva, Ploiesti, Oradea si alte cateva orase mai mici platesc intre 100 si 110 lei pe gigacalorie. La polul opus se situeaza localitatile Odorheiu Secuiesc, Zalau, Caracal, Botosani, Buzau, Vaslui, Giurgiu, Pitesti, cu facturi cuprinse intre 170 si 240 de lei pe gigacalorie.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.