Confort termic fara lemne sau gaze?

05 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimele saptamani am inceput sa va vorbim despre centralele termice, un subiect care, in pragul toamnei, este intotdeauna de interes. V-am sfatuit deja cum sa montati o centrala termica si care sunt lucrurile de care tebuie sa tineti cont atunci cand va pregatiti sa faceti o astfel de investitie. Centrala termica care functioneaza pe baza de combustibil solid a fost prima pe care v-am prezentat-o, pentru ca de acest tip de sistem se pot folosi aproape toti romanii. Este adevarat ca centralele termice pe gaz sunt cele mai cautate in orasele mari, dar sa nu uitam de locuintele care nu sunt conectate la retele care furnizeaza acest tip de combustibil.
 
Centralele termice pe gaz sunt usor de exploatat si ofera o gama foarte variata de puteri. Pentru cei care locuiesc la bloc, in apartamente cu suprafete ceva mai mari, de mimin doua camere, centrala termica de acest tip reprezinta o investitie care va duce in mod cert la scaderea cheltuielilor de intretinere, combustibilul avand un pret accesibil. In cativa ani banii cheltuiti pentru achizitionarea si instalarea acestui sistem termic vor fi recuperati cu siguranta, factura, in functie de consum, putand sa fie chiar de 5 ori mai mica decat cea a vecinilor racordati la sistemul central de incalzire. Solutiile tehnice sunt multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler.
 
Dar, dupa cum spuneam si mai sus, nu oricine are acces la combustibil gazos. Astfel incat cei care totusi doresc sa aiba propria sursa de apa calda si caldura pot apela la centralele termice pe baza de curent electric. Sunt ceva mai costisitoare in exploatare decat centralele termice bazate pe combustibil solid sau gaz si destul de dificil de instalat daca nu au fost prevazute in proiectul initial al locuintei. In acest caz, montarea acestui tip de centrala termica necesita in primul rand refacerea bransamentului de energie electrica, lucru pentru care aveti nevoie de autorizatie de la furnizorul de energie electrica si care nu poate fi facut decat de specialisti. Un alt dezavantaj al centralei termice pe curent electric este gama de puteri redusa. Se pot obtine puteri mai mari prin montarea in cascada a mai multor centrale termice, insa puterea electrica instalata trebuie sa fie asigurata.
 
Totusi, aceasta centrala termica are si un mare avantaj: usurinta in exploatare. Odata instalata o astfel de centrala termica, utilizatorul nu trebuie dacat sa apese un buton si sa monitorizeze (din timp in timp) presiunea in instalatia de incalzire. Nu sunt necesare operatiuni complexe sau prea tehnice. In plus, investitia initiala nu este foarte mare, si nici nu necesita operatiuni de intretinere de-a lungul timpului. Si sa nu uitam ca scapati si de grija reziduurilor, care, cel putin in cazul centralelor termice pe combustibil solid, pot da destulde multe batai de cap.
 
Se preteaza si pentru case de vacanta (unde nu este nevoie de incalzire decat in perioadele in care se locuieste, ex: sfarsit de saptamana), cladiri industriale, hale sau birouri. Costurile de exploatare la centralele termice electrice pot fi reduse prin montarea contoarelor cu tarifare diferentiata.
 
Unul dintre cele mai noi tipuri de centrale termice, dar care poate fi folosit doar complementar cu alte surse de incalzire, este centrala care foloseste energia solara. Aceasta centrala termica se preteaza mai ales la locuintele individuale. Cu un astfel de sistem se poate acoperi 60% din necesarul de energie termica pentru prepararea apei calde menajere.
 
Punctul forte al acestui gen de “combustibil” este aspectul ecologic. In comparatie cu un cazan modern de incalzire pe gaz, doar 4 mp de colectoare solare diminueaza cantitatea annuala de bioxid de carbon emanata in atmosfera cu pana la o tona. Sistemul de panouri solare cu circulatie naturala este usor de montat si nu va pune problema amplasarii unui boiler in casa, boilerul fiind situat deasupra panourilor solare. Acestea se pot monta pe acoperis, terasa sau in fata casei.
 
Pentru a alege centrala termica cea mai potrivita nevoilor trebuie sa luati in calcul si alte moduri de clasificari, nu doar in functie de combustibilul folosit. Despre tipurile de tiraje intalnite la centralele termice vom vorbi insa saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta
Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii
Cum să plătești cât mai puțin pentru încălzire în această iarnă? Cum să plătești cât mai puțin pentru încălzire în această iarnă?
“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?” “Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”
Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari
Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei

Vezi mai multe articole