Confort termic in casa dumneavoastra

26 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Trecerea brusca de la o vara caniculara la o toamna surprinzator de friguroasa si ploioasa i-a determinat pe romani sa-si indrepte atentia catre montarea unei centrale termice proprii. Chiar daca pe multi pretul ii sperie, totusi o astfel de investitie se justifica, pentru ca aceasta utilitate va poate ajuta sa creati in interiorul casei exact climatul pe care vi-l doriti. In plus, nu mai aveti batai de cap legate de lipsa apei calde. Nu in ultimul rand, veti plati exact cat consumati pentru ca se elimina costul pierderilor din retea.

Majoritatea centralelor termice aflate in magazinele de profil sunt fabricate pe baza tehnologiilor de ultima ora si au eficienta termica mare, care ajunge pana la  90 - 109 %. Acestea functioneaza chiar la presiuni scazute ale gazului natural si au emisii reduse de noxe. Toate sunt complet automatizate (termostat camera, regulator cu senzor exterior) si ofera siguranta in exploatare si functionare.

 
Nu va faceti griji nici in ceea ce priveste aspectul lor. Ele nu vor strica designul casei dumneavoastra. Sunt compacte si pot fi montate in diverse locuri: bucatarii, vestibul, bai, debarale, pivnite, etc. conform normelor in vigoare, in care sunt impuse anumite spatii din casa in care sunt permise sistemele termice. Nici celelalte accesorii ale sistemului nu va vor da batai de cap: varianta cu tiraj fortat funtioneaza cu accesorii minime - tubulatura dubla pentru admisie aer proaspat / evacuare gaze arse.
 
Alegerea celei mai potrivite centrale termice pentru casa dumneavoastra nu este totusi o operatiune foarte simpla. Unele dintre cele mai importante criterii in procesul cumpararii a unei centrale termice sunt: randamentul, consumul de combustibil, sistemul de informare si diagnoza – cu sau fara afisaj digital, confortul de apa calda menajera (debit de apa calda menajera, temperatura constanta a apei calde menajere), modalitatea de instalare si utilizare, dimensiuni, design, siguranta in exploatare prin diverse functii (protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, lipsa de combustibil, antiblocare pompa de circulatie, protectie electrica), service garantie si post garantie, automatizarea, pret.
Randamentul si eficienta incalzirii depind de centrala termica folosita, cat si de proiectarea corecta, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de randamentul elementelor componente. Diferenta intre centrale nu este data de puterea termica (este aceeasi la orice tip de centrala), ci de randament. Pot fi centrale cu un randament de pina la 98 la suta si altele cu un randament de numai 93 la suta.
 
In primul rind, conteaza dimensiunea locuintei unde va fi montata centrala. Pentru un apartament clasic, de pana la 4 camere, este suficienta o centrala de 24 de kilowati. In cazul caselor sau chiar a vilelor este indicata o centrala de 50 de kilowati. Centralele termice murale de 24 kw, 28 kw sau 31 kw sunt dimensionate sa asigure incalzirea unor suprafete de 200-290 m² ( cu o inaltime medie a locuintei de 2,4 m). Un apartament de 4 camere are, de obicei, o suprafata desfasurata intre 100 si 130 m². O parte din puterea centralei e utilizata la producerea apei calde menajere. In functie de numarul de persoane si de regimul lor de viata, devine necesara asigurarea unui debit minim de 11 l/min ( un robinet de 3 l/min si un dus de 8 l/min). O centrala de 31 kw poate sa deserveasca concomitent, fara probleme, 3 consumatori mari de apa calda menajera unde pot aparea solicitari simultane de apa calda atat in bucatarie, cat si in doua bai, motiv pentru care aceste centrale sunt recomandate apartamentelor sau vilelor mari, in care locuiesc 4-5 persoane.
 
Un alt detaliu de care trebuie sa tineti cont este camera in care doriti sa montati centrala. In functie de locul din casa pe care l-ati ales specialistii recomanda anumite centrale, cu tiraje diferite. Dar la acest subiect vom reveni in articolele viitoare.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?” “Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”
Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza
Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Nu esti sigur ce semineu sa alegi? Specialistii recomanda Hoxter! Nu esti sigur ce semineu sa alegi? Specialistii recomanda Hoxter!
Probleme cu centrala termica? Un forumist a rezolvat situatia eficient Probleme cu centrala termica? Un forumist a rezolvat situatia eficient
Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum? Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum?

Vezi mai multe articole