on

Constructia piscinei: cum alegi varianta care se potriveste cel mai bine curtii tale

29 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca iti doresti o piscina in propria curte, probabil ca deja iti pui problema tipului si formei acesteia. De aceea, in acest articol ne-am propus sa iti prezentam variantele disponibile pe piata, precum si modul in care poate fi instalata o piscina in gradina.

Oferta de piscine de pe piata romaneasca a crescut foarte mult in ultimii ani, iar in prezent, solutiile disponibile sunt variate si numeroase. Chiar si asa, luarea unei decizii in ceea ce priveste alegerea uneia este in continuare dificila pentru cei mai multi dintre doritori. Din fericire, alegerea unei piscine nu este o activitate care trebuie privita ca o corvoada, ci mai degraba un prilej ideal de imbinare a utilului cu placutul. Asadar, sa trecem la treaba!

Piscinele pneumatice sunt foarte bine cunoscute. Acestea pot fi umplute cu aer foarte rapid, necesita putin spatiu (in functie de dimensiuni), iar la nevoie pot fi dezumflate in cateva minute. In plus, pot fi oricand mutate in alt loc. Totusi, aceasta varianta este agreata doar de catre cei mici, pentru balaceala. Daca ai, insa, in vedere o solutie pentru termen mai lung, atunci ar trebui sa iei in calcul variante mai durabile, executate de specialisti in domeniu.

Ce alte posibilitati mai exista? In principiu, piscinele se diferentiaza in functie de modul de executie: prefabricate sau montate la fata locului. In vreme ce acestea din urma sunt compuse din elemente care se asambleaza facil pe amplasamentul stabilit, cele prefabricate trebuie introduse intr-o cavitate excavata in teren, cu ajutorul unei macarale, deoarece este vorba despre bazine realizate integral in fabrica.

De regula, sunt executate din poliester (materiale sintetice intarite cu fibre de sticla), PVC dur, polipropilena sau materiale compozite (ca de exemplu combinatia de lemn cu mase plastice) si se amplaseaza sub nivelul solului. Adesea, la aceste modele sunt deja inglobate in corpul bazinului atat scara, cat si skimmerul. Transportul lor este realizat cu ajutorul unui camion, iar macaraua inlesneste instalarea, chiar si in locuri greu accesibile.
De asemenea, pot fi livrate si piscine din otel superior (dar numai cele cu dimensiuni mai mici, deoarece modelele mai mari urmeaza sa fie asamblate la fata locului). Modelele din otel superior prezinta o durabilitate crescuta in timp si pot fi intretinute usor. In plus, este de la sine inteles ca stralucirea lor metalica va conferi o nota speciala ambientului.

O alta varianta este reprezentata de asa-numitele piscine cu folie. In cazul lor, structura bazinului din beton este contruita la fata locului, cu cofraje obisnuite sau din polistiren, in timp ce finisarea de pe interior este realizata cu o folie speciala (de obicei, de culoare albastra).

Piscinele prefabricate sau mobile sunt disponibile in numeroase forme, cele mai frecvente fiind cele rotunde, ovale, octogonale sau dreptunghiulare. Totusi, in anumite situatii, producatorii pot pune la dispozitia clientilor si variante in forme ceva mai neconventionale, cel mai adesea din otel superior, material care permite realizarea unor modele spectaculoase.

Bazinele moderne pot fi incadrate armonios in peisagistica gradinii. Cele asezate direct pe sol sunt cele mai usor si rapid de montat. Scarile si treptele acestora servesc drept acces in apa si prezinta si avantajul deloc de neglijat de a putea fi blocate sau controlate cu usurinta, pentru a nu fi la indemana copiilor cu varste sub 6 ani.

Desigur, piscina poate fi si montata partial sub nivelul solului, fapt de natura sa faciliteze accesul. Insa, indiferent daca este asezata direct pe sol sau semi-ingropata, cei aflati in apa vor avea intotdeauna sentimentul ca plutesc peste peisajul din jur. Una dintre solutiile de incadrare in mod natural a bazinului suprateran in mediul ambiant consta in taluzarea lui ulterioara cu pamant si plante sau pietre, pentru a crea un aranjament peisagistic remarcabil.

Piscinele amplasate complet sub nivelul solului ofera senzatia ca sunt una cu terasa sau vegetatia din jur. Acestea pot fi integrate in orice tip de amenajare si sunt usor accesibile. Marginea bazinului poate fi suprainaltata pentru a obtine un nivel mai ridicat al apei, modificare care permite si sederea in imediata apropiere a acesteia.

Terenul inclinat nu reprezinta un motiv suficient pentru a renunta la ideea de a avea propria piscina. Pentru aceste cazuri exista solutii aplicabile chiar si la pante mari, fara riscuri. Piscina va fi semi-integrata in versantul respectiv, iar parte dinspre vale va ramane libera.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Mihai

11 iunie, 10:55

buna ziua,
se pot acoperi peretii unui bazin de dimensiuni mari cu fibra de sticla?
multumesc

Alte articole

Piscine din panouri de tabla galvanizata Piscine din panouri de tabla galvanizata
Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a] Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a]
Pregatiri pentru vara – Constructia si intretinerea unei piscine (I) Pregatiri pentru vara – Constructia si intretinerea unei piscine (I)
Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a
Piscina din curte: sfaturi si ponturi Piscina din curte: sfaturi si ponturi
Ce substante sa folosesti pentru intretinerea piscinei Ce substante sa folosesti pentru intretinerea piscinei

Vezi mai multe articole