on

Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare

19 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este extraordinar sa ai o casa cu mansarda si sa te bucuri de mai mult spatiu de locuit, in care sa te simti confortabil atat vara, cat si iarna. Doar o buna izolatie termica poate face din mansarda locul preferat in care sa iti petreci timpul, indiferent de anotimp. Termoizolarea acoperisurilor mansardate (poduri calde) cere o rezistenta termica sporita pentru a compensa relativa lipsa de inertie termica si insorirea puternica din timpul verii.

Specialistul MC iti prezinta o modalitate de fono/termoizolare a spatiului locuibil de sub invelitoare si compartimentarea cu pereti din gipscarton a spatiului. Avand la baza o situatie concreta, prezentata in imaginea de mai jos procedam la executarea primei etape din seria de lucrari necesare:

I. Etapa de termoizolare intre capriori:

Procedeul descris in continuare se aplica doar in cazul in care peste astereala avem urmatoarele:

- Folie anticondens;

- Rigle din lemn de minim 5/5 cm montate perpendicular pe directia coamei;

- Sipci din lemn de 3/5 cm, asezate paralel cu directia coamei, pentru montarea invelitoarei;

- Invelitoare.

Grosimea primului strat fono/termoizolant trebuie sa fie de minim 15 cm. Daca capriorii nu au inaltimea necesara acestia se vor dubla prin montarea unor rigle din lemn la partea inferioara. Fixarea vatei minerale se poate face cu o retea din sarma zincata de 1 mm asezata in zig-zag.

II. Etapa de montare a scheletului metalic pentru tavan:

- Paralel cu partea inferioara a carpriorului trasam o linie de cota la o distanta de 5 cm, dupa care montam profilul perimetral UD30. Inainte de fixare, pe partea profilului care o sa intre in contact cu zidaria, se monteaza o banda de etansare. Daca banda de etansare are doua fete autoadezive asezarea profilului peste linia de cota este mai facila. Fixarea profilului se poate face cu autoforante, autofiletante si dibluri, cuie diblu prin batere etc.

- La o distanta de circa 5 cm - masurata fata de zidaria pe care se aseaza cosoroaba - montam primul profil CD60.

- Fixarea profilelor de capriori se face cu bride de reglare.

- Trasam o distanta interax de cel mult 500 mm. Distanta este variabila in functie de tipul placilor de gipscarton si orientarea acestora fata de profilele metalice CD60. De exemplu, daca se monteaza placi de gipscarton de 120/260 asezate perpendicular pe directia profilelor distanta interax dintre profile o sa fie de 433 mm deoarece 6x433=~2600 mm.

III. Etapa de montare a scheletului metalic pentru pereti:

- La o distanta de 5 cm fata de zidarie se traseaza linii de cota dupa care se monteaza profile UW50 respectand indicatiile date in cazul profilului perimetral UD30.

- Profilul UW50 care vine perpendicular pe profilele CD60 se fixeaza direct de acestea cu suruburi autofiletante. Profilele verticale tip CW50 se monteaza la o distanta interax de cel mult 400 mm pentru cazul in care placile de gipscarton o sa se finiseze cu placi ceramice si de 600 mm in pentru placi de gipscarton finisate cu vopsea lavabila.

IV. Etapa de montare a scheletului metalic pentru pereti de compartimentare:

- Dupa ce stabilim dimensiunile incaperilor, pe liniile de delimitare, montam profile UW100 tinand cont de indicatiile date in cazul profilului perimetral UD30.
- La imbinarea dintre peretele de compartimentare si perete, pe ambele laterale ale profilului de compartimentare UW100, la o distanta de circa 10-15 mm fata de latura profilului, montam cate un profil vertical CW50 (vezi detaliu incercuit in schita).

- In partea superioara profilul UW50 se poate fixa de cosoroaba modificand o brida ca in figura:

Citeste continuarea pe forumul Misiunea Casa – click aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual
Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX
5 modele de mansarda cu spatiul utilizat la maximum 5 modele de mansarda cu spatiul utilizat la maximum
Vreau sa transform podul in mansarda. Se poate? Vreau sa transform podul in mansarda. Se poate?
Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite
5 lucruri specifice muncii la birou cărora nu le vom duce dorul 5 lucruri specifice muncii la birou cărora nu le vom duce dorul

Vezi mai multe articole