on

Constructii eficiente energetic izolate cu spuma poliuretanica

29 mai, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca scumpirile materiilor energetice au cunoscut in ultima perioada o plafonare sau chiar o scadere semnificafiva, tendintele de evolutie pe termen mediu si lung sunt incerte. Nu exista nicio asteptare legata de scaderea costurilor pentru asigurarea nevoilor de energie in domeniul locativ sau al constructiilor in general. Din aceasta cauza dar si din considerente de atingere a unui confort superior in interiorul locuintelor, este necesara identificarea celor mai bune solutii de reducere a consumului energetic, indiferent de natura acestuia.

Fiind o tendinta generala, a fost normal sa apara noi standarde care sa confere cladirilor imbunatatiri inca din faza de proiectare, astazi orice locuinta/cladire trebuie sa se incadreze in noul standard nZEB, adica o cladire cu consum de energie aproape zero sau altfel spus, cladire cu performante energetice foarte ridicate.

Se pune intrebarea cum obtinem aceste performante?

Prima directie pe care o avem in vedere cand discutam de cladiri cu consum redus de energie este proiectarea si executia acestora astfel incat sa obtinem o eficienta energetica ridicata. A doua directie dar nu este neaparat obligatorie, este adaugarea unor solutii de asigurare a unei parti din consumul energetic al cladirii cu ajutorul surselor de energie regenerabile, produse local.

Cu alte cuvinte, prin proiectarea si alegerea solutiilor tehnice de construire se urmareste diminuarea necesarului de energie fara a afecta in vreun fel confortul interior, dimpotriva acesta trebuie sa creasca, iar prin solutiile de exploatare a surselor de energie regenerabila se va diminua intr-o pondere cat mai mare utilizarea energiilor conventionale, poluante, cu amprenta mai mare de carbon.

Prin urmare, efectele standardului nZEB  se vor resimti pe termen scurt, mediu si lung, beneficiarii acestor cladiri resimt imediat reducerea costurilor de intretinere. In anumite conditii pot exista facturi cu „minus”, adica pot primi contravaloare energiei exportate de la furnizorii de energie electrica in cazul in care devin prosumatori.

Revenind la subiectul care ne intereseaza, primul aspect – eficienta energetica, aceasta poate fi atinsa numai cu o proiectare detaliata realizata in mod distinct si tratand cu cea mai mare seriozitate aspectele de proiectare si executie. De la bun inceput va spunem ca de aceasta data, obtinerea unei case la standard nZEB nu este doar un act formal legat de o hartie ci trebuie sa se materializez in fiecare punct al constructiei, altfel avem doar o hartie fara valoare, o aceeasi vesnica locuinta cu pierderi energetice, consumuri ridicate, probleme cu condesul si mucegaiul, vara cad si iarna frig.

Printre multele aspecte ce concura la obtinerea unei case eficient energetica, izolarea termica are o pondere mai mult decat semnificativa. Aceasta se adauga la toate celelalte elemente ce tin de amplasarea constructiei in teren, tipul de structura si zidaria cladirii, orientarea, marimea si calitatea ferestrelor, tehnicile de umbrire exterioara utilizate etc.

Izolarea termica este una din lucrarile obligatorii si acestea se pot realiza cu o multitudine de materiale si neaparat cu solutii adaptate specificului fiecarei suprafete, de la cele exterioare pana la izolarea subsolurilor, podurilor si acoperisurilor sau izolarea spatiilor interioare. Avem diverse materiale, fiecare cu caracteristicile, avantajele si dezavantajele lor si evident cu o anumita valoare specifica a conductivitatii termice. Aceasta conductivitate termica este cel mai important parametru, definitoriu pentru obtinerea efectului dorit de izolatia termica dar nu singurul. Putem adauga alte parametri cum ar fi rezistenta la compresiune, rezistenta la actiunea apei sau vaporilor, rezistenta la foc etc. Din aceste cauze, spunem ca proiectarea si realizarea izolatiilor termice nu este intotdeauna usor de facut sau nu exista o reteta standard, universal aplicabila. Dimensionarea izolatiei termice trebuie facuta in mod distinct, aplicat si utilizand cele mai bune materiale. Asa cum vom vedea astazi, spuma poliuteranica este unul din materialele de top din domeniul izolatiilor termice.

Exista doua sortimente de spuma poliuretanica, cu celula inchisa si cu celula deschisa, ambele sortimente sunt optiuni extrem de bune pentru realizarea izolatiilor termice la interiorul si exteriorul cladirilor. Prin utilizarea spumei poliuretanice vom reusi sa izolam perfect si sa eliminam riscul de aparitie a condensului pe surpafetele respective. Odata ce am ales corect materialul de izolare, spuma poliuretanica, urmeaza alegerea grosimi/grosimilor utilizate pe fiecare tip de suprafata, aceastea trebuie sa fie atent calculate si mai ales respectate la punerea in opera. Grosimea stratului de izolatie aplicat va influenta direct proportional reducerea transferului termic si evident pastrarea unei temperaturi interioare potrivite.

 

 

Revenind la standardul nZEB, aceasta caracteristica privind pastrarea temperaturii interioare este deosebit de importanta pentru ca principiul standardului este de a obtine locuinte cu consumuri cat mai reduse de energie. O izolatie realizata utilizand spuma poliuretanica are o eficienta mult mai buna decat sistemele traditionale cu polistiren sau vata minerala, fara sa gresim putem afirma ca putem obtine o eficienta cu cel putin 50% mai buna iar aceasta inseamna ca alegerea spumei poliuretanice ne ajuta cel mai mult sa ajungem la cerintele standardui nZEB.

 

 

Nu dorim sa se inteleaga gresit, cladirile cu consum redus nu inseamna ca renuntam la sistemele interioare de instalatii pentru incalzire pentru a reduce consumul ci sa realizam masuri de izolare termica cu materiale superioare si eficientizare energetica pe toate liniile.

Pe toate liniile inseamna si propunerile Comisiei Europeane, dintre care amintim:

• folosirea unor sisteme de iluminat pe baza de tehnologii innovative - tehnologia LED, care sa reduca consumurile de electricitate.

• folosirea sistemelor de energie regenerabila (in principal a panourilor fotovoltaice).

• reducerea consumurilor inutile și monitorizarea acestora, eficientizarea consumurilor.

• izolarea locuințelor cu materiale inteligente si sigure (spuma poliuretanica, vata minerala etc.) si incadrarea lor in clase de eficienta energetica, pentru a avea o evidenta a imobilelor care au nevoie de implementarea solutiilor de eficientizare energetica.

• Implementarea unor soluții cu costuri de exploatare mici, la nivel de incalzire (cum ar fi sistemele de incalzire in pardoseala, pompele de caldura etc.).

Practica specialistilor de la ISOTERM ne-a demonstrat ca izolatiile din spuma poliuretanica au un efect maxim asupra sistemelor de incalzire sau climatizare prin reducerea necesarului de energie, iar in unele situatii constatam ca o simpla anvelopare a unei locuinte conduce la cresterea cu cel putin 2-3 grade a temperaturii interioare. Spuma poliuretanică poate izola orice tip de element constructiv, de la plansee la pereti si ziduri, dar si acoperisuri, mansarde, poduri locuite si nelocuite.

Discutam anterior despre grosimea izolatiei, aceasta se alege in functie de calitatile fiecarui material in parte si necesarul cladirii. Un material cu un coeficient de conductivitate mic, asa cum este spuma poliuretanica, va avea nevoie de o grosime mai mica pentru a obtine aceeasi rezistenta termica si implicit sa respecte standardul de casa nZEB. In functie de acest coeficient de conductivitate si grosimea materialului putem obtine rezistenta termica(R) sau coeficientul de transfer termic (U).

 

 

De-a lungul timpului s-a discutat foarte mult despre spuma poliuretanica, atat individual, cat si la nivel comparativ cu celelalte materiale de constructii.

Au existat destule mituri legate de proprietatile mult mai bune decat alte altor materiale, de toxicitatea materialului, iar pana la urma niciunul dintre acestea nu s-a adeverit. Beneficiari care au optat pentru izolarea cu spuma poliuretanica s-au convins de capacitatea extraordinara a materialului de a izola si de efectele pe care acest produs le are in timp asupra cladirilor.

O casa eficienta energetic trebuie sa fie izolata in totalitate, fara sa existe puncte slabe sau zone deficitare, chiar si punctuale. Nu poti obtine acest lucru cu materiale traditionale sau daca il obtinem vom face compromisuri la nivelul structurilor ce pot capata forme ciudate si necesita spatii suplimentare sau materiale aditionale. Discutand in termeni de eficienta energetica, prin aceste puncte deficitare, brese, au loc pierderi de caldura prin care poate incepe degradarea structurii.

Spuma poliuretanica este cea mai eficienta in aceste cazuri pentru ca datorita modului de aplicare – prin pulverizare si avand o consistenta lichid-vascoasă, ea poate fi aplicata astfel incat sa umple orice orificiu si zonele dificile din punct de vedere al accesului. In plus, datorita procesului de expandare a volumului, toate aceste orificii si goluri vor fi acoperite foarte bine. Nu este niciun dubiu ca folosirea spumei poliuretanice duce la o crestere a eficientei energetice.

 

Este important ca o cladire sa nu aiba o greutate foarte mare, pentru ca aceasta se rasfrange la nivelul terenului de fundare. Izolarea pe baza de spuma poliuretanica cu celula deschisa la nivelul planseelor, placilor sau peretilor, sau chiar izolarea cu spuma poliuretanica cu celula inchisa nu ingreuneaza semnificativ o constructie, tocmai pentru ca are o structura aerata.

Similar polistirenului, care are un conținut foarte mare de aer in structuri, spuma poliuretanica izoleaza foarte bine orice suprafata, oferind o densitate mare a materialului izolator care protejeaza elementele constructive, fara a le ingreuna.

In același timp, spuma poliuretanica cu celula inchisa rigidizeaza elementele, oferindu-le un plus de rezistenta.

Ce zone putem izola cu spuma poliuretanica?

Suprafetele prin care au loc transferuri de mase de aer se numesc punti termice. Acestea pot fi identificate destul de ușor, sunt reprezentate de exemplu de golurie pentru usi si ferestre, dar cel mai bine se pot identifica cu ajutorul unor metode moderne, cu ajutorul termografiei in infrarosu.

Astfel, vei vedea că puntile termice sunt intalnite in urmatoarele situatii:

• la nivelul acoperisului, la nivel de invelitoare si astereala;

• la nivelul planșeului peste ultimul etaj si la nivelul planseelor intermediare;

• la nivelul placii peste subsol sau demisol;

• la nivelul peretilor, la jonctiunea acestora, mai ales la construcții din elemente prefabricate din beton, care sunt monolitizate partial, in santier

• la nivelul instalatiilor, la goluri speciale pentru treceri de cabluri sau țevi

• la nivelul suprafetelor vitrate, la imbinarea zonelor de tamplarie cu elementele de beton sau zidarie.

O cladire poate fi izolata cu spuma poliuretanica indiferent de tipul materialelor folosite pentru realizarea sa. Prin aplicarea spumei poliuretanice se obtin suprafete perfect protejate, iar faptul ca timpul necesar pentru aplicare si uscare este redus la nivel de cateva ore sau zile este un avantaj major pe care il ofera spuma poliuretanica.

Va recomandam cateva tipuri de izolatii standard pentru izolarea casei cu spuma poliuretanica:

1. Acoperisul casei

• Valoare U de referinta: U<0.11 W/mK

• Tipul de spuma si grosime necesare: Spuma cu celula deschisa la 30cm sau celula inchisa la 15cm

• Costuri: intre 19-38EUR/mp plus TVA.

2. Peretii casei

• Valoare U de referinta: U<0.13 W/mK

• Tipul de spuma si grosime necesare: Spuma cu celula deschisa la 20cm sau celula inchisa la 10cm (luand in calcul si zidaria)

• Costuri: intre 15-28EUR/mp plus TVA.

3. Planseu final

• Valoare U de referinta: U<0.15 W/mK

• Tipul de spuma si grosime necesare: Spuma cu celula deschisa la 20cm sau celula inchisa la 10cm

• Costuri: intre 15-28EUR/mp plus TVA.

 

Casele nZEB sunt în mod cert tendinta viitorului, cu siguranta standardele se vor ridica tot mai sus asa ca este necesar ca fiecare constructor sau beneficiar sa fie la curent cu aceste cerințe. Este important de stiut faptul ca la nivel de costuri initiale investitiile pot sa para mai mari, insa acestea se vor amortiza mai repede datorita avantajelor legate de economia de energie pe perioada de utilizare, costuri mai mici de la receptionare.

De asemenea, pentru a putea beneficia de o locuință nZEB, este foarte importanta conlucrarea la toate nivelurile dintre beneficiarului, proiectant si constructor si sa se cunoasca aceste noi reglementari. Beneficiind de un astfel de ajutor este mult mai simplu sa alegi materialele folosite pentru izolare, sistemele de iluminat, panourile solare sau sistemele de incalzire. Poti afla mai multe detalii despre realizarea caselor nZEB izolate cu spuma poliuretanica, case cu cosum redus de energie, de la specialistii ISOTERM si poti alege cele mai eficiente solutii de amenajare, care sa iti permita sa te bucuri de casa ta si de confortul sporit al acestei.

Te asteptam pe forumul nostru, Misiunea Casa, acolo unde ne poti impartasi experientele, proiectele viitoare, poti sa te informezi sau poti gasi un sfat care sa te ajute in lamurirea oricaror probleme legate de izolarea eficienta a locuintei. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot
Termoizolarea sarpantei intre capriori Termoizolarea sarpantei intre capriori
Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat
Pluta - materialul revolutionar pentru izolatii Pluta - materialul revolutionar pentru izolatii
Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii
Termoizolarea casei la exterior Termoizolarea casei la exterior

Vezi mai multe articole