Constructii la marginea lanului

Constructii la marginea lanului

03 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In zona marilor orase din Romania constructiile s-au extins atat de mult, incat terenurile intravilane libere au devenit “perle rare”. Astfel incat, multi dezvoltatori imobiliari sau constructori cumpara suprafete aflate in extravilan pe care sa le treaca ulterior in intravilan pentru a ridica pe ele locuinte.
 
Procedura este destul de simpla la prima vedere. Pentru a trece un teren in intravilan, proprietarul trebuie sa obtina mai intai cadastrul si intabularea. Dupa aceea, va face o cerere la Primarie prin care solicita trecerea respectivului teren extravilan in intravilanul localitatii. Pentru acest licru va fi nevoie de realizarea unui Plan de Urbanism Zonal ( PUZ), care va consfinti extinderea intravilanului respectivei localitati asa incat sa cuprinda si terenul. PUZ poate fi facut de proprietar cu ajutorul unui arhitect sau de catre primaria respectiva, daca aceasta dispune de fonduri si are interes in realizarea unui astfel de demers.
 
De obicei, etapa realizarii PUZ se deruleaza intr-un interval de minimum 4 luni, dar poate sa ajunga si la 12 luni. “Practica dovedeste ca pentru suprafetele mai mari de teren lucrurile se deruleaza ceva mai rapid intrucat interesele primariei sunt mai mari si intervin si interesele celorlalti proprietari de terenuri din zonele respective.” , spune avocatul Enghin Osman.
 
Scoaterea din circuitul agricol sau silvic se face doar de catre cel care va construi.
O alta varianta de trecere a unui teren extravilan in intravilan este prin intermediul elaborarii unui plan de urbanism general (PUG) de catre primaria localitatii respective, dar dezavantajul este valoarea investitiei intr-un PUG. Practic, printr-un astfel de PUG, localitatea respectiva consfinteste extinderea intravilanului sau, pentru a raspunde anumitor nevoi ale localitatii. In plus, o astfel de varianta are dezavantajul ca se realizeaza doar o data la cativa ani.
 
“In ceea ce priveste costurile pe care le implica trecerea unui teren din extravilanul localitatii in intravilanul acesteia, pot spune ca trebuie sa fiti pregatiti cu cel putin cativa euro pe metru patrat.”crede Osman. “Exista diferente de costuri intre localitati, dar si intre terenurile din cadrul aceleiasi localitati.”
 
Terenurile destinate construirii se scot din circuitul agricol, temporar sau definitiv, potrivit legii. Scoaterea temporara din circuitul agricol a terenurilor agricole se poate face pe o perioada de maximum 2 ani, cu plata unei garantii egale cu taxa pentru fondul de ameliorare a fondului funciar.
 
Legile pe baza carora se fac aceste operatiuni sunt: Legea 18/1991 (legea fondului funciar, republicata) si Legea 50.1991 (autorizarea in constructii , republicata). Conform legislatiei documentatia necesara pentru obtinerea aprobarii de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate in extravilan cuprinde:
a)      cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol;
b)      extrasul de carte funciara pentru informare si copia actului de proprietate sau a altui act de detinere valabil incheiat (de exemplu: contract de concesiune, arenda, inchiriere), insotit de acordul proprietarului;
c) documentatia cadastrala;
d) certificatul de urbanism, insotit de planul de situatie si de planul de incadrare in zona; planul de situatie va evindentia suprafata propusa pentru scoaterea din circuitul agricol;
e) documentatia pentru incadrarea terenului in clase de calitate;
f) expertiza de evaluare a terenurilor efectuata de evaluatori atestati de Ministerul
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
g) copii ale documentelor de plata a taxelor de protectie la Fondul de ameliorare a fondului funciar, virate in conturile Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara;
h) avizul de principiu favorabil al consiliului local pentru extinderea intravilanului;
i) avizul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare;
j) avizul Directiei consolidarea proprietatii, reforma structurilor de exploatare si conservarea solurilor si/sau al Directiei generale implementare politici sectoriale si de piata pentru anumite terenuri
k) memoriul tehnic al lucrarii, in care se descrie obiectivul de investitii.
 
Pe langa toate aceste acte mai sunt necesare si cele pentru obtinerea PUZ:
a) cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, din partea beneficiarului sau a proprietarului, dupa caz;
e) avizul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare care se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete.
 
Deci, pana la urma nu este chiar atat de simplu sa construiesti pe un teren pe care, pana mai ieri era cultivat porumb sau grau. Dar daca terenul este in marginea unui oras care se extinde, toata aceasta bataie de cap s-ar putea sa va aduca pana la urma destul de multi bani. 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamentele vechi mai lasa din valoare Apartamentele vechi mai lasa din valoare
Cat® S60,  primul smartphone din lume cu camera termica integrata Cat® S60, primul smartphone din lume cu camera termica integrata
Scumpirea gazelor naturale - cel mult 4% Scumpirea gazelor naturale - cel mult 4%
Primul targ Primul targ "Prima casa": 220 de contracte, 15.000 de vizitatori - 20 Iulie 2009
"Dorel" din constructii urmarit de patroni cu camere video
Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari

Vezi mai multe articole