on

Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza

03 august, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o lume aflata intr-un continuu avans tehnologic, cel putin pana la dezvoltarea constructiilor realizate cu ajutorul imprimantelor 3D, cele din zidarie vor ramane in continuare cele mai populare. Dar ce inseamna mai exact “zidarie”?

In afara de faptul ca denumeste cea mai veche metoda de constructie din lume, acest termen defineste de obicei o constructie executata din piatra, argila sau beton, materiale care sunt unite intre ele prin mortar sau sunt pur si simplu asezate unele peste altele, fara niciun liant. De asemenea, uneori, elementele sunt armate, pentru a creste rezistenta la intindere si forfecare.

In principiu, zidaria este folosita pentru ridicarea resedintelor, pentru cladirile institutionale sau pentru cele destinate reuniunilor, insa nu foarte inalte.

Desi populara, aceasta metoda prezinta si cateva dezavantaje, pe care orice constructor trebuie sa le stie inainte de a decide materialul din care va realiza cladirea.

Astfel, zidariile pot suferi deteriorari din urmatoare cauze:

1. Cauze mecanice

  • Cutremurele, tasarile inegale sau umezeala in exces
  • Calitatea slaba a executiei sau de folosirea unor materiale de calitate inferioara
  • Lucrarile efectuate de instalatori, care pot contribui si ele la deteriorarea zidariei

2. Cauze fizice si chimice

Din punct de vedere fizico-chimic zidaria poate fi deteriorata si degradata din diverse cauze, atat interne (defecte de compozitie, de coeziune cristalina), cat si externe (defecte de concepere, de executie, de utilizare, de intretinere sau de origine chimica).

Este important de retinut ca, in cazul in care pe zidarie apar depuneri si pete, acesta reprezinta un prim semn al degradarii si arata probleme in structura constructiei. Depunerile apar, in general, din cauza umiditatii, a sarurilor din sol, a poluarii si a elementelor metalice corozive.

In continuare, iata cum acesti factori pot afecta zidaria:

Umiditatea – Permite infiltrarea sarurilor solubile, a poluarii si a elementelor biologice, care penetreaza structura.

Actiunea capilara -  Favorizeaza urcarea apei din sol, adesea plina de saruri. O zidarie cu microporozitate ridicata are o presiune capilara ridicata. Acest proces atrage si riscul unei degradari rapide.

Presiunea osmotica -  Se creeaza din cauza sarurilor solubile de diverse concentratii care circula in zidarie prin actiunea capilara.

Vaporii de apa – Condensarea acestor vapori din aer este urmata de penetrare.

Sarurile solubile - Cimenturile si mortarele contin numeroase minerale care sunt mai mult sau mai putin solubile in apa si acizii slabi. Sarurile solubile pot conduce la degradarea zidariei, dupa procesul de cristalizare.

Poluarea - Aerul din zonele cu poluare densa contine impuritati solide si gazoase, care accelereaza degradarea zidariei.

Vaporii - Produc condens pe zidarie si atrag agentii poluanti.

Vantul -  Accelereaza toate formele de degradare cauzate de poluarea aerului.

Arborii si plantele - Aflate in vecinatatea unei constructii, favorizeaza degradarea unei constructii din zidarie prin ingreunarea evaporarii apei din pereti.

Cum se poate degrada mortarul

Aceasta actiune este cauzata de cele mai multe ori de un mix intre materialele folosite, factorii de mediu si practicile de construire. Este cunoscut faptul ca mortarul si caramizile sunt materiale care absorb umiditatea din aer, exact elementul care contribuie la degradarea mortarului.

In urma acestei actiuni daunatoare, pot aparea fisuri, scorojirea mortarului de la suprafata, eroziuni sau decapari (deteriorari cauzate de actiunea unor solutii acide).

De aceea, un constructor trebuie sa cunoasca in detaliu materialele pe care le va folosi, astfel incat sa evite aparitia imediata a unor stricaciuni in structura proaspat ridicata. Astfel, acesta va avea in vedere reactiile alcaline ale nisipului, cristalizarea sarurilor solubile, carbonatarea si alte actiuni chimice, precum coroziunea metalelor inglobate in structura.

Totusi, chiar si dupa finalizarea constructiei, se impune inspectia si depistarea defectelor si a cauzelor acestora, urmate de remedierea lor. Asa cum am mentionat anterior, umiditatea este cauza principala a degradarii zidariei, insa, la fel de mult trebuie analizate toate celelalte cauze pentru prevenirea si combatarea actiunilor daunatoare asupra casei.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

ciprian

19 aprilie, 20:29

In general majoritatea materialelor de constructie sunt slabe calitativ. Cum naiba rezista de zeci si zeci de ani, cladiri construite de strabunicii nostri cand nu exista tehnologia zilelor noastre, ca tot ati pomenit de ea?! Suntem prafao, fratilor!

Alte articole

Cum alegi si ce ii ceri arhitectului Cum alegi si ce ii ceri arhitectului
Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate
Pune pe primul loc siguranta familiei tale alegand un cos de fum profesional Pune pe primul loc siguranta familiei tale alegand un cos de fum profesional
Avantajele si dezavantajele construirii in regie proprie Avantajele si dezavantajele construirii in regie proprie
Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament
Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa

Vezi mai multe articole