O seara calduta de vara. Soarele este la asfintit, esti la tine in curte, cu o bere in mana stanga si o furculita cu coada lunga in cea dreapta. Intorci mititeii si fleicile de ceafa, carnea sfaraie si innebuneste simturile, iar fumul se ridica la cer dirijat prin hornul gratarului. Esti mandru de opera ta, atat cea culinara, cat si cea arhitectonica: gratarul construit chiar de tine.
Daca stai la curte, e si pacat sa n-ai un gratar zidit intr-un colt retras. Ai putea sa-l faci chiar singur, operatiunea nu-i deloc complicata daca ai in vedere cateva reguli simple. In primul rand, stabilesti clar locul unde-l vei zidi. Ar fi bine sa ai o sursa de apa la indemana, sa-ti amenajezi o chiuveta sau un lavoar in vecinatatea gratarului. Cumperi materialele, in functie de planul si marimea gratarului. Torni pe sol o placa de ciment. Zidesti picioarele gratarului (eventual si anexele, magazia de lemne si carbuni, blatul de sprijin pentru vase). La capatul superior al picioarelor torni o alta placa de ciment, peste care zidesti camera de ardere si “urci” cu cosul de fum.
Pentru turnarea placilor poti folosi un ciment multibat amestecat cu nisip. Zidaria o poti face in totalitate din caramida plina, normala, iar ca liant poti folosi mortar refractar sau chiar lut obisnuit. Pentru camera de ardere ar fi indicat sa folosesti samota, o caramida speciala rezistenta la foc si temperaturi inalte. Dupa ce ai terminat de zidit, nu uita sa faci un foc puternic in camera de ardere, pentru buna cimentare a liantului cu caramizile.
Mare atentie la zidirea cosului. Daca acesta nu este corect executat, fumul va iesi prin partile laterale si va innegri exteriorul constructiei. Cosul de evacuare trebuie sa fie larg pentru ca fumul sa poata fi dirijat corespunzator. Pe masura de ridici cosul trebuie sa faci teste. Faci foc si observi cum se evacueaza fumul. Daca acesta iese pe gura gratarului, atunci mai ridici cosul cu inca un rand de caramida, apoi testezi iar. Palnia de deasupra gratarului trebuie sa aiba cam 45 grade. Cu cat cosul este mai inalt, cu atat este mai bun tirajul. Dar, daca tirajul va fi prea mare, focul din camera de arde se va trece (va arde) repede.
In cazul in care zidesti gratarul intr-un spatiu acoperit este recomandat sa ridici cosul cu 20 de centimetri peste nivelul acoperisului.
Nu uita ca, pentru o curatare usoara, sa montezi o tavita sub camera de ardere, pe care sa o poti scoate usor si in care sa se scurga cenusa.
Comentarii
Nu exista comentarii.