In cazul in care ti-ai propus ca in acest an sa construiesti o piscina, trebuie sa stii din start ca alegerea uneia este o misiune dificila. La o astfel de lucrare, beneficiarii finali trebuie sa ia in considerare, pe langa aspect si facilitati, si costurile de construire si de intretinere pe care le presupune o piscina.
Printre cheltuielile curente care trebuie avute in vedere, foarte importante sunt cele de pastrare a temperaturii apei, o optiune de care ar trebui sa dispuna orice piscina moderna, fie ea de interior sau de exterior.
In acest articol, insa, vom discuta despre cum pot fi reduse costurile de mai sus prin utilizarea unei tehnologii mai putin cunoscuta publicului larg din Romania. Este vorba despre tehnologia ISO-STONE, care, spre deosebire de metodele traditionale, utilizeaza pentru peretii piscinei elemente prefabricate realizate din material termoizolant si umplute cu beton. Ulterior, peretii vor fi captusiti cu folie, iar suprafata va pastra nu doar apa, ci si caldura din interiorul piscinei.
Utilizata in Occident de peste doua decenii, tehnologia ISO-STONE poate fi implementata usor si rapid, deoarece elementele se imbina perfect, au o greutate redusa, iar peretii nu necesita finisari ulterioare. Toate acestea se traduc prin costuri mai mici in ceea ce priveste manopera.
Cum se construieste o astfel de piscina
Dupa executarea sapaturilor, urmeaza realizarea fundatiei din beton (B400), care va fi armat cu o plasa de fier de doua randuri. La acest nivel, mai intai se asaza conducta de drenaj si se introduc celelalte elemente necesare intretinerii unei ape curate. Grosimea recomandata pentru fundatie este de 20-25 cm. Apoi, se va trece la executarea armaturii peretilor, care va fi legata de cea din fundatie si care este compusa din otel-beton de 10 mm (asezat vertical) si de 6 mm (asezat orziontal pe fiecare rand de elemente prefabricate). Acestea din urma vor fi prinse cu bratari, pentru a preveni deplasarea lor in timpul umplerii cu beton.
Inainte de turnarea betonului pentru pereti (B200), vor fi introduse fitingurile. Elementele prefabricate vor fi taiate, pur si simplu, cu un fierastrau, pentru a realiza orificiile necesare, in locurile indicate. Partea superioara a peretilor va fi acoperita apoi cu o centura de beton, cu grosimea de 5 cm. Peste fundatie va fi turnat un strat egalizator (sapa), iar fundul piscinei si eventualele neregularitati ale peretilor vor fi umplute cu adeziv pentru gresie. Ultimul pas este reprezentat de folierea piscinei.
Ce economii pot fi realizate
In ceea ce priveste costurile de constructie, o piscina realizata cu tehnologia ISO-STONE este considerabil mai ieftina decat una clasica, din beton. Spre exemplu, la o piscina din beton de 8 metri lungime, 4 metri latime, cu o adancime de 1,5 metri si cu o grosime recomandata a peretilor de 25 cm, sunt necesari 9 mc de beton. In schimb, in cazul unei piscine cu aceleasi dimensiuni, insa realizata cu tehnologia ISO-STONE, sunt necesari numai 4,29 mc de beton B200, ceea ce inseamna o reducere cu 53,3% a cantitatii de beton utilizate. In total, economia la care se poate ajunge este de aproximativ 61,3%.
Alte reduceri ale investitiei vor aparea datorita lipsei cofrajelor, a placajelor pentru cofraj sau a tencuielilor de egalizare. In acest mod, costurile de manopera vor fi considerabil mai mici. La o piscina din beton, timpul de executie este de cel putin 10 saptamani, in timp ce prin folosirea tehnologiei ISO-STONE, timpul se va reduce la jumatate. In plus, costurile cu incalzirea unei astfel de piscine pot fi cu 25-30% mai mici decat in cazul unei piscine neizolate.
Comentarii
Nu exista comentarii.